Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Dognight5

2005 Honda Rancher Reverse Shift Popping

Recommended Posts

I own a 2005 Honda Rancher TRX400A5. it's well used but I'm running into a problem. When I shift it into reverse then throttle it up it won't move and the system "pops" several popping noises per min. the "ESP" lamp is flashing once then twelve times befor starting the process over again. I have changed all for of the wheel sensors (like the dealer said) I also have a set of directions to syncronize them

1. turn unit key to "on"

2. hold BOTH shift switches for ten seconds

3. hold in the "UP SHIFT" button for 10 seconds.

3. hold the "down shift" button for the same

4. rev eng for 10 seconds.

That doesn't work.

What now??

Share this post


Link to post
Share on other sites


I'll see if I can get some suggestions from a friend of mine who has a Rancher.

* I added the year, make, and model of atv into your thread, to get better responses.

Share this post


Link to post
Share on other sites

thank you for the edit AJMboy.

I should have mentioned that all the sensors have been replaced and she rides just fine going forward. however if I start and need to go in reverse it doesn't like that so much. it'll move, but not at all very well. Honda says something is out of tune. The calibration directions they gave me just don't work.

I bought it localy from a shop but he doesn't have the knowlege or desire to fix my problem. Not having a trailer is proving to be a problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I know that some machines have a rev limiter that keeps the vehicle from running too fast in reverse, if yours has one, it could be part of the problem, just an outside thought. Or maybe one of the new wheel sensors is faulty. I would double check every thing you have done, make sure all connections are solid.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dognight5, did you ever find a solution for this?

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By scotty2hotty01
      i have a older honda 350 cc quad that seems to start and other days will not.spark seems to be gone and there when it does run.I checked newer coil odd a older yet Honda but no help and idea I going to find the serial number as forget the year but believe around 1995 to 1997 year besides that great quad but cant run it so great this way  and need it for chores around the acreage. Any help would be great. Ive check all fuses as well as the fusable ling which was fine until I screwed with it now need to buy another as have it wired not so safe.I handy but now have copd which takes away the brain power some.Any help would sure be appreciated 
    • By JacobSlabach
      recently picked up some project bikes off CL for cheap.  got a honda fourtrax (the ancient 4x4 kind with the straight axle in the front as well as the rear and a back-up kick-start)  plastics are crap, but my goal is to get running like a champ and patch the plastics up and sell to one of my many friends that want a reliable 4x4 for dirt cheap and doesnt care what it looks like.
      so the former owner says it needs carb rebuilt, but its sat for 3+ years since so who knows.  things I see:  carb is missing (he gave me a box of parts along with the bike), engine turns over and feels good with kick-start, brakes need work, battery missing (That always puts me off, cause then I know most likely someone's been tampering with the electrical.
    • By Thomas Brooks
      I know...I feel stupid for asking.  I find it impossible to use the thumb throttle with my thumb when I have the bars turned full right. I have to reach across the top and grab the throttle from the front with my fingers. It isn't very smooth and I can't help but think that there must be a technique, mod or adjustment for this. How do I get past this?
      Thomas
      2017 Polaris Sportsman 570 X2
    • By Steven Alter
      I have a 2018 450 and the digital gause has started flashing on an off while driving. The backlit also goes on and off. It is worse when I hit the gas. The battery died a few weeks ago and I jumped it but its been fine until last night. Called the dealer and showed them a vid and they recommend replacing the gauge and its like 600 bucks. The machine has less than 100 hours on it. I would really hate to have to change it out. also the unit sometimes has trouble starting. Any ideas?
    • By Connor Tuftin
      I have a 1988 300 Honda FourTrax, All wheel drive.
      My brother and I were fixing up this quad. We put a brand new battery and fuses in and it was running fine until we put the quad into reverse. As soon as it was put into reverse all of the electrical cut out and power wasn't making it to the head unit anymore and both of the brand new fuses popped. We figured there might have been a short from the starter or solenoids, but they are all working properly. At this point we don't know where to start looking for where the short could be. I'm just wondering if anybody has had the same issue or knows of similar issues that could cause these electrical shorts?
  • Similar Tagged Content

    • By LMI
      Was using the quad the other day to shuttle wood from my pickup to my wood pile.  When the job was done I turned off the Quad and heard a bit of a racket from the front end.  When I got down underneath the sound seemed to be coming from the fan housing.  fan was moving in spurts and not quickly... much like a computer case fan that's had it's day.  What I know.
      Temp sensor is ok, as the fan tries to activate fan is getting some voltage as it is attempting to spin.  When I first bought it used I tested the fan direct to battery and it was fine. The fan was working ok even not direct wired as I went on a couple of rides and when stopped and idling the fan did run Seems to be free spinning with my finger read up in the manual and they require me to drop the rad.  now I'm not opposed to that as the rad has some damaged areas I want to try and straighten out.  But if I can get the fan working without, I can leave the rad as it is until next year.
      Fan assembly is about 300 bills, any work arounds or alternatives?  I even thought large computer case brushless fan.  smaller ones are about $7 larger ones better quality probably far below the 300.  They run standard 12v DC.
      Anything I should be doing before dropping the rad... other than check for obstructions even though it seems to spin, and trying to hardwire it to the battery again for a test to see if it acts the same?
    • Guest Fox300exchic
      By Guest Fox300exchic
      The Hop-Up: You may be saying to yourself, “that’s a chick bike,” and you’re right. But honestly, it’s so much more than that. It’s one badass bike. http://www.quadmagazine.com/quad/features/article/0,24942,1587044,00.html
    • By sloundez
      Does anyone out there know where I can get a functional pair of wheel cylinders for subject ATV? Any suggestions welcomed. Thanks
    • By gregj49
      Blows out black smoke when you rev it up how do you adjust the carb?
    • By dboy910
      Ok new to group and new to quads. I picked up a 88 Big Bear for next to nothing but it has issues. The entire high low revers shifter has been removed. All I have is a bar attached to the linkage. I can shift into all three but I would like to replace or get suggestions. I have looked around but there is limited info or pictures on what I would need to buy or where it even mounts. Any pics of what where and how it works would be great. Or direct me to correct thread.
      Thanks
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...