SLICKRICK

2000 Yamaha Bear Tracker - No Spark/Need Help

Recommended Posts

so i got a 2000 yamaha bear tracker 250 and when i first got it, it ran fine once u finally got it started. well i narrowed that down to the intake tube was too long so i got oem parts and fixed that hoping bam there goes that problem well i get it all put back together and all of the sudden it will crank but no fire off. so i remove the spark plug to make sure im getting fire and no dice so i put a new spark plug in and still no fire. so electrical problem but im lost as to where to start. or how to test any of the electrical parts leading to the spark plug. please help i would sure like to get this thing running for my three year old for christmas. thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  •  Like what you are reading? Please help us by sharing this content.


so i got a 2000 yamaha bear tracker 250 and when i first got it, it ran fine once u finally got it started. well i narrowed that down to the intake tube was too long so i got oem parts and fixed that hoping bam there goes that problem well i get it all put back together and all of the sudden it will crank but no fire off. so i remove the spark plug to make sure im getting fire and no dice so i put a new spark plug in and still no fire. so electrical problem but im lost as to where to start. or how to test any of the electrical parts leading to the spark plug. please help i would sure like to get this thing running for my three year old for christmas. thanks in advance.

SLICKRICK, when checking for spark at the plug make sure the outer metal part of the sparkplug is grounded to the engine, make sure the main ignition switch is on, make sure the emergency switch on the handle bar is set to the start position and make sure the atv is in neutral.

After checking all these things above and it still fails to fire or spark at the plug then check all or any wiring, wiring connections and or connectors that you have intentionally or unintentionally disconnected while woking on the atv and also check all the fuses.

If all these check out as good and the atv still won't fire at the plug you will need to test other things such as the igntion coil, pickup coil but you will need a volt/ohm meter and the specifications for these in order to test them.

In order to get this information go to the Yamaha ATV Forum and you will see a sticky note posted by oxidized_black in regard to Yamaha Service Manuals go through each page until you get to a download LINK for a 1999-2001 Yamaha Bear Tracker YFM 250XL© Service manual link. Click on that LINK and download the PDF file to your computer this should provide you with more than enough information to test and find your ATV problem.

Also give oxidized_black a shout of thanks for the manual. Hope This Helps, Whip

Share this post


Link to post
Share on other sites
  •  Like what you are reading? Please help us by sharing this content.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  •  Like what you are reading? Please help us by sharing this content.
  • Similar Content

    • Guest Devmo13
      By Guest Devmo13
      2006 Artic cat 400 4x4 automatic transmission, no spark. Coil ignition assembly, spark plug (wire, boot) checked and replaced. Still nothing, ideas?
    • By rob1020
      Grandson has an Eton thunder 90cc that has no spark. It would run for about 5 minutes and then shut off just like turning off a switch. Now i can get no spark.
      I have replaced the Stator, CDI< COIL AND PLUG. hAVE RUN OUT OF THINGS TO TRY. Mechanics that i know are all stumped. All that has not been replaced would be the Resistor and Rectifier could one of these be the problem?
      Does anyone have any ideas?
      Thanks
    • By SLICKRICK
      so i got a 2000 yamaha bear tracker 250 and when i first got it, it ran fine once u finally got it started. well i narrowed that down to the intake tube was too long so i got oem parts and fixed that hoping bam there goes that problem well i get it all put back together and all of the sudden it will crank but no fire off. so i remove the spark plug to make sure im getting fire and no dice so i put a new spark plug in and still no fire. so electrical problem but im lost as to where to start. or how to test any of the electrical parts leading to the spark plug. please help i would sure like to get this thing running for my three year old for christmas. thanks in advance.