Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

rider001

2001 Big Bear 400 2x4 stator replacement HELP

Recommended Posts

I installed a new stator due to spark problems. I re-assembled the minimum just to start it. Fired right up. However it would not shift, probably assembly error. I am attaching two pics, one is the crankcase left side and the other is the crankcase cover where the stator is mounter. I the cover pic I am pointing at a fork type part with two fingers. How should that be oriented for reassembly?? If you can see something else wrong in the photos let me know. Or could it be where the shifter rod goes thru the crankcase cover, the rod might of gone thru the case hole crooked?? For a quicker response email at byter1 at gmail.com

Stator Finger direction1.jpg

Crank Left Side1.jpg

57d7734c2f20f_StatorFingerdirection1.jpg.7d08f8f5a40c50747f33c13c7302b7df.jpg

57d7734c3191c_CrankLeftSide1.jpg.c01e257bdc30e216907a97c953e5ff77.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites


the fork in the piece that you are pointing to has to sit on in the shift shaft that sits on the left looking at your shift star, the big shaft below the shift star that sticks out

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ben Lennon
      Hi guys new to this forum and thought I’d jump on as I’ve just bought my first quad a Kawasaki bayou klf300c 89 model. It had starting issues when I bought it so I’ve gone thru and replaced the cdi, voltage regulator and starter solenoid aswell as rebuilt the starter motor after all this it was still free spinning on electric start so I pulled the stator cover off to find the fly wheel wasn’t spinning so replaced the one way clutch bearing put it all back together and still not engaging at all. I’m at a loss and looking for some ideas on we’re to look next to solve the problem
      cheers Ben 👍
    • By Dwight Williams
      I have a 99 Kodiak 400 4X4 that I picked up for $300.  The previous owner had modified the foot shifter by welding a piece of rebar to it so he could hand shift while plowing.  As you can imagine, the allows for much more torque on the shifter than it was designed to have, and he broke the stopper off of the the shift mechanism.  No big deal, I ordered the part and put it back together, went through the carburetor and off we go, it runs pretty good.  
      The first thing I noticed is that when I put the shifter all the way down it goes into reverse, I'm supposed to twist a knob to get it to reverse but this seems to be disabled.  Also, once in reverse, it's a bugger to get back out.  I have to hold the shifter up, then quickly back down and up again to get it to come out.  All forward gears work fine, clutch is tight, no problems.
      The reverse cable and lever are in tact and seem to move freely.  
      My question is this:  What does one normally have to do to get this thing into reverse?  I assume put it in neutral, twist the knob, kick the shifter down.  Does the brake need to be applied?  I'm not sure what's going on here, I suspect it's been 'modified' as it goes into reverse without the proper precautions, just not sure if the mods were external on internal.
       
      thanks
    • By Adrian Ciotinga
      So I’ve had this quad for the better part of a month, and it’s been hard to start since the day I bought it. Once it warms up it idles just fine and has plenty of power and starts no problem, but cold it takes 20 seconds minimum of straight cranking to start it.
      It’s not really too big of an issue, I’m just curious as to why it takes so long. Earlier today, it took me about 2 minutes of on/off cranking to get it to fire.
      i have attached a video of a cold start to show you what I mean.
      FullSizeRender.mov
    • By Ellery Zandt
      I have no idea where the antifreeze line coming off the thermostat goes too. The carb two nipples in the pic create a vacumme. Can someone help me on this please....!!! my email direct is [email protected]!!!!
    • By Dwight Williams
      Hey everyone, I've been scratching my head over this for most of the day.  I bought a couple of Bayou 220's, got them running (they've both been sitting), and started tweaking and fixing small things.  One of them is mostly done, the other had an aftermarket carb on it and I've been trying to sort that out.
       
      Anyway, while adjusting the carb it died a few times, I restarted and moved on until it died and wouldn't restart.  I figured maybe I'd flooded it or something - after further attempts I realized I had no spark.  Since I have two identical machines I have many parts at my disposal.  I've swapped the CDI, spark plug and coil with no luck.  I have good resistance readings from the stator and pick up (135 and 110 respectively),  I don't have a peak voltage meter but I measure around 53VAC on the stator when cranking.  I have a 4 wire stator, not an alternator like the newer ones.  Grounds look good, I've checked the kill switch by verifying that it and the ignition switch grounds the black/yellow wire to the CDI.  I can turn the engine slowly and see the pickup short the meter as well, seems normal right?  So far everything I've checked looks the same on both machines.  I've got the service manual and wiring diagrams.  Do these readings make any sense?  I'm obviously missing something but I'm stumped.  thanks!
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...