Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Stace

Arctic Cat 500 4x4 Automatic

Recommended Posts

Have an Artic Cat 500 that will not electric start. I thought it was the starter as it sounded like it was just free spinning. (BTW it pull starts and runs fine except it is hard to pull half way out gets bound just keep trying till it starts) I replaced the starter with the results being the same. The gears u can see with the starter out will also spin freely with the finger. It's like it's not engaging the flywheel. Ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites


If you jump the starter, does it engage? Are you getting power to the starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/28/2016 at 7:15 PM, Ajmboy said:

If you jump the starter, does it engage? Are you getting power to the starter?

 

On 11/28/2016 at 7:15 PM, Ajmboy said:

If you jump the starter, does it engage? Are you getting power to the starter?

Yes starter is turning but not turning the motor over, just a high pitch spinning noise.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/28/2016 at 9:32 PM, wildthang said:

Sounds like you may need a starter clutch.

I'll check that out just got it home from the farm sounds like some tear down fun. Thx is there a way to tell by looking that it's bad?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Generally, what happens is one or more of the rollers in the one way clutch come loose. Once you tear it apart, it should be fairly obvious. Cheapest I found was $232.92 at Powersportsdiscount.com .

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Chad Dickerson
      I am goin nuts here! I have a 04 400 air cooled 4x4 , I'm a atv,car,truck,mower mechanic for yrs,just sayin. Ok it cranks and kinda fires now and again then after 5 min of cranking and stopping itl start if u touch throttle itl did then u start all over! If u let it warm up sumtimes u can throttle it up other times it just does! Just depends on it? When it stays running it runs awesome,no problems except it just does randomly like u shut key off? Sumtimes itl start right back up others itl do the no start thing! IV put new plug,adjusted valves and hot tanked carb? I'm at a loss here guys! Please any other ideas? I don't think it's anything to do with flywheel? It's not the auto it has a hi low reverse lever on left fender and foot shifter? Help please lol
    • By Christopher Middleton
      Anyone have one or know where to get a replacement or the body of one? I found one place but they want $245.00 for it and at that price ill just keep pull starting it. I live in Michigan. i have all the old parts but the magnets blew up in this one. I think previous owners tried to free it up with a sledge lol

    • By JacobSlabach
      i know this isnt an atv but same type of thing.  I have a riding mower im fixing and selling for my aunt and it has a dead battery.  i jumped it off my atv and when i turn the key nothing at all happens.  i tried jumping the relay still nothing.  this is with the seat down.  you wouldnt think this mower would have issues as its a top-of-the-line brand and almost brand new (aunt found it for a good price, still got tits on tires, just sat for a couple months in a mechanic shop
    • By Paul Maple
      I have a 1999 Sportsman  500, it was running fine, than started to lose power in the winter, I adjusted the idle screw and away I went, than a few weeks ago it died, I have found that i am flooding the engine, compression was at 70PSI and due to the compression release mech. i assume i am good as it compared to the same PSI on a 2000 sportsman 500 i have. i cannot start the atv unless i go full throttle and it starts an runs for about 30 sec than dies, again it is flooded. i ordered a new carb off ebay as i could get one for around $40. put that in same issue, i have checked the timing, (good), valves out of adjustment i adjusted to .006 still same issue, i have found the exhaust lobe and rocker arm to have some wear, i have ordered new ones, but am looking for any other input in this area as well. would the exhaust cam and rocker arm cause the engine to flood? i have used a bore scope and the piston liner has good cross hatching still? any input would be great.
    • By Alex Lee
      Im having a problem getting the left side of my engine case apart so i can fix my starter gear issue .can anyone share some guidance i have all bolts that i know or havent managed to remove hi lo shifter 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...