Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

switch

2000 big bear 400 Oil punp quit???

Recommended Posts

I just got a big bear 400 on a trade. They say the mechanic told them the oil pump quit and it is junk. The machine looks almost new and has never left the old man's farm. It will not turn over but I have yet to determine if that is due to the issue or the guy not putting it back together right. I think he was trying to snow the old guy. Do these oil pumps quit? What is typical? I am a Honda 2 stroke guy by nature but I love my timberwolf but the wife has claimed it and figured this may be its big brother and be mine around the farm.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Update.... wasn't the oil pump. PO ran it up on a stump and broke the oil cooler right at the line coupling. pumped the oil right out on the ground. dummmmmmb. Now rebuilt. Runs great but I have bypassed the cooler until I can find one. 01 is newer style. I found a 99 but it has different fittings and no mount for the fan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Forum Topics

    • Mechanic to just look over my quad.

      I dont really know much about working on quads, just go off of manuals and luck. I recently got a 1987 Moto 4, YFM350ERT that could use some work. Is there or does anyone know a mechanic in Phoenix, Arizona that might be able to take a look. Be able to tell me what it all needs and basically a diagnostic that wont break the bank. Any advice would be appreciated

      By William Waterworth, in General ATV Discussion

        
      • 4 replies
      • 178 views
    • Quadzilla starting issue

      Hi I have a 2008 quadzilla 320e ,engine is sound but takes a lot of starting when left a day or so turns over well misfires ,change plug and starts straight up and will run fine and restart at the touch of the button anyone point me in right direction where to look  thanks

      By Gary Patch, in General Talk - Anything Goes!

      • 4 replies
      • 69 views
    • 1993 KLF300C bayou gasket issue

      Hi everyone, Just looking for some advice on a Bayou 300 that I am working on cleaning up and rebuilding. I bought the beast for 200 and am going to be into it for about 1200 all said and done. I decided after changing the oil three times in just around three hours of driving and having it come out completely black that something was up. That and the clutches were slipping. I believe now that the previous owners had not used the correct oil for the wet clutch system. Both were toasted and nearly metal on metal. Anyway, when I started opening it up I realised there was a massive amount of sludge and gunk inside so I decided to crack open the crank case as well to clean it all up nice while I had the motor out.  This is my question now, I cannot for the life of me find a gasket any where that is for between the two crankcase halves. Is that normal. There was gasket material that was between them originally that would not be reused. Can I just use a gasket maker like ultra black or something of the sorts or am I best off to get gasket material and painstakingly cut out all the shapes and lines and get a gasket made that way? Or does someone know where I could get a gasket? Thanks in advance everyone. Byron

      By Byron Tuininga, in Kawasaki ATV Forum

      • 2 replies
      • 72 views
    • 1990 Suzuki LT 4wd need help running issue

      my atv will start right up will idle fine soon as i try to throttle up engine dies,i have changed gas,new fuel pump and lines great compression 188 lbs.new coil new spark plug adjusted valves dont know what to do also rebuilt carb,any help wanted

      By joseph, in Suzuki ATV Forum

        
      • 34 replies
      • 761 views
    • Early 2000s Polaris Trail Boss 325 4 Stroke Fuel Issue

      I wanted to ask this question before I pull this thing apart and dig into the carb. Very seldom used for a couple years but took it out the other day and it ran like crap. Blows black smoke on throttle (unburnt fuel) and sound like a multi cylinder engine with a misfire. Won't rev very high on full throttle but seems to be smooth at about 1/3 or less throttle. Choke doesn't seem to do anything and thinking perhaps it's stuck closed. If I turn off the fuel and let it run for a minute It will rev like normal under full throttle until it stalls out from no fuel but as soon as I open the fuel line again it goes right back to running rich/flooding.   Any help or ideas would be great. Trying to avoid tearing it apart and rebuilding the carb but the only thing I can think is the choke is stuck cause with the fuel off it will rev just fin seemingly as it's emptying the float bowl.

      By Brian Haley, in Polaris ATV Forum

        
      • 13 replies
      • 227 views
  • Similar Tagged Content

    • By johnwayne
      i have a 2000 suzuki king quad lt-f300f that i picked up as a project bike. it didnt run well when it was parked outside 5 years ago. it cranked after putting fresh gas - but would not run below half throttle, i took apart the carb, cleaned debris, and re-assembled. i suspect that the pilot needle is sheared off - it never protrudes into the throttle body through the pinhole. now to get the bike to ALMOST idle, the throttle idle adjustment knob is all the way up/in. the pilot needle is turned almost all the way in/up (if i understand correct, it should nominally be out 2 1/4 turns or so). and like i said, it will ALMOST idle. floods easily, rides rough.
      wanted to hear from those more experienced than me with suzukis - and im self-taught atv repair, so dont laugh too hard if my verbiage/part names is way off. 
      facing the driver's side of the bike [US] there are three hoses on this side of the carb. without a service manual or way of knowing what was messed up before i got it, i think i have them right: front hose as a vacuum to the petcock, middle hose as vacuum to the fuel pump, rear hose as fuel line from the fuel pump. running the bike in prime position results in flooding even while riding. with all hoses disconnected from the carb, fuel slowly drips from the vacuum line connected to the petcock.
      so just my speculation is that the diaphragm in the petcock is split, and the pilot needle is broke off - causing my inability to not quite idle and the rough ride. this suzuki is hoses and cables everywhere compared to the honda ranchers and yamaha warriors i am used to. I would like to have a plan rather than: replace everything at once.
      is my speculation on the right track, or could something else be at play? say, if the compression was non-existent, would that cause non-idling? i am all ears, look forward to the input.
    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
    • By quinnkaeb
      i have recently purchased a yamaha kodiak ultramatic 400cc. it is used and sat outside for a long time. i have done a lot of work on it and got it to run sort of. when i try to start it, it will start and run for a little bit then it will die, the time it runs varies. it has a new cdi, spark plug, and stator. most of the time it wont even start it just cranks over. there was one time that it started up right away and ran perfectly but the next time i tryed it wouldnt start. before that one time every time it started and ran it had a popping sound. i cant figure out why it wont run. any help would be muchly appreciated! thanks!
    • By crazynordlander
      Hi All,
      Has anyone found engine oil in their air filter box. The must be little or no baffle between crankcase ventilation and that hose that attaches to the air filter box.
      I went to pick up my ATV today 60 miles away that they could not fix the jerky low speeds on and before I loaded it decided to check on this. Sure enough there was a good coating of oil with some pooling in the bottom of the air filter box. The air filter has oil on it too but is it a dry element or oiled element type. My guess from the color of it dry.
      I heard on a comment on my YT videos that there is a kit for this issue? Is this a CFMOTO fix?
      Thanks
      Kevin
    • By bradleyheathhays
      I'm going into my '11 Grizz 700 to adjust valve clearance for the first time and when I button everything back up I'll be replacing all the gaskets / o-rings. The 5 I'll be replacing include (from the top down) both valve cover gaskets, cylinder head cover gasket, and the 2 gaskets in the crankcase cover.
      Do I need to coat these gaskets with motor oil before putting them on like when replacing your oil filter?
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×