Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Aaron Drost

2000 Polaris Sportsman 500 Bogging Out in Reverse

Recommended Posts

Hello bought my 2000 polaris sportsman 500 last week bike seems to work pretty good untill yesterday, when in reverse the bike seems to start bogging out? How come? 

Share this post


Link to post
Share on other sites


hey @Aaron Drost welcome to the forum.  the reason your sportsman is bogging in reverse is a safety feature installed by polaris- see below

 

Polaris has incorporated a safety feature on all their 4wd models. This feature, which is operational all the time when reverse is selected, will limited engine power and cut out the front wheel drive unless you push the “override” button.

the reverse override is a yellow button on your left handlebar switch pod along with the headlight selector and kill switch.  hope this helps!

also sorry for the late response, just now saw your topic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Dan Tressler
      I have a 2018 Sportsman 570 SP Hunters Edition. I bought the quad new in August of 2018 and put around 20 miles on it with no issues. In early January of this year the quad was acting as if it had a bad battery even though it had been plugged into a tender. I checked the battery and it tested well so I took it to the dealership for warranty service. They had it for almost a month. They determined the quad had a bad EPS unit and swapped it out. Then they told me that the wire for the EPS needed to be updated as they could not program the new unit with the old wire. After the wire came in dealership told me they were still having troubles programming. After another week and a half they told me that they had consulted several times with engineers from Polaris and found a workaround and that the quad was ready for pickup. I contacted Polaris to inquire about the warranty being extended as it was in the shop for a month. They extended the 6 month factory warranty for an additional 3 months. I picked the quad up and the dealership said that the 2018 SP editions were known to have issue a with the EPS units but believed that they had fixed mine. I had it back for around a month and took it out a couple times for short rides and everything seemed fine. I parked it again for a few days and when I went to start it same issues (acting like the battery is no good and won’t start, when I jump start no power steering). Took it back to dealership and waiting to hear what the diagnosis is this time as well as their plan to fix this permanently. Just wondering if anyone else has had issues similar to mine or can give me some advice. Thanks in advance!
    • By Steven Urban
      First time using this forum.  Owned a Kawasaki dirt bike once, had no issues.  But I picked up this 4 wheeler at an auction.  They stated it ran, but only needed a battery.  Well I do not believe that was all true.

      Some pictures are attached.  Not sure why, but the whole air filter stuff was removed.  They had some small thing inserted as a make shift air filter.

      I purchased a battery to try this all out.  Waiting to return it and get the proper size, as it was too big for the battery box.  But here is my issue I had while the battery was connected.

      1 - The lights on the steering column did not come on.  Not sure if they work or not.

      2 - The starter solenoid seems to be bad.  I have a new one on order. 

      3 - In the pick, there is another rusted part.  Not sure what that part is or what it is used for.

      4 - What is the 12v rectifier?  square bodied part.

      So when I hooked the battery up.  Pushing the start button did nothing.  Pulling the cord to try and pull start, it turned, but would never fire.  I have put in a new spark plug as well, it looked worn out.  With electric start, I crossed over the posts on the start solenoid, it turned over, but would never fire and start.

      I have read a few other threads and it stated something about needed the neutral light on.  SOmething about a kill switch.

      Any help would be appreciated.



    • By bren7176
      Doeas any have the actual electrical diagram for the distirbution block  for this atv > I had a few wire not worky worky so needed to replace ends plus dam thiing is dirty so needs to clean all the contacts ..
      Want to make shure I get eveything back in right place .... I have the repair manual but as we know it no help really .....
       
      Brendan
    • By Matt John
      Charging issue?
      I have a 2017 Polaris Sportsman 570 EFI. Yesterday, I start the machine and it says low power (10.6-10.8). This machine is on its second battery. This is a new AGM battery with 50cca more than stock.
      Should I look at the regulator or stator?
      Thanks!!!
  • Similar Tagged Content

    • By technofarmer
      Well its finally happened, its time to replace the belt on my 2011 Polaris Sportsman 500 H.O.   Is there anything specific i need to know before getting into it? Is there one brand of belt i should get over another?   I'm still on my first Polaris and plan to keep it at least another 8 years.   
    • By YamahaBB350
      I have a Yamaha Big Bear 350 and the reverse doesn’t work, it shifts from low to high easily but it won’t go back to reverse. I’m new to this stuff, so I’ll take any help. Any ideas? 
    • By Christian Brindle
      I have a 2000 Polaris Sportsman 500. The Speedometer got water inside of it and it sat for a long time. So now that speedometer is trashed to say the least and i need to find a replacement. I don't want to put up the cash for an oem one so i was wondering if anyone knew any good speedometers out there i could use. I've found many speedometers i like but don't know how i'd wire it up without the same connection points. Thanks, any input is appreciated
    • By Christian Brindle
      I've already posted here once about this ATV. Lots of people suggested i check the cam and after a couple months i finally got around to attacking it. I got it all apart and got the cam/rockers out. I'm almost positive they need to be replaced, they're pretty scored up and don't look too hot. Just wanted some final opinions before i drop the money on it. I'll also take feedback on the new cam i've chosen.
      Old Cam: 
      New Cam: https://www.amazon.com/hz/wishlist/ls/2GM2J05FQQPCD?ref_=wl_share
      Old Forum: 
       
       
      Thank You.
    • By Larry Fox
      Has anyone had any luck putting a different gauge on this machine. Would you happen to have the wiring diagram? 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...