Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

bayouman

1992 Kawasaki Bayou 300 - Ignition Problems

Recommended Posts

I have a 1992 Kawasaki bayou 300 4x4. My initial problem it would not run unless full choke was on. So I tried cleaning carb and installed a rebuild kit and it ran bit better but not much. So I replaced carb and spark plug and regulator/rectifier. During testing of new carb the rectifier burned up so I replaced it. Now it fires up and idles fine but it backfires when you rev it up and then it will die as if the key was turned off. Now I know that the coil, cdi box, and stator are all connected. But I don't want to replace any unnecessary parts . This seems to be a ignition/electrical problem. I could really use some advice here as how to go about this. Thanks.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites


I have a 1992 Kawasaki bayou 300 4x4. My initial problem it would not run unless full choke was on. So I tried cleaning carb and installed a rebuild kit and it ran bit better but not much. So I replaced carb and spark plug and regulator/rectifier. During testing of new carb the rectifier burned up so I replaced it. Now it fires up and idles fine but it backfires when you rev it up and then it will die as if the key was turned off. Now I know that the coil, cdi box, and stator are all connected. But I don't want to replace any unnecessary parts . This seems to be a ignition/electrical problem. I could really use some advice here as how to go about this. Thanks.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/16/2015 at 2:14 PM, bayouman said:

I have a 1992 Kawasaki bayou 300 4x4. My initial problem it would not run unless full choke was on. So I tried cleaning carb and installed a rebuild kit and it ran bit better but not much. So I replaced carb and spark plug and regulator/rectifier. During testing of new carb the rectifier burned up so I replaced it. Now it fires up and idles fine but it backfires when you rev it up and then it will die as if the key was turned off. Now I know that the coil, cdi box, and stator are all connected. But I don't want to replace any unnecessary parts . This seems to be a ignition/electrical problem. I could really use some advice here as how to go about this. Thanks.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Forum Topics

    • New to atv's Looking for help on a Kawasaki Bayou 220

      I am new to atv's but not to mechanical work.  I was given a 2001 Kawasaki Bayou 220.  It looks to have a locked up engine.  I am going to tear down the top end and take photos. of the tear down as I go.  Anyone have any suggestion?

      By viper0906, in New Members Area!

      • 2 replies
      • 84 views
    • 1997 Kawasaki Bayou 300 2x4 (klf300b) Runs Bad

      Hey I have a 97 bayou 300 2x4 (klf300b) that i bought for 1000 last June and sunk another 1000 into it already.  When i went to look at it, the seller had warmed it up before hand (he was riding it when I got there).  it ran good so i bought it and took it home that evening... next morning it wouldn't hardly start.  I discovered the carb was clogged, there was chunks of rust in the fuel valve, the choke lever was missing and other things.  I have since cleaned the carb and replaced the fuel valve and gas lines and cleaned out the gas tank and cap.   Enough background on it, the problem is this:  It floods if i push it past half throttle in 4th and 5th gear even going downhill and shifting correctly.  It also has to idle and warm up when you first start it which is really annoying now that its cold...  It also smokes blue smoke for about 15 seconds when started cold-  does not smoke at all once warm but the exhaust still smells like burnt metal.  A friend told me that it didn't have enough compression.  I also found out that the valves are a common cause for low compression on Kawasakis..  I have never adjusted valves before-  the most I've ever got into a engine was a head gasket on a riding mower so I'm new to this.  My goal is to get this bike running and starting cold like a top-  should i tear down and rebuild the top end?  What should i try first?  I tore the carb apart and rebuilt it and fiddled with the air screw and nothing changed.  I also ordered a compression test kit that should be coming in soon. Ive also considered just selling it for like $500 and taking the hit-  Id rather not sink too much more into this machine..  lol

      By JacobSlabach, in Kawasaki ATV Forum

        
      • 180 replies
      • 1,718 views
    • 2001 Kawasaki Bayou 220 Engine Locked Up

      Need help with teardown of 2001 Bayou 220.  New to atv's but not to mechanical work.  I was given this ATV and went to turn engine over by pull rope and the engine is locked up.  Pulled spark plug no change.  Was going to tear down top end.  Any suggestions or tricks before I proceed?

      By viper0906, in Kawasaki ATV Forum

        
      • 8 replies
      • 123 views
    • 1999 kawasaki bayou won't crank

      I picked up a 99 bayou 220 a couple years ago for cheap, put it back together as a beater for my son. He rides the hell out of it. A couple weeks ago it won't crank, push the button it does nothing. He's been pull starting it. I can jump across the two large terminals on the solenoid, basically going straight to the starter, and it starts fine. How do I test the solenoid? There are only 3 wires, 1 hot, 1 ground, I thought the last one was the trigger but apparently not. Any ideas? Thanks

      By wvhylander, in Kawasaki ATV Forum

      • 12 replies
      • 114 views
    • Atc200es NO SPARK

      Hello everyone.    I am in desperate need of help as I am at my wits end with this machine.   I have a friends 1984 ATC200ES Big Red that has no spark.   Here is what has been done so far.  CDI replaced,  coil replaced, complete pulse generator assembly including the rotor/advance.    New plug. Stator checks good and has good voltage when spinning No matter what I do, I can get no voltage from the pulse generator.  I have set the gap anywhere from .010 to .020.  I have tested the ohm reading and it has 36 ohm between the blue wire and the green wire.  What is the proper way to test the pulse generator with the engine spinning?   I have been told to disconnect it from the harness and it should have approximately .7-.9 volts AC.    I have nothing.   I have also tried a 1.5V incandescant bulb across those 2 wires and the bulb doesn't even flicker. Does this have to be connected to the harness with the CDI box inplace for it to create any voltage?     It seems to me that it should create its own current when spinning where its a magnet passing a coil.    What am I missing here? Any help with this will be Greatly appreciated. Thank You Gene

      By Gene Giddings, in ATC 3-Wheeler Forum

      • 1 reply
      • 36 views
  • Similar Tagged Content

    • By brad1
      I have a 2003 Bayou 250. Suddenly, it won't start with the start switch. No clicking, no neutral light on. It will pull start fine. The battery is new. Any idea what to look at first? Thanks.
    • By ut1w7b
      I have a 94 sportsman 400. It sat for several years before i got it. I have cleaned the carb it will start and run for about 5 min then it will flood. I have torn it down and cant see anything wrong. has anyone else ran into this problem any hel would be great.
    • By kingjosk12
      A week ago I could not even get close to starting it. But now I adjusted the valves (exhaust valve was not closed). i got it running but would not run without choke. i adjusted the float because it was to low tried starting it up again and it would not even start. So i went back and looked at the valves and the valve was now open again so i adjusted it and it started right up and ran perfect without choke. So i put it all back together thinking it was ready to go. Started it up and let it run for a little bit. i turned it off and tried starting it again there was NOTHING. took it apart and there was 0 compression and the exhaust valve was open again. I am completely lost need help PLEASE!!!:aargh:
    • By katasha2
      I took apart the carburator to clean out and I can't remember exactly where the springs that are inside the float are supposed to go I've tried to look up schematics but I think I am missing a spring maybe need helpt:confused::confused:
    • By mmgood
      Just bought a 1987 bayou 185 frame and body great shape but have to rebuild motor does any one here have a manual for a 1987 kawasaki bayou 185 ? if you you do please let me know.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×