Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Phonce

87 Suzuki Quadrunner 250 topend problem.

Recommended Posts

Hi , I am new to this site, so HI everyone. I did some work on the topend of my Suzuki 1987 250 ATV ( ring job) and it's not getting any oil to the Camshaft and valves, What do you think I may have done wrong . Do the oil get to the head by the rotation of the timing chain ???. The engine runs rough when used for a while and I took the valve adjusting caps off and there isn't any oil getting up there. If the timing chain sliders weren't in the proper place , could this be the problem???.:confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites


I would start by checking the oil pump. Then all the oil passages and depending on what your machine uses, a hollow knock pin, or a transfer tube to get oil from the crankcase to the head. There should also be oil gallies in the rocker shafts, they must be lined up with the gallies in the head so that oil can flow through. If you don't have a manual, get one. I don't think the chain slides should effect oil transfer, but if you are unsure if you have them in right, I would double check to make sure they are in right.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Josh , thanks for the comeback. The only place where oil can pass is the space where the chain connects to the camshaft. the camshaft has three oil holes of which one was blocked so I redrilled them a little larger and the cam heated up and snapped off. when I took it apart it didn't have any oil on the head and the cam had a blue tinge on it.The cam oilholes can only line up according to the setting of the timing. As for the oil pump, I don't know how it has any connection to the valve head since there isn't any tubes or openings leading to it. This is a mystery Charlie Brown LOL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't see a tube to transfer the oil , what is a knock pin please?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A hollow knock pin is basically a line up dowel that goes around a cylinder or head stud leaving a space around the circumfrence the stud. Not only does it help keep things lined up properly, but they also allow oil passage between the crankcase and head by allowing oil to pass along the stud through the cylinder. Do you have a manual for this machine?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Thanks for the info , I do have a service manuel but I havent come across anything about the oil passage to the head yet but I did find the oil passage on the rocker arm part and replaced the cam. the oil passage isn't plugged but I did check the screen filter at the base of the engine , it was completely plugged off. I started the machine and let it run for two or three minutes( after adjusting the valves) with both valve setting caps off and it still isn't oiling. I don.t this machine has been pumping oil since I bought it used 3 yrs ago LOL. Is it possible the pump may be damaged after not pumping so long?.:confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

It is very possible that the pump has been damaged from being run dry. Also, there is a gear that drives the oil pump and a small pin that works in the same manner as a woodruff key, it is possible that the gear is loose or damaged, or the pin could be broken or missing. I would definately inspect the oil pump and the parts that drive it to make sure everything is working ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will be checking these things in the morning, I was hoping to have it ready for Moose hunting tomorrow but I guess thats how things go sometime. Well, all I can say is thanks again. I'll let you know what I find tomorrow>.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Josh, I found the problem, A while back I replaced the secondary clutch and made a new gasket and failed to punch out one hole , the one which leads to the valve head. The pump had quite a bit of rough surfaces which I fixed by planeing with very fine sandpaper lain on my tablesaw top, the clogged screen probably caused the wear. The engine hasn't been running well and I blamed it on the top end problem but it still doesn't idle smooth. It starts easy but it hisitates when I use the throttle and sometimes it shuts off. When idling it speeds up and slows down , I checked the gasket which links the carb. to the head and it's ok. It certainly seems to be the carb , I changed the pump already.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like you may just need to clean the carb. Take it COMPLETELY apart and clean every single thing well. Take special care with any rubber diaphragms that may be in there, you don't want to damage them. If you find one that is damaged, replace it, that may be your problem. Also, make sure that every passage and vent line is clear. If you find some places that you can't reach with a tool to clean, use compressed air. Refer to the repair manual for fuel screw and float settings, then tune as necessary once you get it running again. You may also want to check the fuel lines, any filters if there are any, and the petcock. Make sure you use fresh fuel. Good luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites


I think DD is right. I does sound like it is carb related now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did what you said and adjusted the float to 24.5 or 25.5 mm. and it didn't get any gas so I changed the float and reset it according to the specs. and presto. I can say one thing Sir , you seem to know your stuff. Thanks for all the help Josh. Cheers Phonce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are very welcome, please don't hesitate to come back and visit weather you need some advice or to just hang around and be a part of the forum. You are more than welcome here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Mudrecon
      as the topic says I'm interested in brands of mufflers ur using. I want a quiet (drive up on moose quiet) but performance type. Whos got what? Mines seen better days
       
       
    • By caperwing
      I need to get a rear axle for this machine.  Are 2wd and 4wd the same axle?
      Are left and right the same axle?
      What years will fit a 1990?
      Thanks
    • By Mudrecon
      Haven't got a service manual for this yet so I'm flying by the seat of my pants I made myself a shifter extension to go up by the gas tank took my foot shifter off to weld it and now when I put it back on I don't seem to be able to find neutral. Is there some asinine reason that you have to do something internally when you change or remove the foot shifter? It was a simple take off weld put back on and dog bite my pecker it's not working. I hope this is something simple I've done and that's something I need brain surgery for. Cheers fellas I know y'all will have the right answers
    • By Jerryd68
      Anyone have any thoughts on the early Quad Sports?  My very first ATV was a 1985 LT230S,  me and a buddy purchased them brand new in 1985, rode those little bikes till the wheels fell off,  I would like to find one to restore for nostalgic reasons and to teach my 14 yo son to ride.  Nice meeting you all!
    • By Steve Simpson
      Any suggestions on where to buy new parts want new jug piston rings would like to go wiesco big bore 
  • Similar Tagged Content

    • By Derick Joel Smith Trimmings
      Buying a Baja 250 tomorrow for 600 bucks, needs nothing but a wheel bearing, i already know Baja is an off brand crappier. Manufacturer, but does anyone have any tips or knowledge of these bikes? 
    • By fatfarmboy
      Just bought (Tue. evening) an '89 Suzuki 250 4wd that has been sitting out the last 5 yrs. It's complete, including the shift knobs, battery cover, and headlights. It has the optional cooling fan on it (probly stuck - didn't check), and the engine isn't locked up. Plastic looks good and isnt cracked. Racks aren't bent up. Shift lever works, the foot brake moves (needs oil - have to pull it up by hand), and there's black oil and no water in the engine sight glass. Guy was asking $125 and gladly took $100 for it. Anxious to get started on bringing it back to life. Been wanting one of these for years. As soon as I can get to it (working on a junky "Jackel" right now - Chinese Yamaha Timberwolf). I'm going to pull the tank off it and clean it, clean & possibly rebuild carb, put in new plug, and a battery, then see what happens. If nothing, will keep going until it runs. Feel free to respond if you want to, I'm mainly just excited and wanted to tell somebody. 
    • By Flanstone
      I just bought two 1985 TRX250's from my father-in-law. One runs great, the other not so much. The one is having issues with the shifter. The shifter seems to be resting lower than normal. When I press the shifter downward, it just pops back up. Any thougjts as to what the issue might be?
    • By Christopher Williams
      Hello all, 
      i just rebuilt the top end of a 99 Bear Tracker 250 and it can’t get it to hit off of gasoline or starter fluid. Occasionally it will backfire. Right now I’m just trying to get it to fire off without the carburetor like I’ve done a thousand times before with other engines. Usually there is no response, but occasionally I get a backfire through the intake. ISeems like it’s out of time, but I don’t see how that could be possible. 
      Here’s what I know:
      1. compression 120psi
      2. all timing marks are lined up after numerous revolutions. 
      3. Strong spark. 
      4. Valves adjusted correctly. 
      Thanks in advance. 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...