Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

slats_bigbear

Winch test without a switch or relay??

Recommended Posts

So I have this old winch mounted on my Big Bear, its got 2 wires coming out of it, best I can figure out 1 ground and 1 power which would then go to a relay (I cant find a free spool lever/button/clip). Anyone have any ideas on how I can test it in both directions (reversing the polarity which would normaly be done at the relay so it will spin the opposite way) or at least one direction. Im hesitant to spend $50-60 on eBay for a relay and switch just to test it out and see if it works, and then have a big headache trying to return a open used electrical item. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


free spool is on the right side of the winch facing the front of bike. if its a warn, it has the black bottle cap (but bigger) knob that will release, turn and lock. might be real hard to turn now, but once free, should be ok.

the 2 wires are the ground and positive leads as far as i can remember, and im sure if you hook it up direct to a battery it will turn ...

Warn.jpg

Warn.jpg.a2e8299706c7d1871c1cc3e42289e196.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Tagged Content

    • By Bobby_Rickard
      Replaced battery, relay and starter. Turns over and starts part of the time and other times just rapid clicking. 
      IMG_2753.MOV
    • By Mike Johnson
      Does anyone know what the 3rd item is behind the battery on this ATV ? I know 1 is the,  solenoid1 is the CDI box, what is the 3rd.
    • By Racer944
      Hi Folks;
      Has anybody on here installed a winch on a 2003 Magnum 2x4? I am using a Cycle Country adapter plate (only one I could find), but am having a bit of trouble getting it all to fit properly, and am looking for someone that may have done this install and/or may have some pics of the installation.
      Thanks!
      Eric
    • By toonces
      My mother has just developed a fairly serious case of sciatica, which is a condition where you have some serious leg pain as the result of a pinched sciatic nerve. One of the exercises she does in physical therapy is simply the therapist holding onto her foot and pulling away from her hips as she lays on her back on a table. To replicate this exercise at home they have recommended an inversion table (where you turn upside down and hang from your feet), but since she's not too keen on this idea I'm trying to figure out how to replicate this exercise...which is where the idea of a remotely operated winch comes in.
      I don't really have a wide range of knowledge when it comes to what equipment is out there that can help me accomplish this goal, but I'm not too shabby at designing things and since I just installed a superwinch on my grizz this is the first idea I've come up with.
      Basically I'm imagining using some kind of winch whose rope would be worked through a pulley system that would end attached to a shoe which Mom would put on, lie down and use the remote switch to gently stretch the leg.
      - Winch (if an ATV winch) would be powered by a 12v car battery hooked up to a trickle charger
      - Safety mechanisms would include...
      - a light switch dimmer inline between the 12v battery and the winch so speed can be adjusted.
      - possibly using one of those stretchy rubber exercise resistance bands in the line segment to regulate and ease the pulling
      - a remote power cut off switch paired with the remote 'in/out' switch
      Honestly I could just go ahead and make this system myself, and I'm fairly sure it would work, but I thought I'd bounce this idea off a mechanically minded community to see if there are any ideas how I could improve on the design.
      Since I'm only familiar with ATV winches at this point that's what I've imagined using. But if anyone is aware of a 110v based winch that would be more appropriate, that would surely help in simplifying powering the system since it'll be located indoors. Only requirement for the winch would be that it would need both an in and out function operated by a remote switch. And since the winch would only need to pull between 10-20 lbs it wouldn't need to be nearly as beefy as the ATV type.
      Sorry for the long write up here but I'm certainly glad for your time and open to your opinions and suggestions.
    • By lulu
      neutral light does not come on when in neutral, engine will not turn over. have not found any bare wires or loose connections. not sure exactly where the neutral switch is located or how to replace it. battery is hot and reverse light works
  • Similar Topics

    • By AKMichael
      Hello All,
      I have a 1999 Yamaha Big Bear 350 4x4 trying to get fixed up so my grandson can go out in the woods with me.
      We have owned it over 10 years.  It got harder to start, until it finally would not.  Replaced the carb.  Right afterwards, it started and ran nicely, but after turning it off, would not restart.  Tonight I used starting fluid and ran, then died.  Adjusted the idle up a little, used more starting fluid and ran great.  It idled about 15 minutes.  Turned it off, and restarted.  Ran it around the yard about 5 minutes.  Turned it off, and would not restart.
      Any ideas or suggestions would be greatly appreciated!
      Thank you. 
    • By mike91
      I’m just wondering what year bike i got? it seems the vin has been rubbed off i got it from a auction here in Australia engine starts but seems has a dirty carb wont idle well
      and also has a problem I put it in gear and makes a grinding noise but does not move it the neutral light goes out but then when I change gear it grinds more in the higher gears as well I’m guessing the differential is stuffed so wanting to buy new part for it will start the pull down next week

      this is the first bike I have worked on used to dealing with cars




    • By hutchir3
      Hello Folks....new to the forum.  I have two Warriors (87 and 92), and an 89 Big Bear.  Looking for some help with engine issues on the warrior, and my 89 Big bear backfired and died. Got spark, got gas, seems to have compression, (but haven't tested it yet...next). She rolls over good, maybe too good...seems soft. Have spark and enough compression to blow gas mist out the plug hole when cranking. Suggestions, Been running great since we got it.

    • By Randel1
      I'm having a problem getting a CDI unit that works. The parts list calls for a  4XE-85540-00-00 CDI unit. The one currently on the ATV works but there seems to be a problem with the spark advance curve. It will idle fine an rev. to about 1.5K then  starts bogging down sputtering, popping and basically running poorly. If you can get it above 2200 RPM it runs better. I have ordered and returned about 5 replacement modules that will not work at all. The unit currently on the bike has no part numbers or identification other than a Mitisibuchi logo. I am wondering if anyone else has experienced similar problems with replacement CDI's and if so what is the fix? So far I have not found a replacement CDI that will supply an pulse to the Ignition coil.
    • By ENG243
      Hello 
      I have a 1994 Kawi Bayou 400 which had been running well until it sat for about a month. I left the carb dry while it was park and the temp had dropped below 0C in this time. Pulled it out last night to go for a ride and it fired up just like it should but noticed when I started to head down the road I could hold it to the bar and it didn't seem to accelerate. Lower gears weren't as noticeable but 4th and 5th it just seemed to have no acceleration and half or full throttle  made no difference. if I tried to go into 5th gear with any throttle it would stall. I turned around and just poked home very slow and it seemed to stay running but this was between 15 and 20 km/h max. 
      I have taken the carb apart and it appears to be clean and nothing stood out on inspection to have dirt or ice. Is there something I should dig more into? 
      I have checked the plug and it appears to be sooty with easily rubbed off carbon. I plan to get a new plug today and test. 
      compression with the throttle wide open is 175 psi. 
      I have opened the drain plug in the exhaust thinking there could be a mouse in the exhaust or something but no difference. 
      I do find the engine is tickity compared to my 2000 Honda but I am not sure if this is just me looking for issues or if it has always been this way. 
      If anyone has any insight I would appreciate it.
      In the last 6 months I have done new oil and filter ( mystik synthetic) 
      new Peak RPM CDI 
      I have noticed the fan comes on more often with the new CDI, could this be a program thing?
       
      Mike
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...