Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Ashton Crawford

2000 Polaris Trail Blazer 2 Stroke Automatic Issues

Recommended Posts

Hello everyone, i have 2000 Polaris Trail Blazer 300 I’ve been stumped on for weeks. I’m having a lot of issues starting the quad. I cleaned the carb spotless because I thought it was a carb issue and bought a new fuel line because it wasn’t getting fuel. The carb gets fuel perfectly fine now but it won’t start. The spark plug I a little worn out but it’s good enough for just one start. The only time it does “start” is when I spray starter fluid into the carb. But it never stays on. It’ll start for a bout a second then just die out immediately even if you’re giving it some throttle and the choke is on. I have no clue what I should do. If you need more information, have questions, or have any slight idea what the issue would be and how I could resolve it. Please reply ASAP. Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to Quadcrazy. What did you set the adjustment screws at? Air/fuel an shows the idle? Did you reassemble the float properly? That needle that closes off fuel to the bowl sometimes is tricky making sure it’s attached to the floats.  I’m sure your work was good on the carb but I’ve missed stupid things too. It’s clearly a fuel issue so it has to be either the carb or fuel line. I would go back and look. Also the rubber manifold that connects the carburetor to the engine, make sure it’s not cracked sucking in air. 

Before you do anything try this. Take the cap off the gas tank and blow into the tank putting pressure into the tank will push that needle in the carb down and try to start the engine. See what happens. Sounds crazy but hey I’ve done it.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@Ashton Crawford thanks man that’s really helpful!! I’ll be sure to check all those things out. I don’t know what I set the fuel air to honestly? I think 3 turns out. What should I set them too?? Also I know it’s not the line. The line is brand new and I made sure it was putting through fuel. Also the carb is getting fuel all through it. I started to think it was just not burning the fuel. But hopefully your information will be a solution!

Edited by Ashton Crawford

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usually a good starting place is about 1-3/4 turns out from a snug bright position.

Adjust it as the bike is running  the more the bike revs the better. Then just lower the idle as needed at the end.  

Good luck.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By tyler250rrocks
      i have a lt250r that has a over sized carb on it. is it to much
    • By JacobSlabach
      got 7 atvs off CL recently for a good price.  one of which is a yamaha warrior.  anyone know where the vin is printed on this bike?  Haha good place to start as I do not know year or size yet.  The former owner says needs exhaust ans and clutch work.  he said it ran fine until the clutch cable broke and then I couldn't get the new cable adjusted right and it would grind gears.  things I see:  clutch cable locked up again, no brakes, carb leaking (green with algae around the bowl and has gelled gas stalagtights on it), aftermarket exhaust melted the airbox so I need something different and a new air box.  I would like the use the current exhaust if I can but I have a feeling its a redneck fix as it looks like there is an ace bandage holding it to the exhaust pipe (its an aftermarket slip-on exhaust), so I'm not sure about that- lets get the bike running first.  also, battery (looks brand new, what a shame) is dead, 0 volts.  Otherwise, bike looks to have not been wrecked, and plastics are ok (it sat outside under a 'tarp' for 3+ years since it was run last).  any tips and advise on where to start first would be awesome as this is my first clutched bike (manual).
      the clutch is my main concern- I've never rode a clutched bike so I dont even know what its supposed to feel like.  lol I'm spoiled on my automatic polaris 
    • By Jon Williams
      anyone know where i can get a pdf copy of the service manual? 

    • By Kelby 746
      I have a 1987-89 (not sure on the year) Kawasaki bayou 300 that has electrical issues, I have replaced the entire harness with a proven good/used one, new CDI box, and two brand new coils, problem is that it tests no charge at the pickup coil, so I replaced and tested again with a so called good one that had been salvaged out of a blown up 220/250 (not sure which, the left side cover is smaller than my 300) in Missouri. It has a proven good OEM stator. I am trying to avoid buying a new start and pickup coil because it is so expensive so if anyone has a suggestion please let me know.
    • By Brittany Jones
      Yes I just got a 1998 polaris xplorer 400 4x4. Ran fine after hauling then died. Cleaned carb and put new fuel filter, hose, and new battery in. Starts 3 out of 10 times but will only run for a short time. Any suggestions?
  • Similar Tagged Content

    • By Adrian Ciotinga
      The title pretty much explains it all. When using the starter I can hear it spinning but not engaging the engine. The wheels also do not engage with the wheels when the clutch is out. The motor has compression if that helps.
      I am new to engine work and repair and I bought this quad with the idea of fixing it up (not knowing the full extent of the damage). The previous owner said it ran but sat for a year (I don’t believe that for a second after opening it up) and had bought a few new plugs and a starter motor, none of which fixed the issue.
      Any help would be greatly appreciated!
      I have attached a few pics of what I think could be wrong.




    • By weblex
      Problem: The ATV starts and runs at idle perfectly. But as soon as I open the throttle, the engine starts to slow down until it stops. On the attached video you can hear the sound of how it works: see video below
      Prehistory: there is a Polaris Sportsman 500 1998, which for about 1.5 years stood in repair, including also replacing CDI with one taken from the same ATV. Finally, the vehicles were on wheels, traveled several kilometers and overheated - forgot to fill the antifreeze Came back home in small moves. The next trip started well, but after 10 km there was a feeling of a small drop in power (even as the vehicle got warm completely) but still drives. Next trip - the situation is repeated. The next test of ATV through time and a huge loss of power from the very beginning. The engine sneezes, does not want to go more than 5 mph.

      What has been done: the carburetor has been replaced with a new one (inexpensive, $ 40), a new spark plug, a new ignition coil, the engine head has been removed, the piston is in good condition, valves were corrected - but the problem was definitely not in them.

      Ignition control unit is suspected. Who faced similar? Please help in solving the problem.
      Thanks in advance.
       
       
    • By Connor Tuftin
      I have a 1988 300 Honda FourTrax, All wheel drive.
      My brother and I were fixing up this quad. We put a brand new battery and fuses in and it was running fine until we put the quad into reverse. As soon as it was put into reverse all of the electrical cut out and power wasn't making it to the head unit anymore and both of the brand new fuses popped. We figured there might have been a short from the starter or solenoids, but they are all working properly. At this point we don't know where to start looking for where the short could be. I'm just wondering if anybody has had the same issue or knows of similar issues that could cause these electrical shorts?
    • By Derick Joel Smith Trimmings
      Buying a Baja 250 tomorrow for 600 bucks, needs nothing but a wheel bearing, i already know Baja is an off brand crappier. Manufacturer, but does anyone have any tips or knowledge of these bikes? 
    • By Jacob Jackson
      What are your honest thoughts on Polaris sportsman's? More specifically the 570. Is there anything to look out for?  I purchased one a few weeks ago and was wondering what other people thought. 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...