Quantcast
Jump to content

  • Do you own an ATV? Join our Forum!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

olefin

2003 Bombardier Trax Max Engine Idle

Recommended Posts

Bombardier, Trax Max, 2003

Having problem with engine idle. Have to run higher RPM to keep it from dieing. Sometimes after running for half hour or so problem gets better, sometimes it doesn't. It just doesn't seem to be running right at low speeds.

Only has 250 miles.

Anyone have suggestions?

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites


Check fuel filter, with low miles I'd wonder why it would need carb. work but that is what is sounds like. Is the carb. where it meets the air tube underneath the seat tight?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would clean the carb, with 250 miles and being 8 years old it may have sat for long periods of time. If the gas was not stabilized it could have messed with the carb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swampcat, nice one, I didn't put 2 and 2 together, good call on the age of the machine, I was thinking mileage and I agree with the carb. 100% now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks.

I agree about being a problem in the carburetor.

I don't live where it's located is the reason it has no more miles. We're usually there every month and always

run it some while there. I've used fuel stabilizer from day one.

A temporary fix would be nudge up idle speed but there is no adjustment on the carburetor that I can find.

swampcat... you say clean the carburetor. I suppose you mean tearing it down and washing in a cleaner solution?

Share this post


Link to post
Share on other sites


If that does not work then you need to try to run the motor with the gas cap off. If it runs good with the cap off then it is the vent line that is under the tank that helps it breathe. Just clean that out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BioWare,

I'll try your suggestion first.

Not sure if this has anything to with it. But I've noticed the fuel 3-way valve doesn't make any difference if it's turn to open

or closed. I once forgot to turn it to open but didn't effect the engine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Topics

    • By scot91
      Hi guys im new to the forum and i hope i put this in the right spot. But im putting this up for my uncle. But he has a 2002 Bombardier quest rotax 650 4x4 All wheel drive. Now i was driving it down the road today and all sudden it shut down i thought it ran out of gas but it didnt. After it shut downi pushed it to the side of the road and tried to crank it over but it wont crank over. It is a electric start none of the lights or anything work So what i was thinking its in the wiring somewhere right? Does any one have a website that has a wiring diagram for this 4 wheeler or does any one know what else it can be? If anyone has any idea please let me know everything willprobley help thanks guys!!!
    • By wwdubose
      I have two 2003 Suzuki Ozark 250s, both 2-wheel drive.  Last time we rode them about a year ago, the red one was not running well, didn't want to idle, backfired a lot.  The green one ran fine. 
      Fast forward...I ordered a carb kit for both of them, thinking the red one has some trash in a jet.  Both of these ATVs have had little use and I've always ran the gas out after use (put an inline cutoff valve in gas line).  I pull started the red one to verify it was still running bad.  It will start and idle, but as soon as you give it any throttle, it dies instantly.  Give it a little choke, dies instantly.  Took the carb apart and it was spotless.  Went ahead and cleaned all the holes with carb cleaner and blew everything out with compressed air.  All new jets, main jet holder, and needles.  Put it back on and nothing changed.  Starts, idles (not for a long time), but dies as soon as you give it gas.  Same happens when you put the choke on.  It does the same thing when I try to run it turned to prime on the petcock as it does in the on position.
      Not an air filter issue.  It is clean and it does the same exact thing with no filter on it.
      Thought maybe there was a float issue or maybe a damaged diaphragm, so I took the carb off the green Ozark and put it on red.  Started up and initially ran normal and revved for about 10 seconds and then started doing the same exact thing.  Starts, idles (not for a long time), but dies as soon as you give it gas.  Same happens when you put the choke on. 
      So...not the carb
      Thought maybe vacuum petcock was bad, but there's no gas in the vacuum line going from petcock to carb and gas flows freely when on prime.  I even plugged the vacuum line at both the petcock and carb end and tried to run it with valve set to prime.  Gas flows freely, but does exactly the same thing.  I unscrewed the screw at the bottom of the bowl and gas flows thru carb and out bowl drain line when petcock is set to prime.
      So, I'm assuming petcock is good?
      Checked spark plug and it wasn't fouled.  Reset gap, didn't help.  Will swap plugs between Ozarks tomorrow but I don't think that is it.
      Anyway, that he history and now you're all caught up.  Scratching my head.  Valves? These were bought at same time and have had little use.  Suggestions?
      Thanks!   
    • By Ben Cramp
      I am hoping one of you knowledgable people can answer this for me. I have a yfm200 moto 4 engine I want to put in an off road go kart. I would like to mount a sproket where the drive exits the case before the u joint so that I can get rid of drive shaft and make engine bay compact. To do this I would mount engine 90° to axle but would also need to tilt it forward 15° to account for the angle the drive exists rear of casing. Would that be ok? Would oil pump etc still work. Any advice greatly recieved.

    • By IAShooters
      I have a 2006 Bombardier Outlander 400  that I purchased new.  I use the Outlander for hunting and working around the acreage. Muffler has worn out with holes in it and I am looking for a replacement.  From what I can find, factory mufflers are no longer available.  Are there any after market mufflers that can be found that fit without having to hire an expert welder to get creative?   Not looking for high performance, just a good quiet muffler. thanks
  • Similar Tagged Content

    • By Chayse Hill
      I have a 2003 LTZ 400 that i bought a few days ago. The quad was running fine until last night. I let my brother ride it down the street and back and i didnt notice anything etong with bike. Then my neighbors friend came over and said "can i ride it?" I said "sure" so he ripped it down the road all fine and when he got back it died right in front of us. My brother said it was dieing on him also. He also said that he wasnt using the clutch to shift. I told him he was an idiot. Im throwing that in there incase that caused a problem as well. But today i go to check it to make sure its getting fuel which it is and replaced the spark plug incase it wasnt getting spark but it is. So i started it and it was having a problem starting then i got started and was reving at idle high. So i took it around the block and it died on me a little bit down, so i try to restart it and it started so i kicked it into 1st and it kinda launched on me and started going with the clutch all the way in. Then it died right after and wasnt running right during that process and was idleing all over the place and just died and now i cant get it started it again. Before it would start without the choke or priming it. It would start real quick now i cant figure if it needs to be rejetted or something else. Air filter looks clean also. But any help would be gratelly appreciated!
    • By Junior
      Hey all,
      I'm new to this site and to CanAm/Bombardier atv's. I purchased this quad local to my area and shortly after started noticing a knocking noise from the bottom end, which I've been told may need a rebuild.
      The atv is complete, but I'm now looking to part it out, unless someone knows where I can get the bottom end rebuilt for a decent price.
      I can take some pics of the quad and upload. If you need parts off of it, let me know and make me an offer.
    • By Racer944
      Hi Folks;
      Has anybody on here installed a winch on a 2003 Magnum 2x4? I am using a Cycle Country adapter plate (only one I could find), but am having a bit of trouble getting it all to fit properly, and am looking for someone that may have done this install and/or may have some pics of the installation.
      Thanks!
      Eric
    • By Wonderwoman
      Hello, well back to where I was last year with this carb. Took my 250 to the mountains for the first time this year and blue smoke, too much gas again. I can't believe that this carb gives me this much trouble. Seems like the choke is stuck but the cable moves freely. Anyone else ever experience this issue? Do you think a new choke cable would maybe resolve this?http://www.quadcrazy.com/atvforum/images/smilies/arghh.gif
      OK it was the choke. Put on all new cable and plunger and she is running 100% again. So now the question is, is the carb getting worn out where the plunger needle goes in the small hole and when I use the choke the needle end doesn't get lined back up with the hole?? We'll see how it runs and now that I know what the issue is I can always pull the choke plunger out and reinstall if I start having this issue again.
    • By davidwestfall
      looking for direct shift shifting lever that properly fits my 2003 Yamaha warrior 350 and fits my foot the same as a stock 2003 Yamaha warrior 350 shifting lever fits my foot
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...