Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

jondom

2004 Honda 400ex - Cam Help

Recommended Posts

On my 2004 400ex I bought a magnum stage 2 cam and pulled the cam flang off the stock one also i put a 440 kit new timing chain. the problem I am having is I cant get it to run. I have timed it with the book spec I Know the 400 ex timing is tricky but I have redone it 4 times. i even advaced it like you would in a pick up truck. 2 teeth still just back firing. None out of the carb. please any advice???

Share this post


Link to post
Share on other sites

What was the reason for the cam change? Any noises before the tear down? Maybe your timing mark is off. Verify that the piston is at TDC. Stick a screwdriver in the sparkplug hole and make sure the piston is at tdc then check the timing mark. That way you also know your crank is timed too. Then make sure you have spark, no air leaks blah blah

Sent from my SGH-T989 using Xparent Blue Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

The reason for the new cam cam was more power no misfuntion or noises just normal wear what originaly happen I demolished the piston rings jug. So I rebuilt it to a 440 so I figured why not put the stage 2 . I have done the tdc everytime I have retimed it just to double check crank position no air leaks all is new. Thank you for your help..

Share this post


Link to post
Share on other sites


after 2 weeks of searching and troubleshooting i found someone on another forum. he was having the same issue he said withafter market cams you change the cam flange lick I did they have a spring and pin behind the clutch on the cam. mine does not have it so you have to remove the decomp system. Just food for thought thank you for your help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Tagged Content

    • By Trenton
      Hello. I am a new member as of today. I had a quick question to ask. I recently was driving mt HONDA RANCHER 2004 GPSscape 400 and my display stopped working. I was driving the atv and all of a sudden the speedometer and the service lights went out. Also the lights stopped working. I am still able to shift gears, change from 2wd to 4wd, and can still select if I want EPS or Auto. I have checked my fuse box and have changed a few of them around. It did not change anything. I was wondering if anyone had any idea of what had happend. Thank you for your time- Trenton 
    • By LTZ-Zach
      So i was riding the other day and my quad randomly shut off. It started back up and ran completely fine for a little while and then it started idling terribly.
      I cleaned the carb and changed all the jets and everything except the float due to the rebuild kit not coming with one and it actually runs worse then it did before.
      It will run and idle decent now but when I give it gas it dies.
      Does anybody know what could be wrong?
      I also changed the spark plug and air filter along with the oil and oil filter.
       
    • By Steve1266
      I went out to ride my quad today. When I started it up it ran for a minute, then died. Since then it will turn over but won't start. I've check the spark plug and get great fire. I have had this quad for about 6 months, and very new to breaking it down. But need help. Thanks
    • By higdon87
      Need some help i have a 2001 400ex that smokes on start up and smokes even more when you give it throttle. I just noticed that it leaks oil at the header and motor connect. I just got it from a guy that said he rebuilt the top half and he told me that the valves needed to be adjusted. But what will make it leak? Thanks in advance
  • Similar Topics

    • By Randel1
      I'm having a problem getting a CDI unit that works. The parts list calls for a  4XE-85540-00-00 CDI unit. The one currently on the ATV works but there seems to be a problem with the spark advance curve. It will idle fine an rev. to about 1.5K then  starts bogging down sputtering, popping and basically running poorly. If you can get it above 2200 RPM it runs better. I have ordered and returned about 5 replacement modules that will not work at all. The unit currently on the bike has no part numbers or identification other than a Mitisibuchi logo. I am wondering if anyone else has experienced similar problems with replacement CDI's and if so what is the fix? So far I have not found a replacement CDI that will supply an pulse to the Ignition coil.
    • By Ed Morris
      I have a 2001 Quadmaster. Bought it from the original Owner. Its in Excellent condition for a 2001. The guy said there was a carb problem when I bought it. It seems like it is not getting fuel. I took off the tank, cleaned it, replaced the gas with fresh Gas, Installed a New Gas Valve. Then rebuilt the carb with a Carb Kit. Started it up and same damn thing, seems like its starving for gas. It will also backfire out the exhaust while trying to accelerate. Now the weird part. I started it the other day and it ran great. We went for a ride and it ran as if nothing was wrong with it. Started it the next day and back to running crappy again. I was like WTF !!! ... Anyone have any ideas of what the problem could be?
    • By Hodadical
      I've recently acquired a 1995 Kawasaki Lakota KEF300A1 that seems to have a pretty slack chain. I've found an owners manual that talks about the procedure to tighten it to spec, but it mentions "inserting a bar provided in the tool kit into the axle housing and turning it upwards/downwards"... the problem is I don't have the tool kit that came originally with the ATV. Its hard to tell from the picture (and not ever having done this before), but it looks as though this "bar" may just be a pry bar/leverage tool. Is that so and I could just use a screwdriver or anything that fits into the hole? or is this a specialty tool and do you know where I can find one?
      Thanks
      -Rob
       
    • By 92BayouB
      Hey there all,
      First off thanks for the board. My Bayou 220 has survived 3 teenagers and is on its 4th now. Up until  recently it has been a virtual tank....until I decided to fix it;)
      Noticed some smoking from the engine block (not exhaust) so figured it was time for a quick top end rebuild. Now that I have it all back together, it fails to start. I've pulled the starter rope until my arm is tired. 
      So I will be as detailed as possible and hopefully get some help.
      Completed:
      -New Head gasket
      -New Valve seals
      -New piston (standard)
      -New rings (standard)
      -All new seals
      -Cleaned up head and valves (didn't do any resurfacing, as it all cleaned up pretty easy)
      -All torqued to spec
      -Piston ring gaps all checked out
      -Valve clearances (Intake: .18mm, Exhaust .20mm). Not too tight, not too loose.
      Pros:
      -Engine IS making decent compression
      -DO have spark
      -Will fire for a split second if I drop some gas in the spark plug hole and pull start. Will NOT from carb and or intake valve. 

      Timing:
      So I followed the guide of: TDC
      -Flywheel aligns on the “T” mark on the engine site hole
      -Cam gear mark aligned with the cover mark
      Seeing as this is my first time doing a top end rebuild on an ATV. Here are my questions and concerns:
      -I didn't realize (dummy me) that there are 2 TDC's. 1- Compression, 1-Exhaust. 
      How do I know if I'm on the right one?
      -Does the cam need to be aligned a certain way when put back in? I just aligned the cam gear dimple with the cam and put it in. No alignment. 
      Thanks ahead of time. I feel like I'm 90% there, but I'm missing an important step for completion. 
    • By flyinbrian365
      View File 2002 Polaris Magnum 325/500 Service Manual
      2002 Polaris Magnum 325/500 Full Service Manual
      Submitter flyinbrian365 Submitted 05/14/2020 Category Polaris ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...