Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Marie Keene

2002 Yamaha big bear 400 atv won’t run

Recommended Posts

I’m working on my dads 2002 Yamaha big bear 400 atv. He was having a hard time starting it for a while and then it quit running for good. It had no spark so u replaced spark plug and then cdi box. Didn’t help so tested stator which a part of it wasn’t working so replaced it. Nothing. I unplugged the rectifier cranked it and had a great spark. Got it in today cranked it and still won’t run but does still have spark. What’s going on? Any help is greatly appreciated 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Has it sat for a while? Have you done any carb work? Have you checked to see if you are getting fuel?  Check the fuel petcock (sounds silly) to make sure it ON.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

it should fire if you spray a little starter fluid or carb cleaner in the air filter..  just be careful how much you load it up cause it can blow your head if you're not careful

if it still doesnt fire, I would change the spark plug again and check valve clearance, compression, timing and oil level

Share this post


Link to post
Share on other sites

It doesn’t have spark again. It has been sitting for 2 years I recently replaced the kill run cluster so I’ll check that next. Plus I’m going to clean the carb. Btw I am not able to find how to rewire the stator my now ex messed with the wires that go into the connector and he can’t remember how it went. The wires going to it is solid red red/white and 2 white/greens. The ones coming from the new Caltric stator are all solid and are red light blue medium blue and dark blue. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Asen_77
      Hi All,
      My name is Asen and I am from Eastern Europe, Bulgaria. Riding a Yamaha Raptor 700R and this is my first Quad wanted for a vey long time :)

       
    • By BuckBilly
      Good morning to all !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Let's see if we can make this a daily event.
    • By Ben Lennon
      Hi guys new to this forum and thought I’d jump on as I’ve just bought my first quad a Kawasaki bayou klf300c 89 model. It had starting issues when I bought it so I’ve gone thru and replaced the cdi, voltage regulator and starter solenoid aswell as rebuilt the starter motor after all this it was still free spinning on electric start so I pulled the stator cover off to find the fly wheel wasn’t spinning so replaced the one way clutch bearing put it all back together and still not engaging at all. I’m at a loss and looking for some ideas on we’re to look next to solve the problem
      cheers Ben 👍
    • By Gordon cousins
      I have a 1991 Big Bear 4x4   Shifter on top. Any one know if a  1994 Big Bear 4x4 Shifter on motor can be swapped 
    • By StolenATV
      Taken from my car port around 0330 and was taken by at least 2 people found footprints pushing the quad all the way to the road (80 yards)
      The post 2012 Yamaha Grizzly 700 EFI 4×4 Stolen appeared first on STOLEN 911.
      View the full article
  • Similar Tagged Content

    • By Chad Byrne
      1999 350 big bear ran with old carb on it but it leaked and most of the screws on it r stripped from having it spart so much i bought a new carb everything was the same installing it and now it won't start, any ideas
    • By Scott Sirr
      View File 2007-2012 Yamaha Big Bear 400 4x4 Service Manual
      2007-2012 Yamaha big bear 400 4x4 irs service manual
      YFM40FBW
      Submitter Scott Sirr Submitted 12/22/2019 Category Yamaha ATV  
    • By Scott Sirr
      2007-2012 Yamaha big bear 400 4x4 irs service manual
      YFM40FBW
    • By Hondasher
      I picked up a 1997 Yamaha Big Bear 350 2X4 a week or so back in non running condition, apparently they said it needed a new carburetor or a battery, I cleaned the carburetor thoroughly and got it running on idle and without choke now and it shifts into all the gears even into reverse. Aside from making me bounce a little when trying to start out with a bit of throttle the shock suffice to say needs work. Anyways I made a video of it running and would like your opinions on it, as to how it sounds while running. It seems like it has a little whine I'm not sure why that is maybe someone can tell me what it is. Anyways here is the video.
       
    • By Gary Ferguson
      My old Big Bear nearly left me stranded but I managed to limp back to my garage just before it died. Now No Spark. I’ve changed the obvious, inexpensive and easy parts- spark plug & coil without any luck. 
      Ive stripped it down and traced all of the related wiring, checking as many connections as I can but no luck again. 
      Next I pulled the cover and accessed the stator housing to inspect and do some resistance testing to ID a possible short. 
      Here are my readings:
      Source coil- 325 ohms
      Pickup coil- 225
      Can anyone tell me if these are good numbers, and if good, where to go next?
      I assume my next purchase will either be a new stator or CDI, but since neither of these tend to be returnable items I want to be as sure as I can I’m gonna get a resolution to the problem!!
      Thanks,
      Gary in SC
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...