Quantcast
Jump to content

2000 Polaris xplorer 400 4x4 coolant leak


Jeff Cotter

Recommended Posts

I recently purchased a 2000 polaris xplorer 400 4x4.  When I bought it the starter was bad, speedometer didn't work,  and it had been sitting for 5 years. I replaced the battery, and starter. Changed all fluids, and got it running correctly.  Then replaced the speedometer in an attempt to make sure the awd would be available when needed.  And took it out for a couple hour ride with a buddy.  

It ran great that ride with no serious problems just a little carb issues which I was able to take care of on the trails.  Then a couple days later I decided to take it out for a ride by myself,  again ran great no issues other than a couple times it seemed to cough and then take off again.  That day when I was loading it I noticed coolant dripping onto the trailer and the overflow bottle was empty.  

Got home and decided to drain the counter balancer, when I did that I got about 3 cups of coolant. Im guessing that it needs new seals and all for the water pump.

My question is how difficult is it to do the water pump and should I attempt it or should I send it down the road to the polaris dealership to get it done? 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Forum Topics

    • By kiriyaaoi
      Hello everyone, I just picked up an 02 LT-F250F the other day and have been in the process of tearing it down to fix some stuff- one of which was the cylinder base gasket leaking like a sieve. Well, I know why that is now, and I also discovered that someone had been in there before. I didn't take pictures, but it looks like it was probably run low on oil at some point, the cam journals and the "bearings" (for lack of a better term) in the head and the valve cover are totally wiped out, very deep grooves.  From what I know it's very difficult to repair aluminum in this way, so I'm trying to figure out where to go next.
       
      1. Have someone grind down the head and valve cover and fit actual bearings in since the aluminum is screwed, and have the cam ground down to match.  I have no idea what this would cost.
      2. Buy a replacement head+cam+valve cover.
       
      #1 I was hoping someone might have some advice on, but #2 seems like it'll (probably) be the more cost effective option.  However I'm running into some difficulty, it seems like the 2001 and 2002 models specifically use a different head part number,  11100-19B10, instead of  11100-19B01 like for all earlier models.  What exactly is the difference between them? There are obviously far more of the earlier heads because it ran for over 10 years.  Are they actually interchangeable? I've also noticed there are heads from the LT250EF that has 4 valve heads but also otherwise look identical.  Would those work as well possibly?  I'd like to not have to drop $500 on machine work or new heads on a $1300 quad that I'm already putting a bunch of new parts on.  Oh, and it has a new piston and the cylinder itself looks pretty good too, as I said someone was in here before me.
       
      Any help or advice would be greatly appreciated. I'll post pics of the carnage tomorrow.
         
       
    • By Drillbit
      Hey all,
      I need some input on a problem I'm having with my Kodiak 400 that keeps fouling plugs. First off, I've done a lot of work to this thing, most of it all in good fun. Brake work, cv joints, u joints, carb kit, checked valve lash, compression good, changed all fluids, etc... My problem is it keeps fouling plugs very quickly. I can put a new (manual recommended plug) in and it starts right up, runs great, idles great, picks up good. Doesn't stutter at all. I ride it for 1/2 a mile, it cuts off and won't start back up. I let it sit overnight thinking maybe it got to hot. Try to start it the next day, nothing. Put a new plug in, fires right up, runs great for another 1/2 mile or so, dead. The plugs come out and look carbon fouled with dry black soot on them. I don't know if this is a fuel/air mixture problem or a ignition problem. A couple of things that I noticed is I never need to pull the choke out to start it. Also, when it starts it automatically idles high like an automatic choke would do, then it comes back down to a good idle. Also I noticed that the air/fuel mixture needle valve screw does nothing when I adjust it in or out. I can screw it all the way closed and the motor still runs and idles good. Any advice would be greatly appreciated. I'm almost leaning to a ignition breaking down the plugs??
      Thanks! 
    • By McG75
      Hello I’m new here and was wondering is anyone knew of good replacement part numbers for front struts and rear shocks for this atv? I think I’ve found a new rear shock, that looks like the original but there is no dimensions or anything and was wondering if there are any afterMarket new front struts available. I know it’s a long shot but any help would be appreciated. 
    • By kantrud97
      Hello i have a 2005 Bombardier Outlander max xt 400, i recently split the case to fix a oil leak. while in there i took out the oil pump and i cant find the torque specs for the oil pump to go back in, i tend to over tighten everything so im trying to go be the torque specs so i dont break anything.
       
      Thank you in advance
    • By DarkRider
      This is something I'm extremely curious about. Has anyone ever attempted to buy a quad (or any other vehicle) from an impound lot? I've always wondered if this could be a bargain, or a waste of time. Google searches do turn up some helpful results. Looks like the state of NJ holds auctions online which I'd be a bit hesitant about.
       
      My online searches haven't really turned up any results of anyone buying an ATV this way. I'd be really curious if anyone tried this, or knows someone who has. I've actually found a couple pages with online auctions for my state, but none had ATVs.
×
×
  • Create New...