Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

boostintt

2000 Polaris Sportsman 500 - DEAD / HELP

Recommended Posts

new project just picked up.

2000 sportsman 500

absolutely nothing happens when I turn the key. there is no start button on the left handle bar so im thinking it turns on with the key.

I checked all wires on the CDI and reconnected some wires.

jumped the starter and got good compression. I also bridged the starter solenoid and engine turned.

New ignition switch/key

changed oil

new spark plug

new battery

what else should i check? how do i know is the cdi that needs replacement over the coil, or other things? any way to test that?

are there any wires that absolutely need to be plugged in for the atv to start? there are some wires e.g. 12v outlet wires, ground for the winch etc...

i really dont want to just start buying up parts and replace them..

any help would be appreciated it. thanks.

34rj7fd.jpg

2zp61w7.jpg

sfi82h.jpg

20h91ls.jpg

mli1ch.jpg

34h9l39.jpg

fmv49y.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites


turn on the key so the dash lites up, push up on red switch on left handlebar...thats your starter switch....E GADZ where do all the loose pigtails go? OMG!!!

Edited by cheriah

Share this post


Link to post
Share on other sites

when i turn the key to the on position nothing lights up.. no lights, no neutral light, no oil light, no cluster light.

and im pretty sure you cant "push" the red button on the left handle bar.. it looks like it only slides back and forth but from off-run-off.

are you 100% sure i need to push the red button to start it?

turn on the key so the dash lites up, push up on red switch on left handlebar...thats your starter switch....E GADZ where do all the loose pigtails go? OMG!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

looking at the schematic, it shows on the left handlebar an over ride button and a start button. maybe someone took these off and pull started it, or jumped the solenoid like you did ???

i mean like it's gone completely ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

and then going to bike bandit, that off-run-off and headlight switch is what they list only. my buddy had an '02 but i can't remember his configuration. the manual doesn't show anything. maybe the key does start it like a car/truck ... where are the Polaris guys ???

Share this post


Link to post
Share on other sites


yep, im sure its the red one,,,,the yellow button below it is the override, as Oxy said, for the reverse limiter....pm polarisrich and ask him I think he has the same machine or something similar... wish you the best getting all those wires back together...:wink:

Edited by cheriah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Forum Topics

    • adding power steering to Sportsman 450

      Hi all, I bought a 2018 used 450 for my wife. She is having trouble with some of the real rocky trails close to our home. Her arms give out in an hour or two so I was thinking of adding power steering . Is this possible ? Anyone done this ? 

      By kgard, in Polaris ATV Forum

      • 2 replies
      • 15 views
    • Polaris Sportsman 450 headlight mod

      I am trying to figure out a way to make my high beam include the 2 front lights that come on in low beam mode. As it sits now I need to use the low beam to see the trail in front of me but can't see far ahead. On high beam I can see ahead but miss most of the trail right in front of me. Does anyone know of a kit that would mate the two front lights to the main headlight on high beam ? 

      By kgard, in Polaris ATV Forum

      • 1 reply
      • 13 views
    • 2000 Yamaha Kodiak

      Hey guys, Looking for some info on a 2000 Yamaha Kodiak.  When I leave it sitting I get fuel leaking out of the carb drain.  What causes this?  Float stuck? 

      By nel79, in General ATV Discussion

      • 4 replies
      • 28 views
    • 97 Polaris sportsman 500 runs about 10 sec then dies

      Hello, Everyone first time here, I appreciate this opportunity, I have a 97 polaris sportsman 500 that I just acquired, been sitting awhile ,would not turn over with a new battery, replaced the starter, got it to turn over, but no fire, replaced the coil, cdi box, new spark plug, spark plug wire and boot, still no fire, So I changed out the stator, boom I have Fire, Carburetor was in bad shape ,so I installed a new carburetor, a new fuel pump and filter and all new hoses, and before I tried to start it I cleaned the fuel tank, well here we go, It started right up idled like a brand new one, Idled for about 10 seconds and died, fired right back up idled great and revved up great, but in 10 seconds it died, fired right back up, this time I held the throttle about half throttle, and it kept running, but when I let off it died, so I then adjusted the throttle cable from all the way tight to all the way loose, and vise versa, still the same thing, Please somebody help, cause I'm bout to give it the HAMMER TEST.   

      By Danny Gardner, in Polaris ATV Forum

      • 23 replies
      • 224 views
    • 2019 Polaris Sportsman 850 SP Premium MSRP

      If a 2019 polaris 850 sp premium has an MSRP of 10,999.00 What is a fair price to offer the dealer?

      By Budman, in Polaris ATV Forum

        
      • 2 replies
      • 107 views
  • Similar Tagged Content

    • By johnwayne
      i have a 2000 suzuki king quad lt-f300f that i picked up as a project bike. it didnt run well when it was parked outside 5 years ago. it cranked after putting fresh gas - but would not run below half throttle, i took apart the carb, cleaned debris, and re-assembled. i suspect that the pilot needle is sheared off - it never protrudes into the throttle body through the pinhole. now to get the bike to ALMOST idle, the throttle idle adjustment knob is all the way up/in. the pilot needle is turned almost all the way in/up (if i understand correct, it should nominally be out 2 1/4 turns or so). and like i said, it will ALMOST idle. floods easily, rides rough.
      wanted to hear from those more experienced than me with suzukis - and im self-taught atv repair, so dont laugh too hard if my verbiage/part names is way off. 
      facing the driver's side of the bike [US] there are three hoses on this side of the carb. without a service manual or way of knowing what was messed up before i got it, i think i have them right: front hose as a vacuum to the petcock, middle hose as vacuum to the fuel pump, rear hose as fuel line from the fuel pump. running the bike in prime position results in flooding even while riding. with all hoses disconnected from the carb, fuel slowly drips from the vacuum line connected to the petcock.
      so just my speculation is that the diaphragm in the petcock is split, and the pilot needle is broke off - causing my inability to not quite idle and the rough ride. this suzuki is hoses and cables everywhere compared to the honda ranchers and yamaha warriors i am used to. I would like to have a plan rather than: replace everything at once.
      is my speculation on the right track, or could something else be at play? say, if the compression was non-existent, would that cause non-idling? i am all ears, look forward to the input.
    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
    • By quinnkaeb
      i have recently purchased a yamaha kodiak ultramatic 400cc. it is used and sat outside for a long time. i have done a lot of work on it and got it to run sort of. when i try to start it, it will start and run for a little bit then it will die, the time it runs varies. it has a new cdi, spark plug, and stator. most of the time it wont even start it just cranks over. there was one time that it started up right away and ran perfectly but the next time i tryed it wouldnt start. before that one time every time it started and ran it had a popping sound. i cant figure out why it wont run. any help would be muchly appreciated! thanks!
    • By gregj49
      Blows out black smoke when you rev it up how do you adjust the carb?
    • By ut1w7b
      I have a 94 sportsman 400. It sat for several years before i got it. I have cleaned the carb it will start and run for about 5 min then it will flood. I have torn it down and cant see anything wrong. has anyone else ran into this problem any hel would be great.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×