Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

Aaron Ruiz

1997 Polaris Scrambler 400 4×4 Hard To Shift

Recommended Posts

Hey I'm new to the Forum but I just wanted to talk about my Scrambler I just picked up and when I first picked it up I thought it was okay but after I got home and everything I noticed it's very hard to shift into drive neutral reverse it is possible to shift into those gears but it's very stiff like and it takes a lot for it to actually engage to move forward. In Drive when I press on the gas it takes a while for it to actually start moving in the RPMs go up before it starts moving I inspected the belt it looks fine to me I checked the transmission fluid and it was low so I put some. I just hope transmission is not out just curious if you guys have any ideas

Share this post


Link to post
Share on other sites


Welcome to Quadcrazy, have you checked the clutch? There are plates and springs that over time or over abuse wear out.  May need an adjustment or replacement parts   As far as the hard shift goes I would ask if the rpms are up? Maybe lower the idle and see if that changes anything   

Check out the repair manual and you will find exactly what’s involved inside the manual in order to repair.   

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

You're checking the gearbox oil level, not transmission. Either it works out doesn't. If it's difficult to shift into gear the linkage might need to be adjusted. If it grinds when you're trying to shift it, the engine idle is too high.

 

You have a CVT system, that's the transmission. Sounds like combination of worn belt and clutch springs. I would download the service manual and go through the troubleshooting section.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

check that your brakes are not locking up or rubbing.  the older cvt polaris' bikes do have to have some throttle to get going.  a good way to check that the brakes are not rubbing is to push it in neutral.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check the detent spring located by were thr shifter connects to the trans. If you can remove it try moving the shifter with it out. If their is a differnce ket me know.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By Brian Simmons
      The battery was gone when I bought the 90 .There are 7 wires 3 red 1 white ,1 black , 1 green and 1blue  . 1 red and 1 white are connected with connector like it`s suppose to go to the battery . I think it`s called an eye connector it`s round and has a hole in the center . So it can be bolted to the battery  and the same with the black wire  the one  black 1 has a connector on it that looks like it goes to the battery . that leaves me with 2 red wires , 1 green wire and 1 blue wire !!! Can anyone help me with a diagram of how the wiring goes to the battery on my 2002 Polaris Scrambler 90 ??? Please help me with this my e-mail address is [email protected] Pl
      Please help me with this . Thank you , Brian
    • By Chad Dickerson
      I am goin nuts here! I have a 04 400 air cooled 4x4 , I'm a atv,car,truck,mower mechanic for yrs,just sayin. Ok it cranks and kinda fires now and again then after 5 min of cranking and stopping itl start if u touch throttle itl did then u start all over! If u let it warm up sumtimes u can throttle it up other times it just does! Just depends on it? When it stays running it runs awesome,no problems except it just does randomly like u shut key off? Sumtimes itl start right back up others itl do the no start thing! IV put new plug,adjusted valves and hot tanked carb? I'm at a loss here guys! Please any other ideas? I don't think it's anything to do with flywheel? It's not the auto it has a hi low reverse lever on left fender and foot shifter? Help please lol
    • By ATVNetwork
      The 2019 ATV Motocross National Championship Series (ATVMX), an AMA National Championship, headed to Sunset Ridge MX in Walnut, Illinois for the sixth AMA Pro round and fifth amateur ATVMX round.
      View the full article
    • By Derrick Lenz
      So I bought a brand new carb that was set and everything. Put it all together and it runs and idles good. The downside is the bottom of the bowl is leaking fuel not a small leak either. I bought one previous and it was a cheap one and it leaked as well so I figured I'd spend the money and by an OEM one and it still leaks. Should I send it into the mechanic and have them adjust the float? I mean for a new carb I was kinda disappointed. Any help would be great! Thanks in advance.
    • By Derrick Lenz
      So I noticed there's a part here that doesnt have a hose or anything  going to it and its spills out oil like crazy.  I dont see a hose or anything that would go to it so I was wondering what is actually  suposoe to go there. Any help is greatly appreciated!

  • Similar Tagged Content

    • By Brian Simmons
      The battery was gone when I bought the 90 .There are 7 wires 3 red 1 white ,1 black , 1 green and 1blue  . 1 red and 1 white are connected with connector like it`s suppose to go to the battery . I think it`s called an eye connector it`s round and has a hole in the center . So it can be bolted to the battery  and the same with the black wire  the one  black 1 has a connector on it that looks like it goes to the battery . that leaves me with 2 red wires , 1 green wire and 1 blue wire !!! Can anyone help me with a diagram of how the wiring goes to the battery on my 2002 Polaris Scrambler 90 ??? Please help me with this my e-mail address is [email protected] Pl
      Please help me with this . Thank you , Brian
    • By Derrick Lenz
      So I have a 1999 scrambler 500 4x4 and whenever I give it throttle it starts to big down and when I let it off it dies. Its getting spark and fuel. I replaced the fuel pump. The petcock, the carb, fuel lines, fuel filter. And for electrical I've replaced everything but the rev limiter. I took the srv to get it worked on and the guy set the jets and everything on the carb to where it should be and still no luck. The contacts on the ECM are also not touching. Any help would be greatly appreciated. Thanks
    • By mike rhoades
      View File Polaris 1996-1998 ATV Light Utility Service Manual
      Service manual for 1996-1998 Polaris ATVs and light utility vehicles covers: Magnum 2x4, Trail Blazer / Scrambler, Sportsman 4x4, Magnum 4x4, Trail Boss / Sport, 6x6 / Magnum 6x6,  Xplorer 300 / Xplorer 400, Sportsman 500 & Xpress 300 / Xpress 400
      Submitter mike rhoades Submitted 03/02/2019 Category Polaris ATV  
    • By mike rhoades
      Service manual for 1996-1998 Polaris ATVs and light utility vehicles covers: Magnum 2x4, Trail Blazer / Scrambler, Sportsman 4x4, Magnum 4x4, Trail Boss / Sport, 6x6 / Magnum 6x6,  Xplorer 300 / Xplorer 400, Sportsman 500 & Xpress 300 / Xpress 400
    • By charliedawg
      would u need to rejet carb or get different carb it just bogs and backfires doers anyone know whats the problem
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...