Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

weblex

Polaris Sportsman 500 '98 engine slows while opening throttle on idle

Recommended Posts

Problem: The ATV starts and runs at idle perfectly. But as soon as I open the throttle, the engine starts to slow down until it stops. On the attached video you can hear the sound of how it works: see video below

Prehistory: there is a Polaris Sportsman 500 1998, which for about 1.5 years stood in repair, including also replacing CDI with one taken from the same ATV. Finally, the vehicles were on wheels, traveled several kilometers and overheated - forgot to fill the antifreeze :) Came back home in small moves. The next trip started well, but after 10 km there was a feeling of a small drop in power (even as the vehicle got warm completely) but still drives. Next trip - the situation is repeated. The next test of ATV through time and a huge loss of power from the very beginning. The engine sneezes, does not want to go more than 5 mph.

What has been done: the carburetor has been replaced with a new one (inexpensive, $ 40), a new spark plug, a new ignition coil, the engine head has been removed, the piston is in good condition, valves were corrected - but the problem was definitely not in them.

Ignition control unit is suspected. Who faced similar? Please help in solving the problem.
Thanks in advance.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


I would start by rebuilding the oem carb. Put that back on. The cheap carbs are shit.  Check the gap at the pick up coil as well as test the pick up coil.  How’s the fuel delivery system? Pump or gravity ? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the answer. I will clarify: the situation with the eom carburetor was very similar, so I think this part can be ignored. Now the fuel goes through a pump from a plastic bottle - there is pressure, the fuel is constantly in the filter.
The situation is very similar to the fact that with an increase in engine speed, the ignition timing does not changes and the fuel explodes before it should, thereby stopping the engine. So yes, I will look now on the pickup coil, hope I had some old one somewhere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you tried giving it a little choke while the engine is dying, just to see what happens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, I have checked the pickup coil's resistance and it was almost normal. Then connected the choke as it was disconnected while changing the carb and the picture started to change. On the fully opened choke the engine on idle works fine even on big rpm. Seem this is the problem - will try to configure carb's needle position little later.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites


Ok guys, I finally defeated the problem and it was that after the overheating the exhaust camshaft was erased. Replacing the camshaft put Polaris back on its feet. Thank you all for your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Tim Orr
      Installed new battery was told that’s what was wrong when hit start button I hear 1 click then nothing?  Can the battery just not have enough amps to crank the starter the first time ? I trickle charged it overnight thought it was enough!
    • By Reece Bowen
      x   just bought this expedition 425 and the Speedo needle does not work. The lights work for the shift indcator. So is this an electronic Speedo or cable? Is there a way to fix it or will I have to replace the unit? Thanks for any help you can provide.
    • By Kaj Colum
      Have a Bayou 400. sometimes when I press the start button i hear the solenoid click but the starter does not engage. Here is the strange thing though, when that happens if I kick the kick start just once then press the start button starter engages normally. Any ideas?
       
    • By marcus23934
      I just bought a 99 sportsman 335. did some work to it got it running good my question is when I put a battery in it the atv starts and idles great once I give it gas it just spits and cuts out and will not ever clear up  thing is if I take the battery terminal off while its running it runs fine and no problem at all  could anyone help me out with what the deal is 
    • By Flipper Tiffany Roper Jones
      All I have been through everything. Bought brand new.
      Throttle safety switch 
      Cam and rockers
      ECM
      Carborator
      Stator
      Fuel safety switch 
      Battery
      Everything every forum has spoken of I've bought sealed airbox completely tight unplugged black wire on trans. I have literally done everything in the book.Checked oil today full of gas anyone no anything what might b wrong. Next I'm taking head off and making sure valves seat any ideas.
  • Similar Tagged Content

    • By Barry Troxtell
      I have a 2005 Sportsman 500, Instrument cluster will not illuminate, hi/lo beams work though.  Any tips or troubleshooting info is greatly appreciated!
    • By Christian Brindle
      I have a 2000 Polaris Sportsman 500. The Speedometer got water inside of it and it sat for a long time. So now that speedometer is trashed to say the least and i need to find a replacement. I don't want to put up the cash for an oem one so i was wondering if anyone knew any good speedometers out there i could use. I've found many speedometers i like but don't know how i'd wire it up without the same connection points. Thanks, any input is appreciated
    • By Eddie Rahm
      whats up fellas....the white wire going from the throttle body came unplugged from the circuit  board and im not sure where it plugs back in to ? i see where the red wire goes but im not sure where the white wire goes...im not even sure what those wires do..any help would be appreciated..thanks. 1996 polaris sportsman 500 4x4 push button awd.
    • By Matt Schuldt
      Looking at a 2004 Polaris Sportsman 600, with new winch, new 48” plow, 2200 miles and clean.   Serviced 200 miles ago, new battery.  Selling for $3100....yay or nay.  Color is yellow🤓
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...