Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

singleshot

1997 Yamaha Big Bear 350 wont start

Recommended Posts

HI all, I am some what new to the world of quads. I purchased a yamaha big bear moto four used. I ran it a little this spring and it was running good when I parked it for a couple of weeks. Now it wont start. It turns over but there is no spark.

Could you guys give me any ideas. Thank for any replies.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to QUADCRAZY! Did you check for fuel? Yamaha carbs can get corroded making the float pin stick, after sitting a while.

What year is that?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry about the lack of imformation. It is supposed to be a 97 but some of the wiring does not seem to match up right according to my book. The fuel is fine. It just has no spark.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i had no spark on my 91 and replaced the stator. friends told me yamaha was bad fora few years with stators. an aftermarket cost a little over 200 here in canada.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Have you checked your plug? Otherwise it could be a stator.

* Added year and manufacturer to thread title.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Before you spend the bucks on something you dont need.

Pull off all the body parts and check each wire connection. Clean them a add dielectric grease to EVERY connection including the spark plug and cap.

Also a bad battery can cause the lack of spark.

DO NOT TRY AND JUMP IT WITH A CAR BATTERY - HIGH CRANKING AMP BATTERIES COULD DAMAGE THE "CDI" ELECTRONICS.

If you get it started check the DC voltage going to the battery. If its between 13.5 and 14 volts your stator is OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Dee Morris
      I bought my big bear in 2009, never had a bit of problem with it until last year. It quit starting but still would click when I tried to start it. I replaced the solenoid, the cdi module ( it was burned on one corner) and this year replaced the battery. I have all lights but still will not start and I do not have the clicking when I try to start it. Can anyone give me any ideas what to try next? I haven't had any luck finding videos about the 2008 Big Bear. I'm trying to avoid the expense of sending it to the shop. 
    • By Brother Buddy Gardner
      Hello everyone! I recently purchased this quad for a mere 300.00 and it is pretty clean for the year. I bought it from a guy who bought it in a storage unit. He didn’t know anything about it. I got it home and noticed it did not have an ignition coil for the spark plug. I bought the ignition coil, a new battery, new CDI box, new starter relay, new safety neutral relay, new carb and so on... I got it to turn over, but when I pull the plug and check for spark I have nothing.. it has a non factory starter button that works when I push it and turns the engine over no matter if the key or stop switch is on or off..not sure what that’s all about, but it does turn over..just no spark at the plug. Any help would be greatly appreciated! Thanks!
    • By Ajmboy
      For anyone looking for Yamaha Grizzly service manuals, please check the downloads section: Yamaha Grizzly Service & Repair Manuals
    • By Ajmboy
      View File Yamaha YT60L ATC Service Manual
      Yamaha YT60L ATC Service Manual
      Submitter Ajmboy Submitted 06/02/2020 Category Yamaha ATV  
  • Similar Tagged Content

    • By Nate Hanson
      I am a new atv owner...I bought a used atv this summer (pretty sure it is a wolverine but reg card from last owner didnt actually say that so idk for sure). It ran great for most the summer and early fall but one day I tried starting it and it turned over a while without starting and then suddenly it quit turning over at all. No click or anything.
      I charged battery and light turns on showing neutral and heatlight can go on.
      A few other things that may be pertinent: The pull start is missing, I have a fluke multimeter but not many other advanced tools (or relevant experience), there is an extra aftermarket led light attached to front but it doesnt work either... never looked into why since I didnt need it. 
      I looked for a fuse box and didnt find one.
      Please recommend some easier things to try first as I really want to avoid taking it in if I can (having one income and 4 kids can keep out extra cash, plus I want to learn). Pictures would be awesome if possible. Thanks! 
    • By Kanyon Pershing
      I have recently rebuilt my Yamaha warrior 350 engine and when I got it all back together with no “spare parts” i went to start it and realized it’s in reverse. I went to put it in drive and the shifter won’t budge, I took the linkage off and tried to use vise grips but it won’t budge at all. Any help would be greatly appreciated. I’m hoping it’s not something internal! 
    • By YamahaBB350
      I have a Yamaha Big Bear 350 and the reverse doesn’t work, it shifts from low to high easily but it won’t go back to reverse. I’m new to this stuff, so I’ll take any help. Any ideas? 
    • By Colin James Krepela
      So here's the deal people, I have an old Avenger 350 4X4 Shaft Driven ATV. They only made them in the early 80's their thought of as the first four wheelers from around back when Suzuki made one in 1982. I believe the engine on it is a Kohler as I watched this video https://www.bing.com/videos/search?q=avenger+400+atv&view=detail&mid=1E10E939019CA07770031E10E939019CA0777003&FORM=VIRE but mine is a 350. That's if its original, and it all looks original. I am wondering where I can get parts for this engine, or really what engine is it. I have no way to find the year, unless you guys know where a serial number might be. Every sticker is worn off. IF anyone has any information at all on these old wheelers it would be greatly appreciated. I specifically need the gaskets for the carb, and don't tell me I could build them please I want to restore it as perfectly as I can. I can take pictures of the wheeler/carb if it'll help. Let me know.
    • By oleskool
      Has new top end, piston, rings, valves, etc. great compression, good spark, plenty of fuel. Valves have been set. timing has been tripled checked. Can not get it to start. any ideas suggestions on anything I am missing. Also if anyone has the service manual it would be greatly appreciated.

      Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...