Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

raybob

2000 Suzuki Quadmaster 500 Stator

Recommended Posts

Is it hard to replace a stator on a 2000 quadmaster 500. tryed everything else,, ordered stator will be here soon. thanks Raybob in Kentucky

Share this post


Link to post
Share on other sites


it's probably one of the easiest fixes on a bike. take the cover off, 6-8 bolts and you're inside. 3 bolts usually holding the stator in and 2 phillips head screws holding the pick up coil. make sure you thread the wiring tight and one connection .... you can do it in an hour or less ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

on a 2000 quad master is the stator location on the left side under the pull rope or on the belt side. if you are setting on the atv the pull rope is on your left side. thanks getting ready to change the stator

Share this post


Link to post
Share on other sites


oxidized black got the pull rope off all the bolts out of the stator cover, unhooked the two water lines and removed the hoses,, pulled off the gear that the starter goes into about a 9/16 bolt head in the center. now I see three screws do they have to come out to get the cover off,, cover is loose. I dont want to break anything thanks for the help. Raybob

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes it helps a lot on the housing that covers the stator the last one with the green x to the left of c and bolt looks like a pin going strait up and down does it have to come out. thanks for all the help. Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites

i see the bolts,, this one has no threads and going up not pointing the same direction as the other bolts

Share this post


Link to post
Share on other sites


* Merged both threads on stator into one topic. Added year, make, and model to thread title.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have removed all the bolts that hold the cover on,, removed the water pump,,, cover rocks back and forth but it seems like something in center is holding it on,, there are three Philips screws .is there is a snap ring on the shaft. I have given up dont want to break the cover 2000 quad master 500 4x4, thanks Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites


I am going to change the oil and also change the final gear oil since some leaked out where do you drain the final gear oil and fill final gear oil and fill it. Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites

oxid black got my quad master fixed it was the voltage regulator. running good front brakes sticking hope it will free up. also have to adjust the back brakes. I just wanted to thank oxi black for his help. Raybob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi i got a 2001 suzuki quadmaster 500 does this work on it to to replace mine. If i hook jumper cables up to mine ot will start an run but soon as i unhook them it shuts off could that be the stator unit please help. You can email me at [email protected] if you like ill get it faster thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Christian Brindle
      I have a 2000 Polaris Sportsman 500. A year or so ago we got it running after replacing the kill switch. It ran great but after some use for a couple months it got a flat tire and for some reason we just forgot about it and it sat for some time. Before it sat i replaced the gas cap, fuel filter, fuel pump, petcock, battery, starter relay, oil and oil filter. I recently went to start it and it started so quickly and without choke or throttle but the ATV wouldn't move till about 1/4 throttle and it wasn't really a smooth ride until 1/2 throttle. it also would bog out randomly after you came to a stop and sounded like it was getting too much fuel. I cleaned the carb and adjusted the air/fuel screw to 1 3/4 turns out.  I also messed with the idle and the throttle cable adjuster up on the handlebars. It's safe to say it now runs worse than when i started working on it 2 days ago. It takes more effort to get started and bogs out idling after about 30 seconds. I tried adjusting the idle but every time i do it'll get to a sweet spot but after driving it down the driveway and back the idle will go up and down to the point where i can't put it in gear because the gears will grind. Any thoughts or ideas would be greatly appreciated. Thanks
    • By JacobSlabach
      So my parents have not let me get my license yet and I need to get around to gets parts and stuff.  Answer: Yamaha CW50 scooter.  This is a 2-cycle self-mixing scooter that so far, I am really surprised with the power output and speed.  It reaches about 45mph since the speedo has been disconnected and has plenty of power for two riders.  Its stupid looking, but with some work and a title and plate, it'll take me around town..  My issue is this:  No key.  I bought it for $150 from a friend and he bought it from someone for $100 who wired in a switch in place of the ignition.  That guy got it form his neighbor who's renter left it behind.  The scooter will run with this switch on or off (kill switch on handlebar kills engine)  To get it tiled and a plate so its road worthy, I need to get the ignition working either by a replacement key or a new ignition.  All wires are cut to the ignition and the switch turned on the power to the signal light switch.  Also, the 2-cycle oil was leaking out the carb, through the air filter and onto the scooter.  also, it runs great, but its making blue smoke with throttle and the muffler is wet with oil.

      (I have new signal lights for it btw)  So the issues I have with it summed up:
      No key (need new ignition) smokes burnt out headlight-  can I replace them with LEDs?
    • By james p
      Hey all new member so I'm sorry if this isn't the correct place to post, but I'm having trouble with a 2000 polaris magnum 500 I just acquired. The quad ran when I got it but was having problems that sounded like the camshaft, and sure enough camshaft lobe was pretty much gone, so we replaced the camshaft and exhaust rockers and now the quad doesnt have spark. We had the quad running right before we tore the old camshaft out and now no spark. Anybody else ever have a problem similar? We've been checking for loose wires, checked grounds, and double checked timing but cant get it figured out so any advice would be appreciated! Thanks 
    • By Cj Winds
      I have a 2000 Polaris Xplorer with the 250 two stroke motor
      It does not want to start with the electric start, the motor cranks fast, the battery is good, and there is good spark when cranking. The engine starts perfect when using the pull cord, it even starts if I pull the cord slowly and starts with one pull. The engine idles smoothly once started. My wife says she needs the electric start to work.
       
    • By mrfartsalot
      I have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 automatic and i was wondering witch atvs it shares parts with i know it shares some with artic cat. Any info would be helpful.



  • Similar Tagged Content

    • By JPRICE1981
      Hello everyone !! Looking for some help !! Im wanting to check my stator and pick up coil with a ohm meter and cant seem to find a guide that tells me what to read and what my reading should be !! Any help would be great !! THANKS IN ADVANCE !!
    • By JPRICE1981
      Hello Everyone very new to working on ATVs and pretty sure Im getting ready to ask a stupid question !! but here goes !! should i have oil in my stator compartment on my suzuki 500 ?? this bike is backfiring bad and running rich when i pulled the plug to set it at TDC to check the valves I find that there is oil on the flywheel and Ive never seen this on any other ATV before any info would help !! Pretty sure I already know the answer but if you all could entertain me I would be greatfu !! THANKS IN ADVANCE !!
    • By revid
      I have a 2003 trx 350 fourtrax thats not charging .I replaced the rectifier last yr and want to know how I can test it or the stator with a multimeter? I tried to download the manual here but the link must be dead cause I can't get anywhere with it. Iam attaching a pic of my meter so someone can tell me what settings cause I don't know alot about multimeters.Thanks


    • By rider001
      I installed a new stator due to spark problems. I re-assembled the minimum just to start it. Fired right up. However it would not shift, probably assembly error. I am attaching two pics, one is the crankcase left side and the other is the crankcase cover where the stator is mounter. I the cover pic I am pointing at a fork type part with two fingers. How should that be oriented for reassembly?? If you can see something else wrong in the photos let me know. Or could it be where the shifter rod goes thru the crankcase cover, the rod might of gone thru the case hole crooked?? For a quicker response email at byter1 at gmail.com




    • By HappyJack
      Evening everyone
      With my friends, I'm building a one-person track-day car that is powered by an LTR450. One of the problems we're encountering is the lack of amperage created by the charging system.
      Are there any stators that can swap into the LTR450 case to up the amperage? Are there any other methods to up the amperage? Weight is a huge consideration in this, so we can't really run a larger battery.
      Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...