Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

gpm67dfm

2000 Arctic Cat 500cc - Starter System

Recommended Posts

I have a 500cc that only 'clicks' when I push the starter button. When I jump start it, it still only clicks so it is not the battery. I have taken the starter out and it runs when connected to a battery so the starter motor is good. I can start the 4x4 with the pull starter. Is there a solenoid that engages the starter? What do the wires do that go into the gear housing the starter fits into? How can I test the epoxy module or should I? What's my next move? I need help! Thanks....

Share this post


Link to post
Share on other sites


even if the starter spins while it is out of the engine, it might not spin under a load. napa or an automotive shop can put the starter under a load to determine if it is bad. there is usually a junction where the battery cables come off the battery and go to the starter, the solenoid is there, along with a fuse or two.

Share this post


Link to post
Share on other sites
even if the starter spins while it is out of the engine, it might not spin under a load. napa or an automotive shop can put the starter under a load to determine if it is bad. there is usually a junction where the battery cables come off the battery and go to the starter, the solenoid is there, along with a fuse or two.

Do you know what the wires do that go into the crank case where the starter attaches? What disengages the starter so it doesn't have to rotate when not being used?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you know what the two wires do that go into the crank case alongside the starter? It appears that the starter gear is always engaged which would require it to always be spinning even when not being used. That does not make sense.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found the problem using the wiring diagram and a volt meter. It was a poor contact on the starter side of the relay.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Ajmboy
      With this cold snap, I noticed yesterday that the battery on my grizzly was a little weak. even clicked a few times before I got it to start. I'm thinking of picking up a batter tender/ trickle charger so was wondering what people use to keep their ATV battery charged up. I was looking at these on amazon. They both have good reviews.

       
      or this one

       
      Kind of like this one because if the accessory plug

    • By BuckBilly
      Good morning to all !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Let's see if we can make this a daily event.
    • By FlyingJBIRD
      I've bought a used 2007 Polaris Phoenix 200... it's in pretty good shape... but after it starts, warms up, a few minutes of my son riding around yard it will die... it refuses to start back until the next day, then same thing again... I've seen this is a problem but haven't found any real answers... my son is driving me crazy to get him back riding... any help is greatly appreciated...
    • By Steven Workman
      So I have a Honda Fourtrax 300 year 1988. The ignition doesn’t start it with no sound. The headlights won’t turn on. It has a brand new charged battery, fuses are good, oil is good, gas is good, reverse is rusted, it shifts good, won’t jumpstart but when you try it will turn over, it will start if you jump the solenoid give it gas and spray starter fluid on the breather but it won’t stay on long but will stay on for the little time it does by itself. I don’t know what’s wrong and I need help!
    • By RockOn
      So I bought a 2001 Quad Runner 250 for my son/wife. Sorry I run a Grizzly 660.
      I’ve rode it many times with no issue.
      My son’s first time out, I could always hear him but feeling he ran it red line in first gear a lot.
      So this is what it was doing during/end of the 2-3 hour ride:
      - halfway though noticed smoke (oil) coming from front of the motor sort of under exhaust manifold. Once back at the truck, it was really noticeable. Definitely oil burning off. I’m thinking from the top end maybe.
      So quick inspection:
      - No leaks or seepage of oil that I could see
      - I pulled the plug and it’s black but not wet
      - No blue/white smoke in exhaust
      - seems to still ride fine
      - Engine still has plenty of oil
      But now that I’m looking at it back at the house - it’s a hard/won’t start when hot. It starts right up cold no problem but once it stalls when hot, have to let it sit for 10-15 before it will start again.
      It wasn’t idling before that trip so I jacked up the idle a bit as well but I think that’s a carb clean/adjustment but...
      Any input is appreciated.
      Thanks for any help.
       
      Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Similar Tagged Content

    • By johnwayne
      i have a 2000 suzuki king quad lt-f300f that i picked up as a project bike. it didnt run well when it was parked outside 5 years ago. it cranked after putting fresh gas - but would not run below half throttle, i took apart the carb, cleaned debris, and re-assembled. i suspect that the pilot needle is sheared off - it never protrudes into the throttle body through the pinhole. now to get the bike to ALMOST idle, the throttle idle adjustment knob is all the way up/in. the pilot needle is turned almost all the way in/up (if i understand correct, it should nominally be out 2 1/4 turns or so). and like i said, it will ALMOST idle. floods easily, rides rough.
      wanted to hear from those more experienced than me with suzukis - and im self-taught atv repair, so dont laugh too hard if my verbiage/part names is way off. 
      facing the driver's side of the bike [US] there are three hoses on this side of the carb. without a service manual or way of knowing what was messed up before i got it, i think i have them right: front hose as a vacuum to the petcock, middle hose as vacuum to the fuel pump, rear hose as fuel line from the fuel pump. running the bike in prime position results in flooding even while riding. with all hoses disconnected from the carb, fuel slowly drips from the vacuum line connected to the petcock.
      so just my speculation is that the diaphragm in the petcock is split, and the pilot needle is broke off - causing my inability to not quite idle and the rough ride. this suzuki is hoses and cables everywhere compared to the honda ranchers and yamaha warriors i am used to. I would like to have a plan rather than: replace everything at once.
      is my speculation on the right track, or could something else be at play? say, if the compression was non-existent, would that cause non-idling? i am all ears, look forward to the input.
    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
    • By quinnkaeb
      i have recently purchased a yamaha kodiak ultramatic 400cc. it is used and sat outside for a long time. i have done a lot of work on it and got it to run sort of. when i try to start it, it will start and run for a little bit then it will die, the time it runs varies. it has a new cdi, spark plug, and stator. most of the time it wont even start it just cranks over. there was one time that it started up right away and ran perfectly but the next time i tryed it wouldnt start. before that one time every time it started and ran it had a popping sound. i cant figure out why it wont run. any help would be muchly appreciated! thanks!
    • By Junior
      Hey all,
      I'm new to this site and to CanAm/Bombardier atv's. I purchased this quad local to my area and shortly after started noticing a knocking noise from the bottom end, which I've been told may need a rebuild.
      The atv is complete, but I'm now looking to part it out, unless someone knows where I can get the bottom end rebuilt for a decent price.
      I can take some pics of the quad and upload. If you need parts off of it, let me know and make me an offer.
    • By vinnied
      I can get about 30 mph (speed) Took the filter off still the same. Took the carb off all the jets look good. All new gas. What else could I look at?
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...