Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

charles

2004 Yamaha Bruin 350 starting problems

Recommended Posts

New to ATV's with one year experience with this ATV.

When I use the electric start, there is a rapid clicking at the starter relay assembly. I replaced the starter relay with the same results. No other sounds.

The battery is good and lights work. The ATV will start with the pull cord but it is very hard to pull and is not a good option.

I guess my next option is to pull the starter but would appreciate any other input for my starting problems.

Thanks.

Charles

Share this post


Link to post
Share on other sites


Usually a relay clicking indicates insufficient voltage to the starter. Is it the original battery? if so, it's time to buy a new one.

The starter uses more battery than anything else- the lights could work fine but the battery may not have the guts to roll the engine.

try jumping it from a 12 volt battery- if it starts, it's the battery.

It could be a starter, but more likely it's a battery. They usually last 4-5 years.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks guys!

It is the battery. The battery is only 1 year and took a charge fine.

The jump did it.

Thanks again.

Charles

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem, we are here to help one another, anytime you need anything, we will be here.

When I bought my LTR, my dealer recommended that I put the battery on a trickle charger overnight every month to make sure that every thing stays fully charged. I don't know why that would be necessary if you ride it alot since the alternator keeps the battery charged, but if it sits for long periods, then it is probably a good idea.

Edited by DirtDemon

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By bradleyheathhays
      So this '02 Taurus with only 87k miles on her starts right up every time multiple times a day except for twice in the last 3 weeks. The first time was 3 weeks ago and the second was today. It happened the same both times. Turn the key and stop to let the pump prime, then when I turn to the start position the engine turns real slow and sort of in fits. Usually when a battery is low the engine turns slow but in rhythm. During my 2 starts the engine barely seemed to turn and the crankshaft rpm seemed to vary. On both starting events I let off the key and tried to start 2-3 times with rests in between. But then eventually on the 4th try it starts right up just as quickly as a normal start.

      I have No clue as to what might be causing this. Only thing I know to do is, next time it does this to put a voltage meter on the battery to see if it's weak. Actually though, because both events the engine ended up starting up like normal that would indicate something other than the batt. Electrically this car is a little odd though. The interior light never comes on when the doors are opened, for years, and then last week it comes on twice when one of the rear doors is opened.
    • By Tim Orr
      Installed new battery was told that’s what was wrong when hit start button I hear 1 click then nothing?  Can the battery just not have enough amps to crank the starter the first time ? I trickle charged it overnight thought it was enough!
    • By Reece Bowen
      x   just bought this expedition 425 and the Speedo needle does not work. The lights work for the shift indcator. So is this an electronic Speedo or cable? Is there a way to fix it or will I have to replace the unit? Thanks for any help you can provide.
    • By Kaj Colum
      Pushing the start button the engine turns and will forever without starting. But if I use the kick start it will start with one or two kicks everytime, any idea as to what is going on. New good battery and coil, I'm ready to try anything. It's a great bike, but this is getting anoying. Thank you.
    • By Kaj Colum
      Have a Bayou 400. sometimes when I press the start button i hear the solenoid click but the starter does not engage. Here is the strange thing though, when that happens if I kick the kick start just once then press the start button starter engages normally. Any ideas?
       
  • Similar Tagged Content

    • By Trenton
      Hello. I am a new member as of today. I had a quick question to ask. I recently was driving mt HONDA RANCHER 2004 GPSscape 400 and my display stopped working. I was driving the atv and all of a sudden the speedometer and the service lights went out. Also the lights stopped working. I am still able to shift gears, change from 2wd to 4wd, and can still select if I want EPS or Auto. I have checked my fuse box and have changed a few of them around. It did not change anything. I was wondering if anyone had any idea of what had happend. Thank you for your time- Trenton 
    • By LTZ-Zach
      So i was riding the other day and my quad randomly shut off. It started back up and ran completely fine for a little while and then it started idling terribly.
      I cleaned the carb and changed all the jets and everything except the float due to the rebuild kit not coming with one and it actually runs worse then it did before.
      It will run and idle decent now but when I give it gas it dies.
      Does anybody know what could be wrong?
      I also changed the spark plug and air filter along with the oil and oil filter.
       
    • Guest Fox300exchic
      By Guest Fox300exchic
      The Hop-Up: You may be saying to yourself, “that’s a chick bike,” and you’re right. But honestly, it’s so much more than that. It’s one badass bike. http://www.quadmagazine.com/quad/features/article/0,24942,1587044,00.html
    • By dyyjrr9
      I just got a 1991 Yamaha Moto 4 for my son and I am looking for a service repair manual. I know that the timing chain needs replaced.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...