Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Belmontie

96 big bear yfm350 fwd Pull Start Probs

Recommended Posts

Hi all, bike does start with the electric start mostly, but the battery was weak and wouldnt start it the other day so went to use the pull start, to say its hard is an understatement first of all you gotta do a little jiggling about til it catches then pulling it takes some effort now i know im not the strongest fella in the world but this is so much harder than it should be. 

It does start of the pull just to get the engine to initailly turn is so hard any ideas why its happening or how to fix this,

Thanks

  

Share this post


Link to post
Share on other sites


I would look to see if there is a compression relief lever on the head. Some of the bikes (not sure on your model) have this to make pull starting easier.   I would also pull the spark plug and see if the engine spins any easier. If not there is something obviously holding the engine back. But try that first and see what happens.  If it’s still tight we will go into it further.

As far as the pull start having to be jiggled a little bit there is a spring that ejects a metal tab into the flywheel “cup”to spin the engine when you pull on the start cord. My guess is it has to be taken apart and a new spring and or tab needs replacing.  Parts manual will show you exactly what the part names and locations/part number to get.   

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By StolenATV
      1987 Suzuki LT 80 and 2007 Honda CRF 50 dirt bike stolen out of my driveway on July 4th. Anyone with info that recovers them will get $400 no questions asked.
      Thanks
      The post Suzuki LT 80 Quad And Honda Dirt Bike appeared first on STOLEN 911.
      View the full article
    • By 79davecampbell
      just bought a 2000 polaris 325. was told i vould pull start and ride but needed new battery for electric start. so bought new bat and charged it but nothing. while spraying with a hose after a ride it all came on. neutral light cooling fan and then quit. checked those things in the black bag and power at both ends. starter will roll when i jump solenoid. power to the ignition switch jumped that but still nothing. maybe switch for headlight and starter? NEED HELP PLEASE. 
    • By Dana Hudson
      Hey everyone, hoping to get some help here... my kids 03 KTF 50 Quad has always ran great... they were riding it a couple of hours a few days ago and it died a couple of times (not normal) but started right back up. A few days later my 5 year old wanted to take it for a spin so I started it (2 pulls) and he took off.. he made it a couple hundred yards and it died and we havnt been able to start it since. I have new gas, good spark and 120 psi compression.. it will not start with starter fluid in the intake or even in the cylinder.. the fuel bowl has fuel at the carb... what am I missing? It’s driving me crazy!!
    • By bradleyheathhays
      So I got this '96 Jeep Cherokee XJ that cranks but doesn't start.  It's got around 180k on her but I keep everything in good shape.  Batt seemed strong.

      I used to drive it everyday but this past year I've driven it only about twice a week.  It's been just slightly slower to start in the last couple of months, but just barely slower.  Was guessing it had something to do with aging plugs or something.

      Drove it yesterday and everything was normal like always, sat overnight and today it cranked but didn't catch.

      Any ideas on where to start?
    • By JacobSlabach
      So yesterday I picked up a 07 polaris sportsman 800efi stealth edition for 3k.  Will lead a pic ltr.  In good shape.  Here's what's wrong with it:
      The rpm needle doesn't work just like my other sportsman... not too worried ab that.
      The motor doesn't sound like it's running quite right and doesn't feel like it has much more power than my 500.  I'm thinking it needs a tune up and some fresh oil..  but also it feels like it's running rich.  It's a little buggy when you goose the throttle and sometimes farts when you let off (like I little backfire out the exhuast). I'm gonna check timing and valave clearence on the motor first but thinking of putting a tuner on it? Anybody got a suggestion?  Mainly looking for more power.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...