Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Deerslayer

1999 Polaris Sportsman 500 - Creeps Forward At Idle

Recommended Posts

My 1999 Sportsman 500 since new has had very few issues during the 16+ years I have owned it so it has been a fantastic machine!

The problem showed up a number of months ago during hunting season and in essence once you start to ride it and then stop, it wants to continue to creep forward and makes it difficult to shift gears and there is a bit of grind when you do.

Runs fantastic and seem to be no other problems with power to the wheels in 2WD/4WD so the only time you notice it is when you stop and especially if you need to change gears.

I am looking for a starting point on where the problem could be.

Appreciate any help!

Craig

Share this post


Link to post
Share on other sites


Providing this isnt a high idle situation, You need to inspect the clutchs. Something isnt releasing.

You can ask "old Polaris Tech" at atv connection.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Bruce Madsen
      My 1999 Artic Cat 500 ATV has started bogging down and backfires shortly after starting.  Any suggestion for a remedy?
    • By bradleyheathhays
      So this '02 Taurus with only 87k miles on her starts right up every time multiple times a day except for twice in the last 3 weeks. The first time was 3 weeks ago and the second was today. It happened the same both times. Turn the key and stop to let the pump prime, then when I turn to the start position the engine turns real slow and sort of in fits. Usually when a battery is low the engine turns slow but in rhythm. During my 2 starts the engine barely seemed to turn and the crankshaft rpm seemed to vary. On both starting events I let off the key and tried to start 2-3 times with rests in between. But then eventually on the 4th try it starts right up just as quickly as a normal start.

      I have No clue as to what might be causing this. Only thing I know to do is, next time it does this to put a voltage meter on the battery to see if it's weak. Actually though, because both events the engine ended up starting up like normal that would indicate something other than the batt. Electrically this car is a little odd though. The interior light never comes on when the doors are opened, for years, and then last week it comes on twice when one of the rear doors is opened.
    • By Kaj Colum
      Pushing the start button the engine turns and will forever without starting. But if I use the kick start it will start with one or two kicks everytime, any idea as to what is going on. New good battery and coil, I'm ready to try anything. It's a great bike, but this is getting anoying. Thank you.
    • By Frank Angerano
      Got out with the boy the last two weekends to do some riding and set up for hunting on the new property.   
      42 degrees this am up there! Set up some new tree stands and cameras to see what’s moving around last week. Got up to pull the card from the cams, well surprise surprise  there were some big bucks running around! 
      Anyway back to the big city grind for another 5 days and we are out of here again Friday night! 
       
       









    • By Kaj Colum
      Have a Bayou 400. sometimes when I press the start button i hear the solenoid click but the starter does not engage. Here is the strange thing though, when that happens if I kick the kick start just once then press the start button starter engages normally. Any ideas?
       
  • Similar Tagged Content

    • By gregj49
      Blows out black smoke when you rev it up how do you adjust the carb?
    • By ut1w7b
      I have a 94 sportsman 400. It sat for several years before i got it. I have cleaned the carb it will start and run for about 5 min then it will flood. I have torn it down and cant see anything wrong. has anyone else ran into this problem any hel would be great.
    • By buzzar56
      I am looking for a free repair manual for a 2003 Polaris sportsman 500 ho atv. all the posts on here lead me noplace
      thanks fred.
    • By RoxanneRoseReid
      Need a polaris manual for a 1994 2 stroke 2/4x4 quad free. can you please post a link I can click on Thank you. Roxanne
    • By bodatiouskid
      Have a 2002 Polaris Sportsman 700 that only has 34mi. on a carb & ring job.
      Cut the gas off today to drain carb.Now engine will not idle.If I open throttle will run,but let off & will cut off.Can screw idle in with no change.
      What happened? Why did this happen when fuel ran out?
      Please help me,my ATV is a daily driver.
      Please help!!
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...