Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

wjh1599

2005 Suzuki 500 Vinson - Shifting Problem

Recommended Posts

I recently acquired this quad . Runs great but it will not shift into park. Don't want to tear into the rear differential without a general idea of what to look for. Are there any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites


i believe the vinsons had transmission problems from the start. someone correct me if i'm wrong, but, from what i have been reading, suzuki offered a shift kit for troubled machines. some machines were hard to shift (non-automatics) and other problems included being stuck in a gear. it was an expensive job to do, so i think if it was me, i would be somewhat ok without it going into park and count my blessings that every other gear is working fine. i know it's best if the bike works properly, but the fix was about 1500 - 2000 bucks. is yours an automatic or toe shift ?

ck1999_400ex might be a good guy to get ahold of here if no one else jumps in and gives a heads up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Id start by looking at the linkages first, and just adjust the main rod one way or the anther. Take a note of where the rod is to begin with so you can adjust it back if you get no resalt

Share this post


Link to post
Share on other sites


Thanks riders. The rod seems to be fine. Theres a plug on the top of the differential at the shifter and if I loosrn the plug or even remove it it will move or even shift into park. Thats ss far ad I have gone with it. Its got the foot shift. At that cost I can live with it. The quad was given to me by a real close friend who new someone who stopped riding a few years ago. The quade sat for three years.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By emoyer105
      I have a Yamaha Timberwolf 250 2x4 that I purchased a while ago as a project. I fixed it up to where everything was working great in my opinion, however when I showed it to a potential buyer he complained about a vibration from the rear drive shaft. (Which I ridiculous seeing as he tried to wheelie it before that) Anyways I took the rear diff apart and found most of the seals and bearings where bad. So I bought a kit off of amazon only to find that it doesn’t have all of the bearings and seals. After finding that I decided to try to find a used good condition replacement but they’re all to expensive for me so is there a better alternative for me, or can someone point me in the right direction to get the rest of the parts?

    • By Lellwyn Griffin
      Thinking about buy a used 07 Prairie. Any feedback or suggestions on what to look for?
       
       
      Sent from my iPhone using Tapatalk
    • By spock58
      I was reading another forum recently about fuel leaks and possibility of fire happening. Reminded me of an incident I had a few years ago while working at a Can Am dealership. The quad was a stolen & recovered Outlander 650 that had been tampered with. These quads have an electronic safety system, similar to their DESS system on the sleds. You cannot bypass the key switch and get spark without a computer with factory software. Anyway, I was trying to determine what was damaged since the thief had attempted to hot wire various electronic parts. I got all the extra wires removed and things looked back to stock. Pulled the spark plugs and was going to check for ignition and if the starter still worked. Well, they both worked alright and guess what - the cylinder was flooded with fuel! Instant flames with gas spraying all over...great!! I managed to use my hands to put out the fire, good thing I had on gloves (but choked they were ruined of course, haha). Seems it's possible to flood an engine with efi when you put power straight to the injectors, doh! As in much of life, you cannot take things for granted (I'd only seen carbs flood like that). And even though it had spark, the quad still needed a new ECM to run - that part alone was $1200. So lets hear your stories, crazy stuff happens every day I'm sure.
    • By Dra O
      posted a while back - it was running at one point - I have all the plastic shroud off - it's down to frame and engine now
      -fuel pump: when line from petcock is attached, no fuel comes out other side to carb; the line to the carb is open (can blow through it); I thought when I cranked engine that the pump would spit out fuel on other side but it does not; I removed fuel pump and opened it up - diaphragm looks good - but internal areas had lotsa calcification build up - I cleaned this out and dried it good - the clear plastic pieces (?diaphragms) aren't broken - the spring w/ steel ball on end moves freely; am putting it back on tomorrow; but can anyone answer about the pump? isn't it supposed to pump fuel through it... to other side... to carb? puzzling
      -along with fuel pump: I replaced petcock 3 weeks ago (gas tank had rusty fuel in bottom - cleaned it out prior to new petcock); when I turn petcock arrow NOT to on or reserve, fuel comes out of line; when I turn it to on or reserve, fuel doesn't come out; puzzling
      -I don't know what's on back of fuel pump - it's a valve that has a hose coming out of it - looks like it goes to engine/carb - I haven't traced this out yet - what is it?
      -can squirt gas on air filter and engine will run for 2-3 seconds then stop - fuel in top of carb (under diaphragm) does same
      -it likely needs carb rebuild - will get to this - but something isn't allowing fuel to get from fuel pump to carb
      -I THINK it has a mikuni model x carb - diaphragm is ID 26mm  OD 68mm - hard to find inexpensive diaphragm, I guess because it's a model x
      -last thing - I replaced solenoid due to old one clicking; I HAVE to be charging the battery or it won't start/turn over - battery just goes dead; but if charging, it'll turn over nicely; i'm guessing it's a bad battery
      -any help appreciated - I've never owned an ATV before - inherited this beast from grandparent in-law
    • By John conway
      My quad will start sometimes than just die well it’s running than won’t start again for a day , put in new battery same problem and it seems to drain battery any help would be great
  • Similar Tagged Content

    • By Alois Specht
      Hi there , have a KAZUMA 500 JAGUAR the rear diff is permanently locked , how can I get it out of lock just about tried everything I think, ?? .  Thank you your help is appreciated.
       
    • By mrfartsalot
      i have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 that the primary cvt clutch is rusted on any ideas on how to get it off i want to try to reuse it if possible.
    • By Paul Maple
      I have a 1999 Sportsman  500, it was running fine, than started to lose power in the winter, I adjusted the idle screw and away I went, than a few weeks ago it died, I have found that i am flooding the engine, compression was at 70PSI and due to the compression release mech. i assume i am good as it compared to the same PSI on a 2000 sportsman 500 i have. i cannot start the atv unless i go full throttle and it starts an runs for about 30 sec than dies, again it is flooded. i ordered a new carb off ebay as i could get one for around $40. put that in same issue, i have checked the timing, (good), valves out of adjustment i adjusted to .006 still same issue, i have found the exhaust lobe and rocker arm to have some wear, i have ordered new ones, but am looking for any other input in this area as well. would the exhaust cam and rocker arm cause the engine to flood? i have used a bore scope and the piston liner has good cross hatching still? any input would be great.
    • By colin james
      View File 1996-2000 Polaris Sportsman 335/500 Service Manual
      This is the factory service manual for the polaris sportsman 335 & 500.
      You can download the section you need  or download all of the chapters for the complete manual 
      Submitter colin james Submitted 10/19/2018 Category Polaris ATV  
    • By colin james
      This is the factory service manual for the polaris sportsman 335 & 500.
      You can download the section you need  or download all of the chapters for the complete manual 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...