Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

scottj11

Arctic Cat 300 Does Not Turn Over

Recommended Posts

Hello, how are you'ns doing? I'm in the process of tearing my Kawasaki Bayou down to fix a rattling noise and an oil leak. I'll probably be asking questions about this project. My step-son has an Arctic Cat 300, he was riding yesterday and when he turned it off it was running fine, but it won't do anything. The lights come on but it won't turn over or anything. Does anyone have any ideas on what might be wrong? TIA

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to QUADCRAZY! There's a lot of info on this site, just use the search box up top. There's also a new club created by @Justin Huff for bayous, you may want to join and network 😁

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Check your ignition fuse first, then check to see if you have voltage to the ignition switch and when you turn the key to the on position that it closes.

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

There is a 10 amp fuse, in the fuse box,that blows every time you turn the ignition on. I can't find the main fuse that's supposed to be by the battery, but could the starter relay cause that 10 amp fuse to blow? TIA

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topic moved to Arctic Cat ATV forum. Title changed to Arctic Cat 300 Does Not Turn Over😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

The most common issue with a Cat quad blowing the IGN fuse as soon as you turn the key on is a rubbed wire in the harness. I would need the year, make & model to pull up the exact wiring diagram for the machine.

Typically the IGN fuse powers a few things, like the 4X4 actuator, temp sensors, and such. You can try disconnecting a few items to see if that is it. Unplug the starter relay (just the smaller connector) but I doubt that is it. shorts in the 4 x 4 actuator are known, disconnecting it and trying a fuse is worth while to do.

Common areas for wires to rub through are around the steering column and front part of the quad where wires run down vertically on the frame.

 

Mike

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Andrew Baker
      I need help with wiring on a 1998 (I think, 10th digit of the VIN was W) Bayou. I'm not getting spark, I'm pretty sure it is due to grounds being off because the harness is pretty hacked as far as the electric start and charging system goes. I'm needing a good wiring schematic. I found one online and there are a few things that don't add up on it so I'm skeptical that it is really for my year and model. Any help would be appreciated. Thanks. 
       
    • By Dwight Williams
      Hey everyone, I've been scratching my head over this for most of the day.  I bought a couple of Bayou 220's, got them running (they've both been sitting), and started tweaking and fixing small things.  One of them is mostly done, the other had an aftermarket carb on it and I've been trying to sort that out.
       
      Anyway, while adjusting the carb it died a few times, I restarted and moved on until it died and wouldn't restart.  I figured maybe I'd flooded it or something - after further attempts I realized I had no spark.  Since I have two identical machines I have many parts at my disposal.  I've swapped the CDI, spark plug and coil with no luck.  I have good resistance readings from the stator and pick up (135 and 110 respectively),  I don't have a peak voltage meter but I measure around 53VAC on the stator when cranking.  I have a 4 wire stator, not an alternator like the newer ones.  Grounds look good, I've checked the kill switch by verifying that it and the ignition switch grounds the black/yellow wire to the CDI.  I can turn the engine slowly and see the pickup short the meter as well, seems normal right?  So far everything I've checked looks the same on both machines.  I've got the service manual and wiring diagrams.  Do these readings make any sense?  I'm obviously missing something but I'm stumped.  thanks!
    • By Frank Angerano
      So i have a friend at work who was recently diagnosed with a small but very manageable heart problem.  He is in good shape but doc says he shouldn't be shoveling snow or anything crazy for a while until they figure this out. So he asked me to see what i can find him to plow since he has a good size piece of property.  So i spent the last two weeks scouring the local states to find him a good atv with a plow! 
       
      Found  him a big bear 400 4x4 with a plow for a steal!   Going to go through it good and put my touch on it and deliver it next week. 
       
      As much fun as we have with this quad thing its just as much fun helping others out!
       






    • By Chris Simpson
      Got a 99 or 2000 bayou 220. Its started making alot of noise, then the starter would spin freely. Took it apart and determined the three bolts in the starter clutch had sheared. Installed the new starter clutch and in the process, not realizing that Japanese motors turn counterclockwise, I turned the crankshaft clockwise about a half revolution so that the key holes would be on top of the crankshaft for easier installation of starter clutch. I get everything back together and try it. The pressure is so great that its very hard to pull with the pull start, the electric starter turns it over but it struggles greatly. A key issue could be this. When I engage the choke the starter will barely turn it over and you can't pull start at all because there's so much pressure. Like the back pressure cant be released once the carburetor is choked. I'm pretty sure by turning the crankshaft clockwise I screwed something up but I cannot figure out what it is. If there's anyone that can give some advice it will be greatly appreciated.
    • By MarkinAR
      So here is the newest project in the garage, a '99 400EX.  Came with full belly pan, DMC Alien exhaust with dual header, few other little fun additions.  Only down side here really is the stupid Chinese carb, but it is what it is.  Only paid $800 for it and it runs like a scalded dog.  70MPH on the top end, verified with a truck behind it and you have to fight it to keep the front wheels down through 4th. 

  • Similar Tagged Content

    • By Guythis448
      Looking for help on wiring up stock wiring harness specifically for a '88 Honda TRX 300 
      If anyone could drop a link or send me a PM it would be much appreciated 
    • By Arizona
      So few months ago I acquired a 01 Explorer 4x4 (think its a 350 but not sure) 
      Anyway the owner said it started reving very high, shut the key off and still kept running 
      until finally he shut off fuel and it finally died. During the run away he said the exhaust got 
      red hot and has melted plastics to prove it. Said some thing flew out the tail pipe, I kinda figured
      it was the top of the piston. Anyway finally got around to looking at it (have a lot of other projects in the works)
      and checked the compression, Shows about 40 psi. Can hear air coming out the carb while rotating the motor over. 
      Gonna pull it apart eventually, don't hear any noises or binding in the stroke, You think the piston came apart? 
      any horror stories of these and is it worth my effort and money? Don't really have any money in it yet. Thoughts? Az


    • By Craig Butterworth
      Hi, i'm looking for some help and advice with my arctic cat quad, its the first of the arctic cat quads as far as i know, manufactured in 1996 the bearcat 454. i have owned the quad for about 10 years now but just recently it has developed a problem with reverse gear, reverse wont engage any more like it used to 😕 the cable and handle is free but there is no movement the gearbox end, can anyone give me a heads up of what is involved to fix this? 🤔
      If anyone has a service/repair manual available for it as well that would be greatly appreciated! 🙂
    • By Dee Wilson
      Hey there,
      The short of it: I'm getting a single click when I hit the start, and nothing else.
      The long: I'm a new owner to a 94 Timberwolf. I inherited it with the understanding that it needed a battery. It started without the battery when jumped, so I know it does work. I got the appropriate battery, charged it, and its reading 12.7V. Installed it, and all I'm getting is that click. Cleaned the carburetor today and reinstalled under someones advice, but still nothing. I'm gonna take the battery in to autozone to get it checked, and I was going to head to the spark plug next. But like I say, I'm new to this. Thanks for any and all advice.
    • By Ashton Crawford
      Hello everyone, i have 2000 Polaris Trail Blazer 300 I’ve been stumped on for weeks. I’m having a lot of issues starting the quad. I cleaned the carb spotless because I thought it was a carb issue and bought a new fuel line because it wasn’t getting fuel. The carb gets fuel perfectly fine now but it won’t start. The spark plug I a little worn out but it’s good enough for just one start. The only time it does “start” is when I spray starter fluid into the carb. But it never stays on. It’ll start for a bout a second then just die out immediately even if you’re giving it some throttle and the choke is on. I have no clue what I should do. If you need more information, have questions, or have any slight idea what the issue would be and how I could resolve it. Please reply ASAP. Thank you.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...