Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

paul d

2001 suzuki 500 sputters an backfires

Recommended Posts

I have a '01 500 quad master , i rebuilt the carb last spring an it ran great til 2 weeks ago now when i start it up runs great for about 2 minutes then it stalls sputters an backfires an when its in gear it wont move , but at idle it runs fine , i took the carb off took it apart an everything looked ok , blew it with the air nozzle put it back together an it didn't help it, I'm going to order another rebuild kit, any feedback or ideas would be greatly appreciated , thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites


Have you checked the fuel flow from the tank ? Sometimes the petcock has a screen or a blockage that does not allow the fuel to flow freely.  Also the air/fuel screw, was it put back in properly? I’ve seen people put the washer in before the o ring etc. So be sure it’s back in the right way. 

Second is the bowl and fill pin working and set correctly. It might be set to low and closes off fuel to the carburetor prematurely. 

Lastly I always recommend sending in a small piece of wire through the ports on the carb. Sometimes air just isn’t enough to clear out a tiny hole like that and the final adjustment. Air fuel adjustment set point? What did you set it at and have you tried to adjust it while the bikes running?   

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Abbeypalm
      While cruising, my 2011 750 king quad suddenly shut down. As it happened, red lights on the display flashed. Any ideas? My head lights suddenly stopped working about a week ago, if that helps. I have no power at all. Thanks 
    • By AKMichael
      Hello All,
      I have a 1999 Yamaha Big Bear 350 4x4 trying to get fixed up so my grandson can go out in the woods with me.
      We have owned it over 10 years.  It got harder to start, until it finally would not.  Replaced the carb.  Right afterwards, it started and ran nicely, but after turning it off, would not restart.  Tonight I used starting fluid and ran, then died.  Adjusted the idle up a little, used more starting fluid and ran great.  It idled about 15 minutes.  Turned it off, and restarted.  Ran it around the yard about 5 minutes.  Turned it off, and would not restart.
      Any ideas or suggestions would be greatly appreciated!
      Thank you. 
    • By Brennon Heflin
      So I bought a 2000 quad runner 250. I'm having some issues an wondering what it could be I replaced the pet cock valve an the fuel filter an pump inside tank I also put a voltage regulator on it. The problem I'm having is that when u give it half or more throttle it bogs down an loses power what could it be the bike is almost like new an cant figure it out any help would be great
    • By Stephanie Webb
      I have a 2000 500 quadmaster lta an just rebuild the gear box an my high gear is like nuetral will not move but all other gears move nothing looks broke just need some help cant figure out what gear that would be or if it could be the shifter fork 
    • By Susan Makowski-DeGraw
      My quad runs,  it starts up runs for about 10 minutes and then it dies if you let it sit for 10 minutes it’ll start back up ride for another 10 minutes and then die again, trying to figure out why it keeps stalling
       
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...