Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV or UTV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

1999 Artic Cat 500 ATV bogs down and backfires


Recommended Posts



Only thing I can think of on the simple side would be a dirty carburetor or stuck choke, maybe poor fuel delivery from the tank. 

Second thing would be electrical. The spark could be breaking down so it could be a bad rectifier or ignition coil, maybe water inside the kill switch or ignition switch, a break in the wire harness maybe where you have an intermittent short. You can do some easy testing  on some of the electrical  parts other then the cdi. 
 

lastly I would check the timing to make sure it hasn’t jumped a tooth or two on the cam sprocket.  Based on the backfiring it’s a symptom of timing but hit the simple stuff first before you start digging deep.  

Honestly and I don’t want to sound repetitive we have had members here that swore the gas was fine and the plug was good and after a second look it turned out to be just that.  
Hopefully this helps you out. 
 


 

Link to post
Share on other sites


  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Tagged Content

    • By skymankila69
      I traded my dirt bike for a 2000 arctic cat 500 semi automatic. when i went to go pick it up the guy said it didn't get spark, so i thought it was going to be something simple like a coil. well it wasn't. first thing i did was take all the plastics off to get easy asses to every thing. so i bought a brand new battery for it seeing if it got power, it didn't. the dash wouldn't light up neither would the lights, so then i tried to see if the starter worked it didn't so i jumped the solenoid and the starter started turning over the motor. so i bought a new starter solenoid, when i installed it the electric start still wouldn't work , so i bought a new kill switch and starter switch that goes on the handle bars, when i installed it, the electric start still wouldn't work. so then i went to see if i could get spark by pull starting it, i didn't get any spark, so i bought a new spark plug, and guess what, still no spark, so then i bought a new coil for it to see if that would fix it. so i installed the new coil and guess what no spark still and still no power to the dash. so to sum it up i'm not getting any power any where to the four wheeler. so i cleaned all the leads and plugs and still nothing. so then yesterday i took the wiring apart to see if their was any frayed wires, and no their wasn't. does any one have any ideas what this could be i'm up for anything. also if any one knows how to bypass all the wiring just to get it to start i open to that to, or if someone knows where  i can get a wiring diagram.
  • Similar Topics

    • By AKMichael
      Hello All,
      I have a 1999 Yamaha Big Bear 350 4x4 trying to get fixed up so my grandson can go out in the woods with me.
      We have owned it over 10 years.  It got harder to start, until it finally would not.  Replaced the carb.  Right afterwards, it started and ran nicely, but after turning it off, would not restart.  Tonight I used starting fluid and ran, then died.  Adjusted the idle up a little, used more starting fluid and ran great.  It idled about 15 minutes.  Turned it off, and restarted.  Ran it around the yard about 5 minutes.  Turned it off, and would not restart.
      Any ideas or suggestions would be greatly appreciated!
      Thank you. 
    • By Ypner1503
      Hello and good morning I have a 1987 250 quad racer big carb and engine built . Other day I was driving it it popped and it died on me so I towed it home cuz I didn't want to prevent any more damages try to start it when I got home she backfired and kicked back hard. Need some help if anybody can help me out thanks
       
    • By JonBat68
      I have a 99 250 Quadrunner. Currently has no spark. It would run for 5 minutes, then shut off. After it cooled down about 20-30 minutes, it would start again. I ordered a new stator and found the old one was damaged (copper windings broken)  I installed the new stator, filled with oil and now it has no spark. Any assistance would be helpful
    • By KX420Guy
      Hey guys, Im new here but I recently Picked up a '99 Foreman 400 that apparently just had a top end rebuild. It blows white smoke like crazy and ticks/knocks and seems to follow the rpm's. I haven't done to much trouble shooting yet, It starts and runs like a champ and has good compression. I was just wondering if anyone has any suggestions as to where to go.
      Oh ya the top end rebuild the guy did was according to him he honed the cylinder and replaced the piston and rings, my fear is an ovaled cylinder?
    • By TheDOM
      Help, new to atv.  Polaris given to me.  Ran when got it.  Couple years later it backfires when it warms up.  Runs great cold!  Also starter won't even turn over.  Any direction would help.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...