Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

400ex

Garage built 400ex summer project

Recommended Posts

So after my 400ex pep up (High comp piston, stage 2 hot cam, and some others), There was a malfunction with the rocker arm jam-nut; guess it wasn't torqued to spec. The rocker arm nut caused the lash to become too out of clearance and I bent a valve on a test rip high in the rpm range. There was no damage to the piston but only that valve, a couple dents in the head, and a completely destroyed valve guide. So I decided to take it upon myself (after watching kenoconnors race porting instructions and reading up on this subject) to port my cylinder head significantly. I had the head decked, cylinder honed and smoothed/polished the dome/exhaust port (intake wasn't polished but dimpled slightly to ensure fuel atomization). So after porting, decking the head, I had all valves and guides replaced/reamed, 5 angle valve job, and recut seats, then I installed xr400 gaskets (for higher compression), carb jets; 42 pilot, 175 or 6 main not sure, dynojet needle, k and n filter with no lid, enlarging of header ports and big gun eco slip on exhaust for a 450r, trx 250r coil (adds 1000+ rpm to limiter), 11:1 85mm piston, stg 2 hc with springs and retainers replaced, and polished rocker arms. I then replaced both sprockets one down in front and stock in rear, o ring chain, and 18in tires. There is a larger list of mods but these were the only ones affecting acceleration/performance. On the dyno, this quad put down 42rwhp and was estimated at 46 to the flywheel. Once again this was 42 to the wheel on the stock bore/carb size/header. All this was done at 16 yrs old. You may not be able to see it in the picture but peak whp was 42 on a mustang dyno.

21430483_800483270111046_536164941926463227_n.jpg

400ex dyno.png

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites


Cool. I'm rebuilding my 03 400EX engine with a Pro-X piston kit and quadboss gaskets with Maxxis RAZR's(22 inch) in the rear and RAZR's in the front. It's got a Lexx full exaust system and renthal handlebars. I installed a 05 400EX carb and I find it gives it a bit more HP. I also have a question to whoever can answer: The front right wheel of my 400EX is leaning in towards the frame causing extra tire ware on that wheel. I'm pretty sure it's not the bearings because the wheel still rolls like new. Any help would be appreciated.😃

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Bmac
      I have been working on a 2004 arctic cat 400 that will run for a while with a new coil installed then after a few min start sputtering and quit. Checking the coil afterward it it is burned up. There is 350 Plus volts going to the coil and I'm not sure if I need a CDI or its something else? Flywheel magnets have been ruled out!
    • By Jeff Wolf
      Bought a nonrunning 1996 bayou 400. Tore down engine and found major problems. Piston is damaged and cylinder liner needs replacing. Looks like cause was a broken oil pump gear.
       
      Question is can a piston from a prairie 400 be used? Is it the same engine? I assume the liner is replaceable?
       
       
    • By chuckufarlie
      I have a 2018 Kodiak 450 EPS that just this past Sunday I ran through a bit of water.
      After the puddle the belt was slipping, so I pulled over and drained the ultramatic housing and the slipping problem went away. This was all in L and everything seemed to work fine. Later when I got on a road, I put it in H, but it still rode like it was in low... i.e. I had to rev it up a lot just to get to 30mph.
      When at home I pulled the ultramatic cover off to inspect, and it looked okay in there. Not much dirt, belt and everything are clean, but when I rev up the engine (with cage in place, of course), the belt doesn't get to the top of the clutch (maxes out about an inch or 1.5" from top of clutch, so maybe it is normal).. I put it back together but same thing... H seems like L still.
      Do you think the clutch needs to be further dissected for cleaning, or could this be an issue with the gear selector?
       
    • By Ray Roberts
      Hey everyone im new here, i have a problem with my 2001 suzuki quadrunner 500. When i start the bike up it sounds fine but a few seconds later the idle speed just keeps rising to where you cant put it in gear, and if im lucky it will climb down to where i can put it in gear but when i press the gas it immediately want to die. Please help me!
    • By JStricker
      I'm in need of a replacement engine for my '04 400ex. Can anyone help or at least give me some direction.
      Thanks
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...