Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

johncb

2006 Can-Am Outlander Max 400 High Idle

Recommended Posts

Sometimes when my outlander is idling it will start to idle very high for no reason and even if you throttle it up and release it it still won't go back to a normal idle. The only way to get it to go back to normal idle is to shut off the engine and restart it. 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ryann Racho
      So Id say about 2 years back I bought a 2013 Polaris Sportsman 500 H.O. off of my uncle. It ran perfectly, nothing wrong at all. I usually go mudding with it or just ride trails with buddies. So as you would assume, the quad is quite dirty from sitting for a few weeks.
       
      STUTTERING PROBLEM: I noticed one day out of nowhere that in high gear at 15-20 MPH, I was already maxed out at 4500-5000 RPM  It would get to 15-20 mph, max out on rpms and start sputtering. It sounded like it was basically acting like it couldn’t go any faster than this.
       
      IDLING PROBLEM: I was fucking with the carberator the other day maybe thinking that is causing my sputtering, and now my idle will shoot up to 2600 on start usually, then I will turn the throttle adjustment down to the normal 1400. The rpms with then fluctuate 10-30 rpms back and forth repeatedly, it will then run for about another 30-60 seconds and the RPMs will slowly drop to about 900-1000 RPM and stall out. I replaced the carburetor and everything seems to be working perfect on that, no leaks and what not but it’s still acting strange. Also, I’ve noticed that when looking into the Electronic Throttle Control that two plates that aren’t supposed to touch have to be WAY past touching to even try to fire up. Even when set at a wide open throttle like that, I still have to give it some throttle to get it to fire up.
       
      Here is what I have done so far: 
      Checked the belt and clutch
      Changed out spark plug (Last one was covered in carbon)
      Cleaned the intake and air box
      Replaced the carburetor
      Replaced the inline fuel filter
      Checked that all lines on carburetor are connected into the right spots
      Checked If intake boot was cracked (Not from what I can see)
      Unhooked and reattached new carburetor (About 4-5 times)
      Cleaned battery terminals and battery off
      Shut on and off Gas Line Cutoff Valve
       
       
       
      My next thoughts are that maybe the TPS is fucked up or maybe the Spark Arrestor is plugged with mud. I was thinking tomorrow to purge the exhaust and also check the ohms output on the TPS.
       
      ANY HELP IS GREATLY APPRECIATED. I HAVE BEEN BATTLING THIS FOR WEEK AND REALLY WANT TO GO RIDING. THANK YOU!
    • By Dana Hudson
      Hey everyone, hoping to get some help here... my kids 03 KTF 50 Quad has always ran great... they were riding it a couple of hours a few days ago and it died a couple of times (not normal) but started right back up. A few days later my 5 year old wanted to take it for a spin so I started it (2 pulls) and he took off.. he made it a couple hundred yards and it died and we havnt been able to start it since. I have new gas, good spark and 120 psi compression.. it will not start with starter fluid in the intake or even in the cylinder.. the fuel bowl has fuel at the carb... what am I missing? It’s driving me crazy!!
    • By bradleyheathhays
      So I got this '96 Jeep Cherokee XJ that cranks but doesn't start.  It's got around 180k on her but I keep everything in good shape.  Batt seemed strong.

      I used to drive it everyday but this past year I've driven it only about twice a week.  It's been just slightly slower to start in the last couple of months, but just barely slower.  Was guessing it had something to do with aging plugs or something.

      Drove it yesterday and everything was normal like always, sat overnight and today it cranked but didn't catch.

      Any ideas on where to start?
    • By MarkinAR
      Working on my oldest son's buddy's 2000 Big Bear.  He was having some power loss at WOT so i thought it worth while to clean the carb and put at kit in it...or at least clean the OEM jets and use the new orings that come in the kit.  It starts and idles like a champ, but dies and wants to backfire with any throttle at all.  I assume lean because it will run decent with the choke on. Air screw adjusted fine, nice crisp idle.  This one has fuel/air screw, low speed jet, mid jet, and main jet.  I was assuming just trash in the low speed circuit so pulled it and cleaned again, still does the same. 
      Two questions I guess:
      1. Does it sound most likely trash in the off idle circuit?  This one has a few more passages and jets than I'm used to...and a darn diaphragm.
      2. It now really wants to leak at the bowl drain screw.  It doesn't seem to tighten enough to completely stop the flow.  Seat looks good, screw was dirty but cleaned up fine with a touch of 2000 grit paper.  First for me.  Any idea here?
    • By Guillaume Cliche
      I have an erratic iddle problem i cheked all the air leaks i rebuild and cleaned the carb but it wont run straight it runs good but then slow and some times it stalls and its the second time the float implode 


  • Similar Tagged Content

    • By Brian T. Aichinger
      I have a 2017 can am 570 outlander max that is having issues with the powersteering going out and the speedo quits working. anyone else having or heard of these issues?  everything else on the display cluster is working and I hear no noises as far as the powersteering unit, the dealer did change the steering unit because of the recall.
    • By Chris Abshire
      Changed fuel pump, has spark and good compression. Tried a gravity feed trick and still couldnt get it to fire off. But it does try to crank when i spray starter fluid. With pump connected and fuel hose off, it should still pump fuel, correct ? But its not. And i cant find anything online about this bike. Has less than 200 hrs, so barely gets ridden (wifes). New fuel in tank. Any suggestions would help. Thanx....
    • By joninak
      I bought a used 2017 Outty 1000r and have been hearing about folks melting plastics due to excessive heat near the pipe.
      It's winter here & I've been plowing my drive for a couple months without heat issues. I'd like any input if this will be a problem come summer?!?
      TIA
       
    • By Ajmboy
      View File 2013 Can-Am Outlander & Renegade Service Manual
      2013 Can-Am Outlander & Renegade 500/650/800R/1000 Service Manual
      Submitter Ajmboy Submitted 01/28/2019 Category Can-Am BRP ATV  
    • By Ajmboy
      2013 Can-Am Outlander & Renegade 500/650/800R/1000 Service Manual
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...