Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Polarbear

07 grizzly 700fi runs rough,black smoke out the exhaust

Recommended Posts

Hi everyone how are you.I have a 2007 yamaha grizzly 700efi .One day out of nowhere my atv started to run really rough.turns over fine but i need to press the throttle for it to start and hold it here and there so the atv does not stall out.it does not stay idling.its really choppy at low revs and as i press the throttle it gets better almost normal in high revs.i have the original exhaust and i drilled out the baffle in it for better flow and i also installed a stealth exhaust.stealth exhaust is a extra exhaust and it acts like a silencer.i also noticed lots of black smoke coming out the exhaust. i had this set up for 3-4 years with out a problem till about a year ago. i tried lot of things like: new spark plugs,different spark plugs,new k&n filter,ignition coil,adjusted the valve clearance,swapped ecu,checked all fuses,took stealth exhaust off,drained old gas and put new gas in,and so far had no luck the atv is not showing any error codes.if anyone can help that would be great,thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Based on what you have described, here is what the manual says could be the problem(s). I hope this helps you.

POOR IDLE SPEED PERFORMANCE

Carburetor

● Improperly returned starter plunger

● Loose pilot jet

● Clogged pilot jet

● Clogged pilot air jet

● Improperly adjusted idle speed

(Throttle stop screw)

● Improper throttle cable play

● Flooded carburetor

Electrical system

● Faulty spark plug

● Faulty CDI unit

● Faulty pickup coil

● Faulty charging/rotor rotation direction coil

● Faulty ignition coil

Valve train

● Improperly adjusted valve clearance

Air filter

● Clogged air filter element

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are most likely having an injector issue.. It's prolly dirty and wil need cleaned out with injector cleaner .. If not it's your throttle position sensor that's bad .. Hope this helps

Share this post


Link to post
Share on other sites

I appologize, CK may be right, I was looking at the wrong manual. Heres the info from the correct manual:

POOR IDLE SPEED PERFORMANCE

Electrical system

• Faulty spark plug

• Faulty ECU

• Faulty crankshaft position sensor

• Faulty ignition coil

Valve train

• Improperly adjusted valve clearance

Air filter

• Clogged air filter element

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Tagged Content

    • By marcuslachance
      I
      I bought a Honda 250sx 1986 but the exhaust is broken. Apparently it's not possible to order a new one. I checked to order one on others compagny but there's noting.
      Do you know which exhaust it's possible to install. Is there a company who sold an exaust to fit on my 250sx.
      Sorry for my english
      Thank you
      Marc
    • By gyminis
      HELP, i have a 2009 yamaha grizzly 700 yfm7fgpy special edition with a defective fuel pump and am wanting to know how to test it to know if it is defective or not
    • By gyminis
      i have a 2009 grizzly 700,replaced the fuel pump and filter,replaced the spark plug and checked the air filter for a mouse house! it runs then shuts down,wont stay running,does the fuel line need to be primed and air free to run properly or am i missing something obvious??????????????
    • By cheatmaster300
      I am working on a 500 that seems to have me stumped. The quad will start but will only run if I keep pumping the throttle. It smells like it is getting way to much fuel and the plug is always wet when I take it out. I took the carb apart and cleaned it really good twice. Still the same problem. So I swapped the carb with another working quad. That quad runs fine with the carb but the problem quad still runs the same. I swapped the coil this did not solve the problem either. I also checked the timing with a timing light and it seems to be good. I am not sure what I am missing. Any ideas?
  • Similar Topics

    • By Asen_77
      Hi All,
      My name is Asen and I am from Eastern Europe, Bulgaria. Riding a Yamaha Raptor 700R and this is my first Quad wanted for a vey long time :)

       
    • By AKMichael
      Hello All,
      I have a 1999 Yamaha Big Bear 350 4x4 trying to get fixed up so my grandson can go out in the woods with me.
      We have owned it over 10 years.  It got harder to start, until it finally would not.  Replaced the carb.  Right afterwards, it started and ran nicely, but after turning it off, would not restart.  Tonight I used starting fluid and ran, then died.  Adjusted the idle up a little, used more starting fluid and ran great.  It idled about 15 minutes.  Turned it off, and restarted.  Ran it around the yard about 5 minutes.  Turned it off, and would not restart.
      Any ideas or suggestions would be greatly appreciated!
      Thank you. 
    • By AgmansGrizzly
      Hello everyone,
      Im new here, this is my first post and Im trying to figure out how evrything works on this site so I please let me know if Im doing anything wrong.
      I have a couple Yamaha's but this post is in regards to my 02 Grizzly 660, I have an electrical draw somewhere that is taking my new battery down rather quickly. I have tried to locate any short by checking each circuit but was not able to locate it that way. Im installing a battery cut off switch which brings me to my first question, dont these switches usually go on the Negative terminal?
      My next question is, can anyone tell me if this year and model has any history of electrical shorts that might help me locate the culprit? Any help would be greatly appreciated!
      Finally, Im looking forward to being a member of this site and hopefully helping others as well as learning some things myself, so greetings to all!
      Best wishes to everyone!
       
    • By Susan Makowski-DeGraw
      My quad runs,  it starts up runs for about 10 minutes and then it dies if you let it sit for 10 minutes it’ll start back up ride for another 10 minutes and then die again, trying to figure out why it keeps stalling
       
       
    • By mike91
      I’m just wondering what year bike i got? it seems the vin has been rubbed off i got it from a auction here in Australia engine starts but seems has a dirty carb wont idle well
      and also has a problem I put it in gear and makes a grinding noise but does not move it the neutral light goes out but then when I change gear it grinds more in the higher gears as well I’m guessing the differential is stuffed so wanting to buy new part for it will start the pull down next week

      this is the first bike I have worked on used to dealing with cars




  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...