Quantcast
Jump to content

Arizona

Members
  • Content Count

    91
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Arizona

  1. Update on the Explorer. After tuning the carb, jets, choke, etc also replaced crank seals. finally got it back together and runs great. One other thing, while running it I lost the neutral/Reverse indicator light. Thought it had to do something with the key switch which came loose but finally figured it out. Ended up being a loose connection on the connector on top of transmission, so if you get this problem check both those connectors. I only have about 250.00 invested in this thing, might keep it as its a 4 wheel drive and could use it with my trailer for work around the property
  2. Have it all back together, also replaced the supply line and filter from the 2 stroke motor reservoir and the tube from the pump to the carburetor. Seems like both were leaking. Took about a month to get those parts from Partzilla. I will see if it starts later. Finally have it mostly back together. Just have to turn on the fuel and see if it starts on its own.
  3. After all assembled, hooked up gauge gave it a pull and got about 125 psi by pulling on the rope. Got it all back together and wouldn't run, found out he really screwed up the carb. have gone through it several times, Got it to run but will only start with starting fluid. Once its hot it will stay running. Let it cool down wont start on its own. Have checked the choke system, raised float level till almost floods. Still same problem. Installed larger jet and would run a lot better still no cold start. Raised the metering rod the highest and it starts when cold but boggs out due to too rich condition at half throttle. I have tried the metering rod on every position. If I put it where it runs good it wont start when cold. Finally I decided to tear out the starter as its bad anyway. While in there I replaced both crank seals as I have heard they can cause a lean condition and since im in there already...…… well you know, its all about the fun.
  4. Well I took some time off, Finally got around to have it machined. Had to go .5 over and it cost me 128.00 for the labor. Then cost about 100 for the piston kit gasket etc. Installed the piston on the crank, was fun trying to manipulate the cylinder on the piston and compress the rings while motor still in frame, kept running into frame, linkages, shifter etc. Finally after several colorful words got it in there.
  5. Did you ever fix this problem?
  6. Might check with Laval, seems he has some experience with Yamaha and their reverse.
  7. On mine I had to loosen up the foot pedal adjustment, I guess it needed to move more. I adjusted my rear brakes and that's what caused the problem, after loosening them up it worked again, Also had to be in 1st in order to go into reverse. Seemed to be a problem an each Yamaha I have owned. Just got rid of one and same issues.
  8. no coolant, air cooled unless im missing something. Cant seem to find a cylinder for sale, Only one I found was 400 plus. The cyl wall is definitely gouged. The bearing looked ok but would replace if repairing.
  9. Trying to figure motor size, says nothing on plastics, or the title, only numbers are EC25PFX 01 Which are on the cylinder. The vin code is 4XAAG25C312459874 Tried vin search but still doesn't show motor size.
  10. Ok, so not doing anything today so figured I would look inside. Finally get the head off and actually looks good. Was expecting an exploded piston. Got the cylinder off and that's when I saw the damage. Hopefully it can be bored instead of replaced. Do you thing it was starved of 2 stroke oil? The previous owner had removed the carb and tried to fix it and had problems after that. I did see the oil line was connected to the carb and the oil tank is full so I am guessing. The damage looks like it had no oil but what do I know. Any thoughts? Az
  11. was going to adjust the clutch but lucky me the 300 it looks like you have to take off the case to do that. There are 2 covers on the clutch side, took both off nothing there, looks like adjustments are internal. May put it off until I finish the Polaris. Az
  12. Ok, so its been a while on this bayou 300. It runs great but has a tapping noise from the motor. Gets worse as it warms up. Runs smooth, but that noise is pretty loud, I know its hard to identify motor noises but thinking may need piston. Gonna eventually pull it apart after done with my other project. Not sure what rod bearings sound like on a atv but to me it sounds like piston or wristpin. What you think. You tube video here--------
  13. So few months ago I acquired a 01 Explorer 4x4 (think its a 350 but not sure) Anyway the owner said it started reving very high, shut the key off and still kept running until finally he shut off fuel and it finally died. During the run away he said the exhaust got red hot and has melted plastics to prove it. Said some thing flew out the tail pipe, I kinda figured it was the top of the piston. Anyway finally got around to looking at it (have a lot of other projects in the works) and checked the compression, Shows about 40 psi. Can hear air coming out the carb while rotating the motor over. Gonna pull it apart eventually, don't hear any noises or binding in the stroke, You think the piston came apart? any horror stories of these and is it worth my effort and money? Don't really have any money in it yet. Thoughts? Az
  14. Well im looking into a used oem carb. The online engine builder says he has a few and should call me back. also found 1 on ebay but looks pretty rough. Ign. coil was putting out about 28kv I sure find the weird ones! Az
  15. talked to an atv engine builder and he said you will get different compression readings between no throttle and full throttle. Should be checked at full throttle. I checked the online manual and it says check at wot
  16. I agree weird readings. But they are repeatable. Just depends if throttle is open or not. Would think cam problems would be constant. I cant think of anything that would make them change due to throttle angle. Im stumped. Any Yamaha motor builders out there that have ideas? On a second note, after screwing with the second carb I got it to go quite a bit faster but still not right. I can floor it in neutral and it wont redline. Just revs about half of what it should be. Pretty odd as it idles pretty smooth and starts pretty easy. Hoping for some knowledge on the motor Az
  17. Yes the compression changes every time I either open or close the throttle. Never heard of the readings changing with throttle angle. It will read 125 as long as throttle is opened. If not it reads about 85psi. The motor runs super smooth at idle and doesn't smoke. Any ideas what I should do with it or just leave it alone? Now second thing. I do not have the oem carb. Should I try the jet kit on the new Chinese carb? or wasting my money? Az
  18. Well was going to tear it down today but double checked a few things rechecked compression, right at 85psi then rechecked compression with throttle wide open and I get 125 psi. Double checked and confirmed with throttle open 125 psi. so I assume the motor is not the issue. Still looking at the carb as it feels like a carb issue. Similar to problems with the Kaw bayou 300 I had. So gonna set the valves before I put it together, Since I don't have original carb and have tried 2 Chinese carbs, should I try a jet kit and install in this carb? If so what ones do you have the most luck as far as accuracy with? Might also see if ign. coil is putting out enough volts, I am assuming it should at least put out 20kv Any other ideas? Thanks Az
  19. usually a good smack to the fuel bowl with a screwdriver handle will bust it loose.
  20. So my latest find is a Moto 4 250. Looked in good shape, started right up but would backfire and die upon acceleration but you could get it to go if you were good with the throttle. I figured it was the carb. was a brand new Chinese carb, he didn't have original. I took it apart and cleaned it, only thing I found was some debris in main jet and the main adjustment on bottom was at 41 turns. Cleaned it out and set at 2 turns, re installed. Starts up, runs better actually drove it but seems really sluggish, once I hit 3rd gear could barely pull it. Rechecked everything, even ordered a new carb as I had this problem with another atv but still same problem. Now I pull it apart and decided to check compression, I show only 85 psi. I checked valve adjustment (after aligning up cam gear to mark on case). to make sure not too tight still right at 85 psi. I assume I need to pull the head and look at the valves, Any ideas I am missing something? motor does not smoke but is super sluggish. The specs I find are off the downloaded manual of a 94 but figure should be the same. It states compression standard is 128 and Minimum is 114 and Max is 142 Any other Ideas before I tear it down? Thanks in advance Az
  21. Nice of you to let the kid have it. Nice work, like the green and the air filter color matches as well.
  22. Well decided to do the drive yesterday after work. Looked at the Yam 250 and in pretty good condition. Starts right up, new tires, all lights work etc. Just needs carb redone and some detailing. Tried to get Willie and the boys to help load it up lol Az
  23. I rarely put that much into my finds, In order to make any money you have to buy them cheap and watch your costs. Hell I even figure out the gas spent to look at some if its worth it or not. Now if it was my personal one that I was keeping I can see spending more than planned. So where are the pics of your barn find? I assume was a good deal. Im after one probably tomorrow but a long drive and not sure if worth the effort. Pics to follow. Az
  24. 1350.00 But probably end up around 1150 or so. Just put it up and someone wants it for 1000 I think I will wait and see what it brings. That thing is super clean and runs really good. Az
  25. Ok, so the Bayou 220 is done and gonna post for sale. Couple of pics. Gotta love that old nasty seat lol. That's the best I could do with that beat to hell muffler. Must have flipped it at one time. Az

×
×
  • Create New...