reedl

1997 Polaris Sportsman 500 - Reverse Idle Problem

Recommended Posts

I have a 97 sportsman 500 I bought that wasn't running when I got it. Got it running after a new pulsator coild on the stator and a carb rebuild. Went to take it for the maiden voyage, popped it in reverse to back out of the garage and almost hit my bass boat due to the wheeler going into high idle as soon as I got it in gear! I push the override button while it is in neutral and it revs high. As soon as it is engaged into reverse it is high rev and going so fast the brakes can't completely stop it[/b]. I am assuming it is a problem with the override switch, but not sure.. Any help would be appreciated!! Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  •  Like what you are reading? Please help us by sharing this content.


I don't know how or what it does to our quads to cause them to pop and sputter when we over throttle them in reverse. I call them stutter boxs or rev box thats what it's called on a car that puts them into limp mode. I would search for a wiring diagram for it for starters and see how the over ride button is wired in and if ties into a controll box. Sorry it's all I can think of. I'm sure with all the members on here someone will have the answer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  •  Like what you are reading? Please help us by sharing this content.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  •  Like what you are reading? Please help us by sharing this content.
  • Similar Content

    • By mad_jack_jr
      I've changed my stator and pick up coil. I've verified new stator specs are correct and I have a good ground at the cdi. Also verified continuity from all stator wired to cdi and rectifier which is also new. I have a source voltage but no trigger voltage. It's a 2005 Arctic Cat 500 Suzuki Vinson motor. Any help would be GREATLY appreciated. I've spent about 2 weeks troubleshooting this and can't seem to find this exact scenario on any forum. Tjanx again for any input!
    • By crazynordlander
      Hi All,
      Has anyone found engine oil in their air filter box. The must be little or no baffle between crankcase ventilation and that hose that attaches to the air filter box.
      I went to pick up my ATV today 60 miles away that they could not fix the jerky low speeds on and before I loaded it decided to check on this. Sure enough there was a good coating of oil with some pooling in the bottom of the air filter box. The air filter has oil on it too but is it a dry element or oiled element type. My guess from the color of it dry.
      I heard on a comment on my YT videos that there is a kit for this issue? Is this a CFMOTO fix?
      Thanks
      Kevin
    • By crazynordlander
      Hi All,
      I live in Minnesota and bought a 2016 CFORCE 500 HO. I am in hope to see if there is anyone in the US that is experiencing this sudden drop off in RPM below 4000 RPM. I have uploaded some videos of my issue on YouTube. I will list three of the four I posted. The fourth can be found on my channel but it is a comparison between my Polaris 570 and my CFORCE 500.
      I quit on my first dealer because we just did not mix well together. I brought it to another CFMOTO dealer that just became a CFMOTO dealer in January 2016. They are in a large ranch and agriculture area in a neighboring state that is pretty close to where I live. They have close to every brand available. They are a much larger dealer than the first one I bought the unit from.
      I brought the unit three weeks ago to them and they have worked on it a good solid week and have given up on it. I have read reports from owners in Canada that the dealers there were aware of the issue and have had success in fixing the herky jerky drivability issue.
      I am picking it up tomorrow and bringing it back home. It has been to the trails of the Black Hills this year and was new in late April. 300 miles on it. It has never changed. Very hard to ride on the trails or when I herd livestock.
      Here are the links to my videos.



      I can't accept that this is normal operation. Does anyone from CFMOTO China scan these posts?
      I need help that CFMOTO USA has not provided.
      Thanks
      Kevin
    • By joehelf
      Where is the best place for a new camshaft for a 2000 Polaris Sportsman 500 RSE?
      I figured some of the quad owners on this forum have probably bought them before as this is a common problem on the Polaris 500. My exhaust cam lobe is almost completely wore down and the thing hardly will even get up an go.
      I like other's opinions rather than just "buying on the fly". If any of you guys have a good suggestion I'd be interested in getting a good one at a fair price.
      2000 Polaris Sportsman 500 Remington Steele Edition
    • By ut1w7b
      I have a 94 sportsman 400. It sat for several years before i got it. I have cleaned the carb it will start and run for about 5 min then it will flood. I have torn it down and cant see anything wrong. has anyone else ran into this problem any hel would be great.