Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

mjf708

1999-2000 Polaris xplorer 400 starting trouble

Recommended Posts

purchaced 99 or 00 polaris xplorer 400 used a couple of years ago. recently, electric start stopped working, but pull start is fine. we all use it for property chores and my son rides a bit for fun. problem is, i can't pull start it. i do have the repair manual, but i thought i'd connect with other riders on this issue too. how do i tell if it's a starter or some other problem.

also, beginning to skip/buck as i accelerate, especially up hill. engine running smoothly, maybe a belt issue? how often does the drive belt need replacing. my son and i did it once a year and a half ago or so. thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites


You can check the starter by applying voltage directly to the starter. First I would check the solenoid, by testing for power at the input pole when the key is on, then test for voltage at the output pole when you try to start it. I don't know much about the drive system on those machines, but I think the belt is a good place to start checking for problems, the manual should help you figure out what to look for.

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks for the input. similar advice as the repair manual, so now i just need to do it! jennie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Once you take the belt cover off, check the clutches for wear. Do a good visual check for worn/broken parts.

Share this post


Link to post
Share on other sites


On my son's Predator 90 we had to replace a gear that got stripped. It was turned by the starter? Does it make any noise when you try and start it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

when we try to start it via the starter, as apposed to the pull start, it seems to be making a click/thunk sort of noise coming from around the battery. any ideas on that? and thanks for the advice on the clutch. i'll be sure to check up on that. it was actually less than a year that i replaced the belt, and that seems like a fairly short life span for that belt. thanks. -rick (the son of jennie)

Share this post


Link to post
Share on other sites
when we try to start it via the starter, as apposed to the pull start, it seems to be making a click/thunk sort of noise coming from around the battery. any ideas on that? and thanks for the advice on the clutch. i'll be sure to check up on that. it was actually less than a year that i replaced the belt, and that seems like a fairly short life span for that belt. thanks. -rick (the son of jennie)

The clicking noise when trying to activate the starter can be a bad battery or even loose conections at the battery or starter. Check your connections from the battery down to the starter and make sure that they are all tight.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mjf708, any update on this? How did you make out?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi. it's been a while. ordered a new starter from ebay. when it comes, we'll install it. hopefully that was all it was. thanks for everyones' input. jennie

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hello

I have a 98 polaris exploer 400 i have a new battery installed bike wont start just clicks at the solenoid

dose that mean the solenoid is bad?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By colin james
      View File 2006 Polaris Sawtooth 200 & Phoenix 200 Service Manual
      This is the service manual for 2006 Polaris Sawtooth 200 & Phoenix 200 ATVs. Download all the chapters for the complete manual. 
       
      Submitter colin james Submitted 11/25/2018 Category Polaris ATV  
    • By FlyingJBIRD
      I've bought a used 2007 Polaris Phoenix 200... it's in pretty good shape... but after it starts, warms up, a few minutes of my son riding around yard it will die... it refuses to start back until the next day, then same thing again... I've seen this is a problem but haven't found any real answers... my son is driving me crazy to get him back riding... any help is greatly appreciated...
    • By fish4ever06
      My daughter 06 Pheonix ll onl run forabout 10 minutes befoe it sarts sputtering and finally dies, have cleaned the carb and jets 3 times and added an inline fuel filter as well as new gas. Any other ideas would be appreciated?
    • By Ashton Crawford
      Hello everyone, i have 2000 Polaris Trail Blazer 300 I’ve been stumped on for weeks. I’m having a lot of issues starting the quad. I cleaned the carb spotless because I thought it was a carb issue and bought a new fuel line because it wasn’t getting fuel. The carb gets fuel perfectly fine now but it won’t start. The spark plug I a little worn out but it’s good enough for just one start. The only time it does “start” is when I spray starter fluid into the carb. But it never stays on. It’ll start for a bout a second then just die out immediately even if you’re giving it some throttle and the choke is on. I have no clue what I should do. If you need more information, have questions, or have any slight idea what the issue would be and how I could resolve it. Please reply ASAP. Thank you.
    • By Steven Alter
      I have a 2018 450 and the digital gause has started flashing on an off while driving. The backlit also goes on and off. It is worse when I hit the gas. The battery died a few weeks ago and I jumped it but its been fine until last night. Called the dealer and showed them a vid and they recommend replacing the gauge and its like 600 bucks. The machine has less than 100 hours on it. I would really hate to have to change it out. also the unit sometimes has trouble starting. Any ideas?
  • Similar Tagged Content

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...