Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

ezduzit

94 Polaris Xpress 300 2x4 shuts off when put in reverse

Recommended Posts

New to me xpress i believe shuts down when put into reverse, but if i hold the override button it will remain running. 

This is not normal operation based on my scramblers i've owned before. She also grinds when i attempt to select high gear and wont engage. lastly she runs great in low gear . I dont know how to fix this or where to begin my troubleshooting. 1994 polaris 300 2x4 thanks in advance for any suggestions/solutions

Share this post


Link to post
Share on other sites


I think there is a reverse speed limiter that goes bad and when you hold down the override it bypasses it. Take a look at some of the youtube videos to bypass it to test.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks for the reply and video. what happened next after disconnecting that wire was, i was unable to shut down the wheeler using the switch or my key. so i reconnected wire. I think being that my atv is different year than the bike on the video i probably need to see the wiring diagram specific to mine. Or another video. was not able to find my exact model addressing my issue on youtube that's why i'm here searching.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think you pulled the wrong black wire.  Find the reverse limiter and follow that black wire and disconnect.

Here's what you're looking for.

s-l1600.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites


yessir found it and going to go hill climbing thanks again, 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

try checking your idle speed-  that could cause grinding when shifting into high.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey gents, took her for some riding its got great low range but still wont engage high gear. someone on the trail suggested the idle as well, but unfortunately still grinding and wont engage high. appreciate any ideas, meanwhile headed out to pickup a wolverine i found on craigs hope its what he says it is. wish me luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good luck on the wolverine.   I've always wanted one of them as a project.  Let us know how you do on that.  

As far as your Polaris goes does it seem like the idle is high ? I agree with the other comments on the high to low with the idle so I’m curious to see how that works out. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites


alright picked up the wolverine for 600, 1994 250cc 2x4 not bad little scooter. she aint the best looking ride out there especially after my seat reupholster job. but just needed front brakes adjusted. long and short flipped her in about 4 days.
 

question wherever you're from. do you find most atv and the like being sold do not have paperwork? 

its pretty common here i think largely because we have so much open space.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That’s a good question. I buy and sell bikes all the time.  I would say 60% to 70% door have papers.   I always get a bill of sale signed and printed with tye atv number on the bill of sale.    I fill out a form on the dmv web site and get titles for the bikes. It’s pretty simple. 

(As long as they don’t come back stolen)with the vin check.   

And other times I get a bill of sale and just flip it like that.  But I think it’s pretty common as bikes change hands a lot and paperwork gets lost.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

thats a good idea going forward the bill of sale. how much$does the vin search cost and titling in your state?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep I have to have that bill of sale.  God forbid the bike is stolen.   It’s my only defense.  And you also need that signed and printed name bill of sale attached to the DMV form   

The dmv form here in my is a 51-b.  It’s total cost of about $100 bucks and three weeks in the mail.   They offer expedited service for $30 bucks more.  One week turns around.  

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites


Yes I do have a standard letter that I use all the time. I could show you if you wanted to use it.   It makes me feel better god for bid it turns out to be a stolen bike.  But honestly I have a gut feeling when I buy my bikes and any inclination of a bad vibe and I’m out! I have a good sense of bullshit so I know for the most part based on questions I ask the seller.   

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/2/2019 at 9:12 AM, wanrep said:

I think you pulled the wrong black wire.  Find the reverse limiter and follow that black wire and disconnect.

Here's what you're looking for.

s-l1600.jpg

Thank you Wanrep.  I have a 99 500 scrambler that would die when put into reverse unless the reverse button was held down. I just unplugged that black wire and now it works great. Mine didn't even need a diode installed to make the indicator lights work properly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By YamahaBB350
      I have a Yamaha Big Bear 350 and the reverse doesn’t work, it shifts from low to high easily but it won’t go back to reverse. I’m new to this stuff, so I’ll take any help. Any ideas? 
    • By Mark Hill
      Hi everyone bought my son a project wheeler and got it up and running but it won’t go in reverse.  It’s a 2002 2003 bombardier rally 200. I have been searching for causes on line had have a couple ideas what it may be but still looking  for advice and help
    • By bradleyheathhays
      I have an '02 Taurus with 85k miles on her that I just bought.  Today when I was checking something under the hood I noticed this metal line cold and dripping with water...
       

       
      I had the air on but turned to the position of arrows pointing out of the dash and floor vents only.  The defrost or a/c function was not selected.  It seems to be doing it consistently.  I haven't traced all the parts of this car's a/c system yet but I don't know of anything else under a hood that turns cold and sweats.  Why would my compressor be working when it's not selected?  What tests should I run?
       
       
       
       
    • By Carl Edouard Denis
      Hello to al, ,
      First time poster long time ATV rider. I just go a used 2003 TRX650 got the card cleaned and it started up right away. ONly problem I am having is that its idling high. Any ideas as to wy this may be happening?
       
      CED
    • By Richard Paradise
      My 1997 Beg Bear got stuck in 2nd Gear when parked on slight hill, otherwise in perfect shape. Trying to get it into neutral, by rocking it back and forth won't release out of gear.
      Any suggestions, It's my work horse and I keep it in to shape, got to get it running..
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...