Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Jay72

96 polaris explorer no crank

Recommended Posts

i have a 96 polaris explorer and it's ran great for years. This spring I pulled it out and now I can't get it to crank over. It gets fuel and a spark but it won't turnover. I've tried a new battery, and a lot of other things. At one time it backfired but other then that it won't start. Any ideas ?

Share this post


Link to post
Share on other sites


How long did it sit for? Maybe drain and replace the gas?

* Added issue into topic title.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Jay72 said:

i have a 96 polaris explorer and it's ran great for years. This spring I pulled it out and now I can't get it to crank over. It gets fuel and a spark but it won't turnover. I've tried a new battery, and a lot of other things. At one time it backfired but other then that it won't start. Any ideas ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Jay72 said:

i have a 96 polaris explorer and it's ran great for years. This spring I pulled it out and now I can't get it to crank over. It gets fuel and a spark but it won't turnover. I've tried a new battery, and a lot of other things. At one time it backfired but other then that it won't start. Any ideas ?

7

Are you saying when you turn the key it does nothing? or it will turn over but not start?

I am a bit confused.

Share this post


Link to post
Share on other sites


It turns over, even backfired once or twice but won’t start.

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minutes ago, stoner1969 said:

Have you tried giving it a shot of starting fluid before trying to start it?

 

Yes I even did a shot under the plug still won’t start. I’m not very familiar with two stroke engines 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would try doing a compression test. If it shows low then run a leak down test and see where you are losing your compression through. That would be the start. I suspect you are losing compression.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Nick Gudex
      Hello I am new to this site and I havea problem. I have a 1987 big bear 4x4 that will not spark. I tested pick up coil per repair manual and I tested my new coil both ok. It puts out 9 volts at the coil but It is reversed polarity. So when I hook my meter up to it she shows -9 volts while cranking. When I put a test light  on it it flashes. Being an electric system this should tell me something but I don't know what its telling me. I have yet to meet one i could not fix but this old girl has me stumped. Any help would be awesome. Thanks to all.
      Nick
    • By Gary Mier
      1997 Yamaha 350 Warrior, should there be oil in the stator area? Have a no spark situation.
    • By Chase Cook
      Have a 2001 polaris sportsman 500 4x4 atv and when I put coolant in the radiator it starts leaking from the exhaust. The valves are sealed but it stopped making compression. Do I need to just replace the head? I just rebuilt the hole top end and this is the only thing +valves that I have not replaced and was wondering if that is why it's not starting up. Need answers please.
    • By Bebe
      Hey guys I'm new here. I have a 88 warrior that has intermittent spark. When I got the bike the guy said it needed a stator.  So I tested the stator and the Source coil has .310,  Trigger coil has .363 an .367,  Alternator side has .05 to .06 on the three. Which all seem in range. I did find that the ignition coil was bad and replaced it. After I  put the new coil on i got spark but only now and then. The bike won't spark while I'm holding the start button,  but as soon as I let off it will spark sometimes. I ended up unplugging the voltage regulator and it will spark every time I let off the start button, but still will not spark while I'm  holding it. What could this be?
       
    • By JacobSlabach
      Hey so i sold my 04 rubicon and wanted something new so i went to NC and bought a '13 scrambler 850XP LE EPS.  love it the only issues with it when i bought it were a leak in the front tire and the mice had chewed through one of the spark plug wires.  currently have a substitute hooking the chewed end to the ignition coil so itll run on both cylinders however im having an issue finding a replacement coil wire for it and was wondering if yall had any advice.  i need the longer of the two coil wires and i can only find the shorter one online.  will throw up some pics of it when i can
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...