Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

mothrottle

1999 Polaris 250 Trail Boss clutch issue

Recommended Posts

Hi,

I'm new to this forum and I hope you can help me out. My '99 Polaris 250 Trail boss does this: shifting in to forward the gears grind a bit. Once in gear the rig wants to immediately move forward. If I don't get to the throttle fast enough, she stalls.If I do, off we go. It happens everytime I shift into gear.Could this be caused by dirt inside the clutch sheaves causing the belt to engage early (before any throttle input)? Or what??? Thanks in advance.

Edited by Ajmboy
Added topic title information and moved to Polaris ATV Forum

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By AimlessMoto
      Hey guys, new here, but haven't found ANY answer to my specific problem on a Suzuki dedicated ATV forum, so here's to hoping!
      I acquired a 95' Quadrunner 250, 4x4, (LT4WD) for practically nothing with no spark. The PO had tossed in a used stator which didn't fix the problem... so I went all routes (though cheaply) to narrow down the initial problem of no spark. 
      Plug, coil, CDI (caltric) and stator w/pickup (caltric) were purchased and installed. And it RAN, but bogged horribly and would not rev past 1/4 throttle. 
      I checked fuel flow, vacuum lines, all the normal stuff, no issues. I decided to check the valves and cam... well, there was one problem. The cam was 1mm under the lowest spec in the manual. So, in-came a new cam, Stage 1 Hotcams... also threw in a new set of shindy valves, lapped them, replaced the valve seals, and the timing chain. 
      Back together again (w/stock airbox and new oiled filter). Now it idles even better, still boggs at 1/4 throttle, but will rev past it if you hold the throttle open for a second. Ahaha... success!
      So I was able to ride it above 1/4 throttle once I had momentum... could shift through the gears, all was good as long as I kept it over 1/2 throttle. Took a long enough ride to break in the cam properly at least so I won't have to worry about that. 
      Now, I start fiddling with the carb. It's clean as a whistle, stock, with stock jets (new replacement Mikuni jets). Same problem. 
       
      I start thinking, maybe this is fuel related and the bike is having an issue transitioning from idle jet to main jet... so I LOWER the needle by raising the clip 1 spot. Now it revvs up in neutral with no bog, but it boggs about the same trying to ride it. So I move the needle down again with the clip on the top slot. Better, but still has a bit of bog at 1/4 throttle. 
      The last bit of advice I got was to ditch the CV carb... so I sprung for a brand new Mikuni VM30-83 round-slide. Bolted it up, blew into the vacuum tube to fill it with fuel (no vacuum port on this one) and she fired right up... but there is still a bit of bog, it's just masked by the fact that I'm not waiting for the vacuum diaphragm to open. 
       
      So I feel like each little step brings me closer, but not perfect. I'm now wondering if this is still in-fact a carb tuning issue (I have some jets I can fiddle with and maybe lean-out the idle jet a little.) OR if the cheap-a** Caltric Stator/Pickup is what's causing these issues. 
       
      I have a 95' KingQuad with 400 miles on it... like new.. runs like a top... I've tried both the stock QR and the Caltric CDI boxes on it, and it revvs up and runs like a champ. 
       
      The only unknowns between the two systems are the carb, and the stator/pickup. My next step in troubleshooting is to rip apart the King Quad and test it's CDI on the Quadrunner... but considering there is no change to how it runs I doubt it will lead to a solution. 
       
      HOWEVER... I tried the stock CDI just recently after running the Caltric this whole time, and the bike runs like garbage. Hardly idles, and won't rev up at all. So, that is my one smoking gun telling me that it's either the pickup coil or the stator itself. 
       
      Has anyone had a problem even CLOSE to this? I can't image the carb would be causing this many issues, especially going to 2 different ones, both with stock jetting to OEM, and exhibiting the identical symptoms... the only change is when different CDI's are plugged in, or when the needle valve leans out the mixture. 
      Also, I checked the piston, rings and bore when I had it apart and they're like-new... no scoring, rings are loose, cylinder is still round and has honing marks still int he bore. Stock piston, stock bore size and it has 160psi compression. Battery is brand new, and I've tried 3 different R/R's, none of which change any symptoms, but slightly vary the charging voltage by .2-.5 of a volt depending on which unit. Also tried a new coil which changed nothing. 
      ANY help would be appreciated. Too much invested to not get it running right. 
    • By John Ford
      i ordered a keihin carb for my 07 trx 90 and it fits nicely but the new cable they sent is way too long and i can't make it work.  the old honda cable cap [that fits on top of the carb] is too small to fit.  the keihin cap is approx 3/4 or 19mm.  honda cap is more like 1/2 in.  the keihin has a rubber boot on the cap where the throttle cable goes through . i don't know how to find the right length [most cites don't give the length].  i'm not sure how cables fit into that boot  and do i need to add the length of the boot to the cable?  the old honda cable is 28 inches total, but the cable movement is only approx 2'' which would not be enough to reach the actuator block on the keihin.  looking to find a throttle cable compatible with the keihin.  any help, please.
       
       
    • By colin james
      View File 2005 Polaris Predator 50/90 Sportsman 90 Service Manual
      This is the factory service manual for the 2005 predator 50cc and 90cc, Sportsman 90cc. Download all the chapters for the complete manual or just the sections you need.
      Submitter colin james Submitted 04/06/2019 Category Polaris ATV  
    • By Roy Anderson
      I have a 2002 Suzuki LT-F500F, and am a first time atv  owner. I rode two wheel bikes for many years, and now, two months in to being a new at owner, am just not enamored with the thumb throttle, and I’m wondering if anyone has tried a conversion to a typical twist grip throttle as found on all motorcycles? If so, how do you like it?
    • By Fred Colby
      TPS on  Polaris  SPORTSMAN  500 efi 2007 shows as bad original part number is 3140173 bought the replacement part it came in as 3131705 the diameter of the ring on the face is 26 mm the original is 18 mm any thoughts on how this "factory" replacement parts fits as i cannot get it to go in?
  • Similar Tagged Content

    • By mrfartsalot
      i have a 2001 suzuki quadmaster 500 4x4 that the primary cvt clutch is rusted on any ideas on how to get it off i want to try to reuse it if possible.
    • By Tyler Autry
      Recently started shifting hard from neutral to first causing it to stall. I'm able to lift up on the shifter and throttle up and slowly let off the shifter, like driving a standard. That is the only way to get it In gear and stay running. Also if I come to a stop and keep it in gear it wants to continue moving, eventually stalling out. I don't have much experience with the bottom end or clutches. I just now replaced friction and steel plates and that made no difference. Don't know what to do now.
    • By oxidized_black
      these are what i have in my collection ... always looking for more
      1985 - 1995 Polaris All Models Service Manual
      1996 - 1998 Polaris All Models Service Manual
      1996 - 2003 Polaris Sportsman & Xplorer 500 Service Manual
      1996 - 2003 Sportsman 400 & 500 ~ Xplorer 500 Service Manual
      1999 - 2000 Polaris All Models Service Manual
      2001 Polaris 90 Service Manual
      2001 Polaris Scrambler 50 ~ 90 Sportsman Service Manual
      2001 Polaris Sportsman 500HO Parts Manual
      2001 Polaris Sportsman 500 Parts Manual
      2002 - 2003 Polaris Sportsman 600 & 700 Servive Manual
      2002 Polaris Sportsman 700 Service Manual
      2003 - 2005 Polaris Magnum 330 Service Manual
      2003 Polaris Predator 500 Service Manual
      2003 Polaris Predator Parts Manual
      2003 Polaris Trail Blazer 250 Service Manual
      2003 Polaris Trail Boss 330 Service Manual Part I
      2003 Polaris Trail Boss 330 Service Manual Part II
      2003 Polaris Trail Boss 330 Service Manual Part III
      2004 Polaris Predator 500 Owner's Manual
      2004 Polaris Sportsman Owner's Manual
      2005 Polaris 400 & 500 Sportsman Service Manual
      2005 Polaris 700EFI Owner's Manual
      2005 Polaris 800EFI Owner's Manual
      2005 Polaris Sportsman 400 Parts Manual
      2005 Polaris Sportsman 500 Parts Manual
      2005 Polaris Sportsman 6x6 Owner's Manual
      2005 Polaris Sportsman 700EFI & 800EFI Service Manual
      2005 Polaris Sportsman 800 Twin EFI Parts Manual
      2006 - 2007 Polaris Outlaw 500 Service Manual
      2007 Polaris 700 800 800x2 EFI Service Manual
      2007 Polaris Ranger 700EFI 6x6 Parts Manual2007 Polaris Ranger 700 4x4 & 6x6 Service Manual
      2007 Polaris Ranger XP 4x4 Service Manual
      2007 Polaris Sportsman 450 & 500EFI - 500X2EFI Service Manual
      2007 Polaris Sportsman 700 800 - 800EFI Service Manual
      2008 Polaris Sportsman 500EFI & 500x2 Service Manual
      2008 Polaris Ranger 6x6 700EFI Parts Manual
      2008 Polaris 800 RZR Service Manual
      2008 Polaris Sportsman 700x2 - 800EFI - 800 Touring Service Manual
      2009 Polaris 850HD EPS Service Manual
      2009 Polaris Outlaw 450 & 525 Service Manual
      2009 Polaris Outlaw 90 Service Manual
      2009 Polaris Predator 50 Service Manual
      2009 Polaris Ranger 2x4 Service Manual
      2009 Polaris Ranger 4x4 Crew Service Manual
      2009 Polaris Ranger 500 2x4 Service Manual
      2009 Polaris Ranger 500EFI 4x4 Service Manual
      2009 Polaris Ranger 500EFI 4x4 Service Manual
      2009 Polaris Ranger 700 4x4 Crew Service Manual
      2009 Polaris Ranger 700 4x4 Service Manual
      2009 Polaris Ranger INTL Service Manual
      2009 Polaris Ranger RZR 170 Service Manual
      2009 Polaris Scramber 500 Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 300 & 400HO Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 450 & 500X2 Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 500 Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 6x6 800 Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 800EFI & 800EFI Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 550XP Service Manual
      2009 Polaris Sportsman 850XP Service Manual
      2009 Polaris Trail Boss - Trailblazer 330 Service Manual
      2010 Polaris Ranger RZR S Service Manual
      2011 Polaris Ranger RZR S Service Manual
      2011 Polaris Ranger RZR SW Service Manual
      2012 Polaris Sportsman 400 Service Manual
       
      Visit the Polaris Service Manual Section: https://www.quadcrazy.com/files/category/7-polaris-atv/ 
    • By weblex
      Problem: The ATV starts and runs at idle perfectly. But as soon as I open the throttle, the engine starts to slow down until it stops. On the attached video you can hear the sound of how it works: see video below
      Prehistory: there is a Polaris Sportsman 500 1998, which for about 1.5 years stood in repair, including also replacing CDI with one taken from the same ATV. Finally, the vehicles were on wheels, traveled several kilometers and overheated - forgot to fill the antifreeze Came back home in small moves. The next trip started well, but after 10 km there was a feeling of a small drop in power (even as the vehicle got warm completely) but still drives. Next trip - the situation is repeated. The next test of ATV through time and a huge loss of power from the very beginning. The engine sneezes, does not want to go more than 5 mph.

      What has been done: the carburetor has been replaced with a new one (inexpensive, $ 40), a new spark plug, a new ignition coil, the engine head has been removed, the piston is in good condition, valves were corrected - but the problem was definitely not in them.

      Ignition control unit is suspected. Who faced similar? Please help in solving the problem.
      Thanks in advance.
       
       
    • By Ashton Crawford
      Hello everyone, i have 2000 Polaris Trail Blazer 300 I’ve been stumped on for weeks. I’m having a lot of issues starting the quad. I cleaned the carb spotless because I thought it was a carb issue and bought a new fuel line because it wasn’t getting fuel. The carb gets fuel perfectly fine now but it won’t start. The spark plug I a little worn out but it’s good enough for just one start. The only time it does “start” is when I spray starter fluid into the carb. But it never stays on. It’ll start for a bout a second then just die out immediately even if you’re giving it some throttle and the choke is on. I have no clue what I should do. If you need more information, have questions, or have any slight idea what the issue would be and how I could resolve it. Please reply ASAP. Thank you.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...