Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

suzuki230

lt230 wont start

Recommended Posts

The quad is 1986 suzuki lt230. i just put the timing chain back on it and set the timing using the manual and i tried to start it. it will sit there and turn over but wont start. i checked to see if getting spark which it is. (blue). at this stand point i dont know wat to try next. need all the help i can get right now. thanks :aargh:

Share this post


Link to post
Share on other sites


is there fuel in the carb? maybe a shot of starting fluid...

The 4 stroke is a simple system of suck-squeeze-bang-blow. that's all it does. when you turn it over you should get a push of air from the exhaust side and a suction of air from the intake side. you can test with the palm of your hand.

the valves must be closing and the cam timing correct for this to happen of course.

cam timing can be tricky and frustrating and it has to be exactly right.

take the spark plug out and put your thumb over the hole. turn the engine over- if it pushes your thumb off then the valves are closing.

Edited by Raptor8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wouldn't hurt to check the shear key on the flywheel either, if it is broken, you will get spark, just not at the right time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By colin james
      View File 2018/2019 Polaris Sportsman XP 850/1000 Service Manual
      This is the factory service manual for the 2018/2019 Polaris Sportsman XP 850/1000
      Submitter colin james Submitted 08/01/2019 Category Polaris ATV  
    • By colin james
      View File 2017-2019 sportsman 450/570 with eps factory service manual
      This  is the factory service manual for the 2017-2019 factory service manual for the sportsman 450/570 with electronic power steering 
       
      Submitter colin james Submitted 09/06/2018 Category Polaris ATV  
    • By wwdubose
      I have two 2003 Suzuki Ozark 250s, both 2-wheel drive.  Last time we rode them about a year ago, the red one was not running well, didn't want to idle, backfired a lot.  The green one ran fine. 
      Fast forward...I ordered a carb kit for both of them, thinking the red one has some trash in a jet.  Both of these ATVs have had little use and I've always ran the gas out after use (put an inline cutoff valve in gas line).  I pull started the red one to verify it was still running bad.  It will start and idle, but as soon as you give it any throttle, it dies instantly.  Give it a little choke, dies instantly.  Took the carb apart and it was spotless.  Went ahead and cleaned all the holes with carb cleaner and blew everything out with compressed air.  All new jets, main jet holder, and needles.  Put it back on and nothing changed.  Starts, idles (not for a long time), but dies as soon as you give it gas.  Same happens when you put the choke on.  It does the same thing when I try to run it turned to prime on the petcock as it does in the on position.
      Not an air filter issue.  It is clean and it does the same exact thing with no filter on it.
      Thought maybe there was a float issue or maybe a damaged diaphragm, so I took the carb off the green Ozark and put it on red.  Started up and initially ran normal and revved for about 10 seconds and then started doing the same exact thing.  Starts, idles (not for a long time), but dies as soon as you give it gas.  Same happens when you put the choke on. 
      So...not the carb
      Thought maybe vacuum petcock was bad, but there's no gas in the vacuum line going from petcock to carb and gas flows freely when on prime.  I even plugged the vacuum line at both the petcock and carb end and tried to run it with valve set to prime.  Gas flows freely, but does exactly the same thing.  I unscrewed the screw at the bottom of the bowl and gas flows thru carb and out bowl drain line when petcock is set to prime.
      So, I'm assuming petcock is good?
      Checked spark plug and it wasn't fouled.  Reset gap, didn't help.  Will swap plugs between Ozarks tomorrow but I don't think that is it.
      Anyway, that he history and now you're all caught up.  Scratching my head.  Valves? These were bought at same time and have had little use.  Suggestions?
      Thanks!   
    • By amharrison24
      i have a 91 moto 4 100. has electric start only. for as long as i could remember we have always pushed start it. after riding for while you shut it off. you are able to hit the start button and it will start right up. anyone know where i should start with fixing this issue? im fixing it up for my niece. thank you in advance.
  • Similar Tagged Content

    • By Bill c
      I have this 1986 LT230GE that will not start without a shot of starting fluid. I have set the valves rebuilt the carburetor and will start after using starting fluid after it has sat idle for two or three days. any sugestions
    • By William Edwards
      Hello,
      I'm new to the site.  My son and I have decided to bring back our old quad from the dead.  Does anyone know where we can purchase a cylinder kit for it.  I think it's a 1986, but will have to check the VIN to be sure.
      The last time it ran, it was tapping and smoking pretty bad.
      Any help would be appreciated.
      Thanks!
    • By John Dunn III
      Just bought a LT 230 anything I should watch for. It runs and drive good. Just don't want no surprises 
    • By Jeff Andersan
      1988 lt230 Suzuki
      Having problem with getting into neutral have to do it by hand to get into reverse keeps skipping into 2nd is there a adjustment I can do I'm new to this 
    • By Admin
      View File 1985-90 Suzuki Quadrunner LT230 Service Manual
      1985-90 Suzuki Quadrunner LT230GE, LT-F230G, LT230S Service Manual
      Submitter Admin Submitted 06/29/2019 Category Suzuki ATV  
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...