Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Kaj Colum

Bayou 400 crank but no start?

Recommended Posts

Pushing the start button the engine turns and will forever without starting. But if I use the kick start it will start with one or two kicks everytime, any idea as to what is going on. New good battery and coil, I'm ready to try anything. It's a great bike, but this is getting anoying. Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Does the engine turning over have enough speed or is it a slow crank ? I’ve seen starters that crank at a low rpm and that won’t start the bike.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Frank, To me it seems to turn fast enough, but I have ordered a statrter just in case, wondering if it could be anything else though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As long as you have consistent spark verified while it cranks and fuel is going into the carburetor then it could juts be a cranking issue.  It usually happens when you have low compression.  I would take a compression reading for shits and goggles.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I was wondering about that. I'll have to borrow a tester and give that a go. Do you know what the compression should be? thanks.

Edited by Kaj Colum

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hi Frank, Thanks for your help. You were right it was the starter was weak. I installed the new starter today, it works perectly! I honestly forgot what it was like, now I barely have to touch the button and boom, she's running and raring to go!

Share this post


Link to post
Share on other sites

That’s great news! Glad it worked out, ride safe and be sure to stay in touch, post some pics of your rides !  Quadcrazy is not only a site  for help, we like to shoot the shit here and share our experiences. Anything goes here brother! 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By David Miller
      Does anyone know how to access the check engine codes on a 2018 450 sportsman. Just changed battery and spark plug . It runs fine but the light is on and I need this to plow snow and need it reliable. Any ideas . Thanks
    • By MarkinAR
      Have any of you fine folks used coil spring spacers to lift an ATV? Ole 93 Kodiak could use a smidge more lift and they are cheap enough. Might ride rough but that's ok cuz the shocks are toast anyway. 
      Thoughts?
    • By Adrian Ciotinga
      Hello,
      I recently picked up an ‘07 KFX 700. All was going well, rode it about 40 miles, when it started bogging at low speeds. If I kept the revs higher, I was just fine. Also, a persistent issue since I picked it up is the fairly difficult start (but it is abnormally cold right now and the quad is jetted for the dunes at summertime).
      Regarding the complete lack of idle, I have to rev it a couple times to get it to idle after starting it, after which it’s 50/50 whether it remains idling. I don’t have low fuel, but all of this began after I rode it pretty hard and the radiator fan kicked in. Might be overheating, just wanted to hear your opinions.
    • By Nate Hanson
      I am a new atv owner...I bought a used atv this summer (pretty sure it is a wolverine but reg card from last owner didnt actually say that so idk for sure). It ran great for most the summer and early fall but one day I tried starting it and it turned over a while without starting and then suddenly it quit turning over at all. No click or anything.
      I charged battery and light turns on showing neutral and heatlight can go on.
      A few other things that may be pertinent: The pull start is missing, I have a fluke multimeter but not many other advanced tools (or relevant experience), there is an extra aftermarket led light attached to front but it doesnt work either... never looked into why since I didnt need it. 
      I looked for a fuse box and didnt find one.
      Please recommend some easier things to try first as I really want to avoid taking it in if I can (having one income and 4 kids can keep out extra cash, plus I want to learn). Pictures would be awesome if possible. Thanks! 
    • By Jay Reddick
      Hey guys, need some help with my 2016 Yamaha Kodiak 700 4x4.  Was riding and it started smoking below the air box and then Caught fire.  We got the fire put out quickly with a fire extinguisher.  Many of the wires below the air box got damaged.   I purchased a new wiring harness for the atv and replaced that as well as any other damaged cables or parts that burned up where the fire was.  I also replaced the regulator, the ECU, and the starter solenoid. I also replaced the stater since some of the cables that went to the regulator were damaged.  It acts like it will crank but it won’t turn over.   The fuel pump initialized when I turn the key so it’s working.  I’ve spend $1500 on parts and no luck yet.  Any suggestions?  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...