Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

medicboy

1997 Kawasaki 300 Bayou Rough Running

Recommended Posts

I am trying to help a friend out.

He has a 1997 Kawasaki 300 Bayou.

The ATV has a problem when giving it throttle.

The ATV would spit and spuder until the throttle is full open.

We took the Carb out and cleaned it but that didn't work.

One have any suggestions or know if the Carb on this ATV has had issues in the past and a possible fix?

Thanks :aargh:

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to QUADCRAZY!

Does the choke play any role in how smooth or rough the engine runs? If you put it on, does it smooth out at all?

* Added issue to thread title.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Daniel Gibson
      Working on a bayou 220 that has been ran extremely hard it's whole life. Literally had almost an inch thick dirt/oil covering the motor. Yeah that bad. Surprisingly it runs though. I cleaned the carb and tank multiple times. They're clean enough to eat off of. Readjusted valve lash and set timing. Was about 3 teeth off. It cranks good and runs good only problem is I have to cover the carb intake basically choking the hell out of it for it to start. The com choke works fine. It does this each time I start it regardless of temperature both ambient or motor. Wth? Compression is at 115psi I get 130s if I put a little oil in the piston chamber. Please help. Thanks 
    • By Dra O
      posted a while back - it was running at one point - I have all the plastic shroud off - it's down to frame and engine now
      -fuel pump: when line from petcock is attached, no fuel comes out other side to carb; the line to the carb is open (can blow through it); I thought when I cranked engine that the pump would spit out fuel on other side but it does not; I removed fuel pump and opened it up - diaphragm looks good - but internal areas had lotsa calcification build up - I cleaned this out and dried it good - the clear plastic pieces (?diaphragms) aren't broken - the spring w/ steel ball on end moves freely; am putting it back on tomorrow; but can anyone answer about the pump? isn't it supposed to pump fuel through it... to other side... to carb? puzzling
      -along with fuel pump: I replaced petcock 3 weeks ago (gas tank had rusty fuel in bottom - cleaned it out prior to new petcock); when I turn petcock arrow NOT to on or reserve, fuel comes out of line; when I turn it to on or reserve, fuel doesn't come out; puzzling
      -I don't know what's on back of fuel pump - it's a valve that has a hose coming out of it - looks like it goes to engine/carb - I haven't traced this out yet - what is it?
      -can squirt gas on air filter and engine will run for 2-3 seconds then stop - fuel in top of carb (under diaphragm) does same
      -it likely needs carb rebuild - will get to this - but something isn't allowing fuel to get from fuel pump to carb
      -I THINK it has a mikuni model x carb - diaphragm is ID 26mm  OD 68mm - hard to find inexpensive diaphragm, I guess because it's a model x
      -last thing - I replaced solenoid due to old one clicking; I HAVE to be charging the battery or it won't start/turn over - battery just goes dead; but if charging, it'll turn over nicely; i'm guessing it's a bad battery
      -any help appreciated - I've never owned an ATV before - inherited this beast from grandparent in-law
    • By Dwight Williams
      Hey everyone, I've been scratching my head over this for most of the day.  I bought a couple of Bayou 220's, got them running (they've both been sitting), and started tweaking and fixing small things.  One of them is mostly done, the other had an aftermarket carb on it and I've been trying to sort that out.
       
      Anyway, while adjusting the carb it died a few times, I restarted and moved on until it died and wouldn't restart.  I figured maybe I'd flooded it or something - after further attempts I realized I had no spark.  Since I have two identical machines I have many parts at my disposal.  I've swapped the CDI, spark plug and coil with no luck.  I have good resistance readings from the stator and pick up (135 and 110 respectively),  I don't have a peak voltage meter but I measure around 53VAC on the stator when cranking.  I have a 4 wire stator, not an alternator like the newer ones.  Grounds look good, I've checked the kill switch by verifying that it and the ignition switch grounds the black/yellow wire to the CDI.  I can turn the engine slowly and see the pickup short the meter as well, seems normal right?  So far everything I've checked looks the same on both machines.  I've got the service manual and wiring diagrams.  Do these readings make any sense?  I'm obviously missing something but I'm stumped.  thanks!
    • By Dwight Williams
      Ok, so I bought a 2006 bayou 250 for 200 bucks, kid couldn't start it and had no idea why it wouldn't run, I pulled the rope and felt what I thought was valve to piston contact, he wanted 500 and I talked him down to 200 and brought it home.  Sure enough, timing was way far out, timing chain incredibly loose.  So for fun I re-tensioned the timing chain and re timed it, got about 120lbs of compression, pretty low.  I cannot get the chain very tight but the the tensioner seems to work fine, the chain guides don't look very worn.  Also, when I took the head off the valves don't look bent and the piston has no discernible marks on it.  Is this an interference engine?  I sure thought I felt some contact with the pull rope but maybe no permanent damage was done?  Anyway, I plan on doing a full top end job as well as timing chain tensioners and hopefully that'll cure it.  Is there any reason other than chain stretch (I measured it and it's ok) or guide wear that would cause the chain to be so loose?  Thanks!
       
    • By Hondasher
      I picked up a 1997 Yamaha Big Bear 350 2X4 a week or so back in non running condition, apparently they said it needed a new carburetor or a battery, I cleaned the carburetor thoroughly and got it running on idle and without choke now and it shifts into all the gears even into reverse. Aside from making me bounce a little when trying to start out with a bit of throttle the shock suffice to say needs work. Anyways I made a video of it running and would like your opinions on it, as to how it sounds while running. It seems like it has a little whine I'm not sure why that is maybe someone can tell me what it is. Anyways here is the video.
       
  • Similar Tagged Content

    • By Dana Hudson
      Hey everyone, hoping to get some help here... my kids 03 KTF 50 Quad has always ran great... they were riding it a couple of hours a few days ago and it died a couple of times (not normal) but started right back up. A few days later my 5 year old wanted to take it for a spin so I started it (2 pulls) and he took off.. he made it a couple hundred yards and it died and we havnt been able to start it since. I have new gas, good spark and 120 psi compression.. it will not start with starter fluid in the intake or even in the cylinder.. the fuel bowl has fuel at the carb... what am I missing? It’s driving me crazy!!
    • By utvboard
      UTV Crap has introduced an alternator kit for the Kawasaki Teryx that quickly and reliably boosts your Teryx charging capacity. With an additional 60 amps, there is no more worrying about adding lights, stereos or heated seats.
      UTV Crap Teryx 750 60 Amp Alternator Kit.
      Smaller 60 Amp Alternator
      Easy 1 Wire Hook Up
      2 Cog Style Pulleys for Less Horse Power Loss and Less Stress on the Crank
      Heavy Duty Cog Style BeltCustom Billet Crank Mounts
      $474.95 Complete Kit Ready to Bolt on!
      UTV Crap also has an alternator kit for the Yamaha Rhino for $349.95
      About UTV Crap:
      UTV Crap sells, manufactures and installs: parts, accessories and suspension kits for all major UTVs. UTV Crap is located in Phoenix, AZ can can be reached online at www.utvcrap.com or by calling 623.934.3070
       
      https://www.utvguide.net/new-alternator-kit-for-the-kawasaki-teryx/
    • By utvboard
      Introducing the Dash Frame system for the Kawasaki Teryx from Black Rhino Performance. The Dash Frame fits nicely into the middle of your dash, and is designed to closely follow the shape of the Kawasaki Teryx dash. This frame puts your gauges and switches at the same angle as the upper dash for easy viewing of the gauges and convenient placement of switches. The panel provides mounting for 3 2"
      https://www.utvguide.net/dash-frame-system-for-the-kawasaki-teryx-now-available/
    • By Alan Callison
      OK ya'll.My son bought this thing and was told its a Kaw Bayou 300. Maybe. I cant find any numbers on it.The one tag I did find its so faded as to be unreadable. Its a long shot but maybe someone can help ID it. Thanks in advance.









    • By Joe Brenke
      View File 1998 Kawasaki Bayou 220 Owners Manual
      1998 Kawasaki Bayou 220 owners manual
      Submitter Joe Brenke Submitted 10/29/2018 Category Kawasaki ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...