Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Chris Abshire

2011 outlander 400 xt wont start

Recommended Posts

Changed fuel pump, has spark and good compression. Tried a gravity feed trick and still couldnt get it to fire off. But it does try to crank when i spray starter fluid. With pump connected and fuel hose off, it should still pump fuel, correct ? But its not. And i cant find anything online about this bike. Has less than 200 hrs, so barely gets ridden (wifes). New fuel in tank. Any suggestions would help. Thanx....

Share this post


Link to post
Share on other sites


Was the bike sitting where the fuel in the  carb has gone bad and causing a problem? It sounds like there is a fuel restriction someplace. Fuel dries up and gets very thick like a varnish and flakes up inside the bowl.   Bad gas ? Some dirt in the carb?  Also keep in like that the sometimes the fuel pump needs to be primed.  Could be air bound.  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

yeah sounds like somethings gumed up or clogged.  If the fuel pump isnt pumping fuel out when you crank the engine, its probably somewhere before that.  is this bike efi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanx for input guys. As soon as i hit submit to this question, i realized that i didnt replace the burnt fuse when the pump first f’ed up. So low and behold, it starts now and pumps great. But i did pull carb out and inspect it earlier in job. I feel like a total dip s#@$. But its working, so dont feel to bad now. Thanx for ya’lls help

Share this post


Link to post
Share on other sites


it would be nice ro flush your tank,fuel hoses and install a new filter to prevent this from happening again  .Enjoy your rig!! 

Edited by fbiondip
better grammar

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By bren7176
      What would be the compression on a 1995 Polaris sportsman 400 4x4  ?? Have one in great shape plastic is almost like new and the engine only has 90 psi which I figure is Capulet ...
       
      brendan 
    • By Michael France
      I have a Kawasaki Bayou 220 KLF220A and I cannot get it to start using the starter button. I have replaced the starter solenoid and the starter relay. I have followed the wiring diagram in the repair manual and it looks like the switch is working well, the neutral and reverse relay have power running through them and appear tp be working correctly. However, I can not find a wire runnng the the starter button that has power on it. Anybody have any idea what the break down is?
    • By Sp33dy0000
      Hi can someone please give me some sort of idea I have a Yamaha 600 grizzly four-wheel-drive I have put a new coil and a new stater and Pulse stater on it with new plug and steel can’t get any fire
    • By BuckBilly
      Good morning to all !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Let's see if we can make this a daily event.
    • By Dwight Williams
      Ok, so I bought this scream of a deal the other day - a 94 King Quad 300 for $40.00.  It's been sitting outside with no carburetor on it for about a year.  Its rusty, missing some parts, wiring is all cut up and spliced etc.  No seat, no racks but the plastic is all there minus the headlight housing.  Anyway, who can pass up a $40.00 quad right?  I get it home and looked at the sight glass for oil level, it's about 1/2 oil and 1/2 water.  I drain it, refill it and turn the motor by hand (recoil starter is missing) and it turns over just fine.  I worked on the wiring for about an hour and got it to turn over with the electric starter and got enough of it sorted out to get a spark.  Did a quick compression test, 70 lbs.  Wet test bumped it up to 90.  Ok, so rings and cylinder washed out with water for a year, not too surprised.  I thought 'what the hell' and sprayed some starting fluid in it and it ran for about 2 seconds - enough to show  it's got life.  Since then the compression has gotten worse, I can't get enough pressure to activate the carb diaphragm, therefore no fuel pump either.  The compression is now around 60.
        Anyway, my question is....is it worth it to try to get this thing going?  I tore the top end down today and the cam and one of the rockers is pretty worn.  I figured a top end job would be about $100 or so, depending on the condition of the cylinder but I'll probably have to put a cam and rockers in it as well.  Doing some research on ebay I figure I'll have to spend about $500-$700 to make the whole machine right again.  Much less just to make it run and use as-is but I won't really like it until it's right.  I don't mind doing the work, I actually enjoy it but I'm concerned about what all that water did to the rest of the internals, I can't really test it all out until I can make it run.
      I know it's a basket case but I'm not into it much at all, even if I do the top end and find something else wrong I'm still not out much.  I'm leaning toward ordering the top end parts and going from there unless you can convince me otherwise - any way to check the rest of the internals without tearing it down?  I plan on flushing the oil cooler before I do another oil change, I've drained it twice now and it gets milky almost immediately just turning the starter - I suspect the oil cooler is polluted badly.
       
      I'll get some pictures today if anyone want to see them.
       
      thanks!
  • Similar Tagged Content

    • By Ssg
      Hello! This is my first bike with a cvt it's a 19 Outlander 850 xmr. I use the 30" cryptid tires that come with the bike during hunting season since I hunt in a louisiana swamp and I have some 27" interco reptiles during the summer trail rides. So this past hunting season I got stuck and squealed the belt do i looking at cluch kits /adjustments to help with the low end but I dont want to mess with my summer riding so I'm looking for advice 
    • By Brian T. Aichinger
      I have a 2017 can am 570 outlander max that is having issues with the powersteering going out and the speedo quits working. anyone else having or heard of these issues?  everything else on the display cluster is working and I hear no noises as far as the powersteering unit, the dealer did change the steering unit because of the recall.
    • By joninak
      I bought a used 2017 Outty 1000r and have been hearing about folks melting plastics due to excessive heat near the pipe.
      It's winter here & I've been plowing my drive for a couple months without heat issues. I'd like any input if this will be a problem come summer?!?
      TIA
       
    • By Ajmboy
      View File 2013 Can-Am Outlander & Renegade Service Manual
      2013 Can-Am Outlander & Renegade 500/650/800R/1000 Service Manual
      Submitter Ajmboy Submitted 01/28/2019 Category Can-Am BRP ATV  
    • By Ajmboy
      2013 Can-Am Outlander & Renegade 500/650/800R/1000 Service Manual
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...