Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV or UTV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

2006 Arctic cat 500 wont budge


Recommended Posts

I have a 2006 artic cat 500. It runs fine, but once you put it in gear it wont budge, cant push it, wheels are locked. If you try to throttle up, the motor bogs down, almost like its gonna choke out.

Put it in neutral and it will roll all day.

Is this a belt issue, or am I looking at major repairs.

Link to comment
Share on other sites



That sounds  like the transmission might be stuck in both forward and reverse at the same time. The motor will  bog because the  clutches lock up and the transmission won't let it move. It  could be  something came loose on the shifting forks allowing both forward and reverse to be engaged  at the same time.  I don't  know  your machine so I  can't say whether it is an external  adjustment or  if you'll have to  open the transmission to fix it .. Likely an  inexpensive fix, but a PIA  to  do .

There is a service manual  in the downloads section that  should cover your machine .

 

Edited by davefrombc
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Tagged Content

    • By ProblemChild
      Just got over the weekend and can't even get a sputter from it starter clutch missing the top idler so it's pull rope only. Seems to have plenty of compression and it has spark when checked with plug out 
      I've spray starting fluid directly in carburetor and while manually opening up the choke still nothing not even trying to start. Changed the plug as well. I'm going to order the starter clutch idler and anything else bad or missing but I want to at least hear it stumble or something but I tear apart. Carburetor was nasty and I'm getting cleaned up nice. I have fuel, spark, and compression. Even tried to spray in cylinder then stick the plug back in.
      With all that in mind what else can stop it from even trying
    • By Bruce Madsen
      My 1999 Artic Cat 500 ATV has started bogging down and backfires shortly after starting.  Any suggestion for a remedy?
    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
  • eManualOnline
  • Similar Topics

    • By ProblemChild
      Just got over the weekend and can't even get a sputter from it starter clutch missing the top idler so it's pull rope only. Seems to have plenty of compression and it has spark when checked with plug out 
      I've spray starting fluid directly in carburetor and while manually opening up the choke still nothing not even trying to start. Changed the plug as well. I'm going to order the starter clutch idler and anything else bad or missing but I want to at least hear it stumble or something but I tear apart. Carburetor was nasty and I'm getting cleaned up nice. I have fuel, spark, and compression. Even tried to spray in cylinder then stick the plug back in.
      With all that in mind what else can stop it from even trying
    • By Okiechoctaw
      I've been trouble shooting a crank no start while engine hot condition and now I have zero spark hot or cold and no Voltage to cdi.
      Does any one know were cdi gets Voltage from ? 
    • By Wil
      I have a 2006 Kawasaki Bayou 250.  I removed the upper cam sprocket from the cam chain and removed the rotor ,tensioner .  I'm trying to put the chain back on the upper cam sprocket and don't have enough length.  What am I doing wrong?
    • By blakegriggs81
      So my 2006 Honda 350 fm is having an issue where the neutral light doesn’t come on. I’ve shifted into neutral, checked all the fuses, the battery is good and still no neutral light comes on when I turn the key. I found the neutral safety switch connecter and hooked an alligator clip to the green and red striped wire and put the other end of the alligator clip to the negative side of the battery and nothing happens. I put an alligator clip to the gray wire and put the other end to the negative side of the battery. Nothing happens. I can put the alligator clip to the positive side of the battery and the reverse light on the dash will come on. I tried doing the green and red stripe wire to the positive side of the battery and the light doesn’t come on that way either. So neither the negative or positive side of the battery will turn the neutral light on. Only the reverse light works but only on the positive side of the battery. The ohm meter will only read continuity on the gray reverse wire. Not getting any kind of reading on the green/red wire.No continuity just a big open line reading for thegreen/red wire. Is the neutral safety switch brokeN? 
    • By Okiechoctaw
      I recently scored a 450. The oil was thick as mud coolant looked like milk this thing is ruff most the bushing are bad. I've just changed the oil. I will be adjusting the valves next. Any advice on what I should look over or what wear items I should be replacing besides the typical fluids filters and such. I'm new to atvs. At this point I have no idea when the machine had been serviced last. 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...