Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

redmastercraft

2013 Honda Rancher 420 loose hub

Recommended Posts

Any idea what would cause the cotter pin to break and the nut to back off?  The loose hub is wollored out so its trash and the axle splines show a little wear.   I'm going to replace the hub and I'm curious how much play is acceptable before I need to replace the axle?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Was that hub or axle ever replaced before? Sounds like it wasn't tight enough. That's the only thing I can think of that would cause this. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

That sounds a bit strange. Did you happen to buy the bike new? No way it should have been that way from the factory, but even they have an off day.

Sent from my moto g(6) using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites


It is a hand-me-down from my father in law.  He bought it new and uses it on his farm.  I thought it was strange too since both back tires are new and it should have been noticed when they were changed.  When I took the wheel off the hub nut was loose and the cotter pin was in three pieces laying in the wheel dust cap.  There was some rust on the axle splines so it was loose for a while.  To be safe I replaced the hub and it was still a bit looser than it should be so I have an axle on order.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like we're alike. I can't stand things not being right on any of my stuff either. Hope it works out for you. Unfortunately many dealerships have a shortage of qualified people. Changing tires is considered simple so it probably got done by the least skilled guy there.

Sent from my moto g(6) using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yea they should have noticed that But the hubs are made softer from the factory so it's easier & cheaper than a axle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Steve Howard
      Ran find shut down the quad next day would start and idle when you try to accelerate it would start popping through the carb got a rebuild kit soaked it in chem clean after break down for 12 hours on slow vibrate reassembled and adjusted per manual still the same thing any help would be really appreciated thanks and happy ridding  
    • By SD400exGirly
      Hi Ladies,
      I am new to the forum and to riding. I just bought a 2002 Honda 400ex and I love it. I went out riding for the first time last Sunday and I can't wait to get back out there on Saturday. My question is do you wear your wedding/engagement rings while riding? I just recently got engaged and I never take my ring off. It fits fine under my glove and I am wondering if anyone else has lost theirs or had a bad experience wearing it while riding.
    • By HeWasRidinDirty
      Hey all. I got a stripped hub on this 450r ,and I ordered some new oem spec hubs, but they don't fit on the splines. I can't find and I.D or a name at all on the axle. The splines measure right around 28 mm. They're a good bit bigger than the stock ones. I even tried the hub from a 700 Raptor, but no-go. 
    • By JacobSlabach
      recently picked up some project bikes off CL for cheap.  got a honda fourtrax (the ancient 4x4 kind with the straight axle in the front as well as the rear and a back-up kick-start)  plastics are crap, but my goal is to get running like a champ and patch the plastics up and sell to one of my many friends that want a reliable 4x4 for dirt cheap and doesnt care what it looks like.
      so the former owner says it needs carb rebuilt, but its sat for 3+ years since so who knows.  things I see:  carb is missing (he gave me a box of parts along with the bike), engine turns over and feels good with kick-start, brakes need work, battery missing (That always puts me off, cause then I know most likely someone's been tampering with the electrical.
    • By ray desocio
      I posted earlier looking for a wiring diagram, but maybe someone can help me with the problem if they’ve had it before. 
       
      The quad Will start and idle ok, when I open the throttle it will rev all the way up until WOT and then it dies back down to idle, and if I keep the throttle wide open it will rev back up. It will do this over and over and over. 
       
      I replaced the carb, (twice), Rectifier, battery, and spark plug.  The Stator ohmed out to the proper specs from dinli.  The other issue i can see is I’m not getting 12v on the choke circuit. The lights don’t work either. 
       
      possible bad key switch? Maybe the new rectifier is bad? All the contacts on the key switch also ohm out properly    
      comprsssion is up to 125 psi and spark is there. 
       
      Reed valves look great.....
       
      im at a loss. Any trouble shooting advice would be appreciated. 
  • Similar Tagged Content

    • By wendi loden
      I replaced the fuel pump filter and it ran great for a week or so. Then while driving across the yard in 3rd gear it shut off and hasn't started since. It has fire and its getting fuel, all fuses are good, battery fully charged. The fuel pump relay seems to be warmer than it should be when spinning it over. Any help is appreciated!
    • By Mo Salem
      So my front hub broke, I’d like to put aftermarket on. Hard to find new oe ones. Please help. I’m new to all of this, I have some car knowledge and try to apply it
    • By Trenton
      Hello. I am a new member as of today. I had a quick question to ask. I recently was driving mt HONDA RANCHER 2004 GPSscape 400 and my display stopped working. I was driving the atv and all of a sudden the speedometer and the service lights went out. Also the lights stopped working. I am still able to shift gears, change from 2wd to 4wd, and can still select if I want EPS or Auto. I have checked my fuse box and have changed a few of them around. It did not change anything. I was wondering if anyone had any idea of what had happend. Thank you for your time- Trenton 
    • By Jeni Lynn
      2012 Rancher ES-- only when driving in 4x4 when I get to about 15-18mph there is a loud clunk in the front end and a hard downward jerk. Its almost as if its trying to downshift itself. It doesn't do it in 2 wheel drive.  I have checked the angle shift sensor and applied dielectric grease to it, changed the front end differential fluid (the old still looked good and clean) checked and adjusted the clutch. Hopefully someone can give me some more ideas. 
    • By RDALE352
      My Rancher cranks right up and runs great for a while and then it will suddenly sputter out and die. It usually cranks right back up and again runs great for a while and then same thing. Yesterday it got to where it acted like it wasn't going to crank back up a few time but eventually did. Any suggestions??
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...