Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Recommended Posts

2011 Crown Vic here with 305k miles, and today my engine light comes on. Scan at the local Advanced comes up with 4 codes on the cat converter. Guy says I need to get something called Cataclean and run it through the gas tank to correct the problem.


Is it worth doing this...will it make the engine run better or get better gas mileage?


Should I use Cataclean or some other product to get this done?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Cataclean doesn't always work and if there is an underlying issue it will not solve your problem. But, its a cheap "worth a try". What are the codes that came up? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry it took so long to get back. The check engine light went off but it came back on yesterday so I got the codes read again. Guy's machine read 4 codes but said they were all the same code...P0430.

I'm game for the lacquer thinner option I've been hearing about. I see low voc lacquer thinner for sale. Wonder if it matters which version you use?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did the light come off on its own or was it cleared? That code can be a bad converter but can also be some other things:

https://www.autocodes.com/p0430_ford.html

Possible causes Faulty Three-way Catalyst Converter Bank 2 Exhaust Tube Intake Air Leaks Faulty Oxygen (O2) Sensor Faulty Fuel injector(s) Leaking Fuel Injector (s) Faulty Spark plugs Improper Ignition Timing Faulty Engine Control Module (ECM) Dirty Air Filter

Tech notes As the code description implies the P0430 code means that the vehicle's control module has detected that the three-way catalytic converter is not working properly (is not as efficient as the factory is expecting). Replacing the oxygen (O2) sensors may sometimes fix the code, but in most cases the catalytic convert needs to be replaced to fix the problem. If the P0430 code is combined with other codes, try fixing the other codes first. 
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks EC.  Great info in that video there.

The check engine light went off (dark) on it's own after being on for only a couple days.  After staying off for maybe another 2-3 days it came back on again.

Have advice it might be my intake manifold leaking, but it was replaced new w/ OEM last year so that's probably not it.

New plugs as well.

I'll go ahead and replace the air filter just to make sure.

Also, the engine takes about a quart of oil every 1000 miles or so.  I don't see any drips in the driveway but I don't see any smoke from the exhaust either.  Not sure where the oil is going.  I was assuming it was leaking out only when it's being driven.  Been told if it's burning oil that could be causing this code as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Paul Hannan
      Hey just after some advice. I purchased the above mention bike back in mid May.
      I had the Occasional issue with starting the bike. When trying to start the bike It would make  a Clicking noise when the start button was pushed. 
      So I used the pull start all ok.
      I checked the battery and the starter solorid / relay and found the terminial had  corrosion on them.  
      I clean them up and have no issues since. 
      However last night the issue came back with clicking when pushing the start buttoned he time.
      Any ideas? Relay or starter motor?
    • By Juan Gutierrez
      hello all. i have a suzuki lt230e engine. hopefully i can get it to drive some wheels soon.
    • By zont
      Hi, I have just purchased a 2002 Yamaha Kodiak 400 I think, the vin has worn off and I have located an engine number I think it is J312E-004674, could anyone tell me where the engine number might be please
    • By Dave Strehlau
      anyone nows where to find parts for these?
       
    • By Josh Cummins
      Bought this quad a couple days ago. Got it home and couldn't get it started. Got my new starter and recoil on. Starts up great. Took it for a quick spin hot light came on. Guess my question is there a way to test the sensor? If sensor is good what would be next step? Any other common checks I should do before throwing new parts at it?
       
      Thanks.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...