Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

wlloyd

1999 Polaris Explorer - Clutch Problem

Recommended Posts

i have a 1999 polaris explorer when it is at idle the secondary clutch turnes a bit causing it to grind when shifting in gear . the clutches apear fine any tips please

Share this post


Link to post
Share on other sites


I agree with Oxidized Black. The only way the secondary clutch will turn on a polaris is if the belt it grabbing. If you put a new belt on and it still does it then the primary clutch friction surfaces are possibly worn to much causing the belt to run to low in the assembly thus causing it to grab. The othe poss is that the clutch could use a re-alignment. Did you replace the clutch yourself recently?

Your friendly neighbourhood mechanic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Dra O
      posted a while back - it was running at one point - I have all the plastic shroud off - it's down to frame and engine now
      -fuel pump: when line from petcock is attached, no fuel comes out other side to carb; the line to the carb is open (can blow through it); I thought when I cranked engine that the pump would spit out fuel on other side but it does not; I removed fuel pump and opened it up - diaphragm looks good - but internal areas had lotsa calcification build up - I cleaned this out and dried it good - the clear plastic pieces (?diaphragms) aren't broken - the spring w/ steel ball on end moves freely; am putting it back on tomorrow; but can anyone answer about the pump? isn't it supposed to pump fuel through it... to other side... to carb? puzzling
      -along with fuel pump: I replaced petcock 3 weeks ago (gas tank had rusty fuel in bottom - cleaned it out prior to new petcock); when I turn petcock arrow NOT to on or reserve, fuel comes out of line; when I turn it to on or reserve, fuel doesn't come out; puzzling
      -I don't know what's on back of fuel pump - it's a valve that has a hose coming out of it - looks like it goes to engine/carb - I haven't traced this out yet - what is it?
      -can squirt gas on air filter and engine will run for 2-3 seconds then stop - fuel in top of carb (under diaphragm) does same
      -it likely needs carb rebuild - will get to this - but something isn't allowing fuel to get from fuel pump to carb
      -I THINK it has a mikuni model x carb - diaphragm is ID 26mm  OD 68mm - hard to find inexpensive diaphragm, I guess because it's a model x
      -last thing - I replaced solenoid due to old one clicking; I HAVE to be charging the battery or it won't start/turn over - battery just goes dead; but if charging, it'll turn over nicely; i'm guessing it's a bad battery
      -any help appreciated - I've never owned an ATV before - inherited this beast from grandparent in-law
    • By barracuda420
      Hi, I'm new to ATV/UTV's and am looking for any advice that would help to repair my 2018 Ranger 500.  I got it from an insurance auction and have never owned one before.
      It looks like it was sunk deep.  Found rocks and sand in the roof, milky oil in the air filter box, water in the fuse box, etc.
      So far, I've cleaned the air box out, vacuumed most of the rocks and sand, checked the engine, trans and diff casings for cracks/leaks.
      The battery would not charge while connected so I know there is some short somewhere...probably the wet fuse box.
       
      I plan on drying out the fuse box and all connectors with a hairdryer tomorrow, check the fuses, remove/dry out the ECM and disassemble/clean the air intake.  Then install the battery and see if i can get it to key on and see what kind of lights I get.
      Need to know what to expect with the engine/trans...
      Thanks.
       
    • By Bronson Weddle
      I have a 1999 250 Yamaha bear tracker was told it needed a coil to run got into it to day found out that the kill switch was wired together then I found were they put a new cdi on it they cut all the plugs off the stator wires and the cdi wires I found bits and pieces of wireing diagrams blue pick up wire to red and white green wire to white and green wire rolled it over Had a test light on the coil wire it showed there was juice going to it but no spark on the plug and the coil is a brand new one put it on before trying to test the spark did I miss something or have something hooked up wrong already have plans on a new cdi and stator and pick up coil before I go that far like to hear it run. Thank you for the help in advance 
    • By colin james
      View File 1996-2000 Polaris Sportsman 335/500 Service Manual
      This is the factory service manual for the polaris sportsman 335 & 500.
      You can download the section you need  or download all of the chapters for the complete manual 
      Submitter colin james Submitted 10/19/2018 Category Polaris ATV  
    • By PolarisRich
      I've never done this before but after reading a few thread I decided to check my valves for the first time and to my surprise it was much easier than I thought.
      My bike is a 2005 Sp 500 HO.
      I first pulled the seat and the right side panel off, and that's it! It wasn't too bad to get at.
      Next I pulled the spark plug out and removed both the head cover ( 8-8mm bolts)
      [ATTACH]1021[/ATTACH]
      then the side cam cover (5-8mm bolts).
      [ATTACH]1023[/ATTACH]
      Also remove the plug in the recoil cover (14mm bolt) to see the timming marks.
      [ATTACH]1022[/ATTACH]
      Next I turned the engine over with the pull cord untill it was at TDC of the compression stroke.
      The best was to tell that your at TDC of the compression stroke is to rotate the engine until the
      timing marks are parallel to rocker cover gasket surface.
      The cam sprocket locating pin will be facing upward directly in line with the crankshaft to camshaft center line.
      Now fine adjust by looking into the timing hole in the recoil cover and line up the upside down "T" on
      the flywheel into the center of the hole.
      [ATTACH]1023[/ATTACH]
      Now using a feeler gauge, slide the .006" (.15mm)blade between the top of the valve and the bottom of the adjuster and adjust accordingly
      [ATTACH]1024[/ATTACH]
      [ATTACH]1025[/ATTACH]
      To adjust, Loosen the locknut (10mm) and check clearance with a feeler guage. Clearance should be .006" (.15mm) for both, intake and exhaust valves. Turn the adjuster with a stubby flat blade screwdriver untill the proper clearance is achieved then tighten the locknut (5.8-7.2 ft. lbs) while holding the adjuster in place with the screwdriver. Re-check the clearance with the feeler guage one last time and re-assemble the covers (72 in.lbs) and plugs.
      The only thing that i noticed was that I had to clean and silicone the side cam cover other than that I found the whole process rather simple.
      I'd give it a 4 out of 10 on the skill level scale.
      I hope this helps!
      Thanks Rich





  • Similar Tagged Content

    • By RoxanneRoseReid
      Need a polaris manual for a 1994 2 stroke 2/4x4 quad free. can you please post a link I can click on Thank you. Roxanne
    • By ut1w7b
      I have a 94 sportsman 400. It sat for several years before i got it. I have cleaned the carb it will start and run for about 5 min then it will flood. I have torn it down and cant see anything wrong. has anyone else ran into this problem any hel would be great.
    • By buzzar56
      I am looking for a free repair manual for a 2003 Polaris sportsman 500 ho atv. all the posts on here lead me noplace
      thanks fred.
    • By Weldingrod47
      Trying to change front wheel bearings. I removed the cotter pin and castle nut. Hub won't budge. Is there an additional retaining clip? Seems to be one of those push on type that barbs on the thread of the spindle. How do I remove it?
    • By warkcol
      I am having an issue where it sounds like the gears are slipping if I hit the throttle really hard and also after letting off when the engine brake is applied. Also, the drive train that goes to the front also rides again the gear shift box. I will attach pictures and a video here shortly.
      Thanks in advance!
      [ame]
      [/ame]https://postimg.org/image/cdlu6fza9/
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...