Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV, UTV or SxS? Join our Community Forum!

    QUADCRAZY ATV Community and Forum are FREE to join! We keep our ATV, UTV, and SxS forums clean and user friendly. All first time posters in our forums will have to wait to have their content reviewed and approved. Once your first ten posts are approved, you will no longer need to go through a forum post approval process. To bypass the approval process with immediate access and a NO ADS experience in our ATV, SxS, and UTV forums, consider subsribing to a Premium Membership

1995 Kawasaki Bayou 220 - Starter Issues


cbbubby78

Recommended Posts

Wanted to see if someone could tell me if they think my problem is the solenoid relay or the starter itself. starts and runs fine with pull rope but if I try to use electric start then it will just barely drag over maybe once or twice and then stop just like it does when the battery is dead. battery is hot but just to make sure I even hooked up booster cables and still did same thing. does it sound like the solenoid is the problem or do I need new starter? checked fuses and they are still good.

Link to comment
Share on other sites

I am working on cleaning the connections to the starter and frame now. Its not the battery, I took one off of another atv that I know is good and it still done the same thing. if after cleaning the connections it is still doing same thing, would I be better off replacing the solenoid or should I take the starter off and open it up to see if something is catching in it ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

It could. If the brushes are worn down shorter than they are wide, the brush could begin to cock inside its cage. If its dragging check the bearings or bushings too. Thats easy to check while its all apart. Partially assemble the starter & spin the armature with the brushes out of their cages then try it with them installed correctly.

Link to comment
Share on other sites

Shim it, OR...If it has a one way bearing on the gear ( not sure if you took that apart ) make sure its installed correctly. If it has a bendix style drive , make sure that the helix is working properly. Does the motor turn over with the rope? If its doesnt turn over with the rope then Id suspect a one way bearing is either in wrong or its malfunctioning due to lack of use. Some designs have the one way built into the engine case where the gear engages. You could try praying it out with some cleaner to get it freed up. Again, Im sorta guessing cause Im not sure what design yours is.

Edited by Mudflap64
added content
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Forum Topics

    • By p5200
      Hello folks, my machine wound up with I think water in the tank etc. It runs but speeds up and slows back down randomly. When not running I don't see gas dripping  from the drain nipple on bottom of float bowl and drain screw is closed tight. With normal idle speed I see no leaking. When the idle speed increases quite a bit on it's own, gas appears to start slowly dripping from float bowl drain nipple? I'm wondering if the carb is flooding and the gas is actually coming from higher up and just appears, to be coming out of nipple but, is actually running down the sides of the nipple? I put a kit in the factory Mikuni carb last year after sitting for a while and I think the gas in the jug I used had drawn moisture. I plan to pull the carb tomorrow and clean everything out. I was just curious if anyone else thinks it's probably something in the carb and is, acutally a flooding problem? Thanks Folks! 🙂
    • By Lukequinn
      I have a Yamaha beartracker 250 that I can’t seem to get running right
      i am after replacing the spark plug, carburettor, and the carb boot to the engine when she starts she revs up like mad  even when the mixture screw on the carb is fully in when running she pops and stalls and won’t rev up 
      has anybody have any idea what could be wrong with it thanks
    • By skittle021
      So I've got a Hisun 550 (clone of a Yamaha Rhino 660) that I was doing some work on that required removing the CVT and it's housing. Upon attempting to reinstall the clutch, sheaves, etc, I found that the belt no longer fits - it's far too wide. None of the parts have been replaced, they're all OEM. Exactly the same parts as what I took off a few weeks ago.
      To be more specific, my belt is 1.25in wide, but the gap between the clutch and the primary sheave is only 7/8in wide. I'll include a few photos to explain.
      Has anyone ever experienced such a bizarre problem? Any help at all would be appreciated, I've been stuck on this for a month. I'm open to just about any suggestion.
      Photos: 







    • By skittle021
      So I've got a Hisun 550 that I was doing some work on that required removing the CVT and it's housing. Upon attempting to reinstall the clutch, sheaves, etc, I found that the belt no longer fits - it's far too wide. None of the parts have been replaced, they're all OEM. Exactly the same parts as what I took off a few weeks ago.
      To be more specific, my belt is 1.25in wide, but the gap between the clutch and the primary sheave is only 7/8in wide. I'll include a few photos to explain.
      Has anyone ever experienced such a bizarre problem? Any help at all would be appreciated, I've been stuck on this for a month. I'm open to just about any suggestion.
      Photos: 







    • By p5200
      I've been using Valvolene 10w 40 ATV oil but, it's like $8.00 a quart. Is that about the going rate? Or is there cheaper alternatives that would be suitable? Thanks
  • Similar Tagged Forum Content

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...