Quantcast
Jump to content

  • Join Today, It's Simple and FREE!

    As a member, you can post in our forums, upload your photos and videos, use and contribute to our downloads, create your own member page, add your ATV events, and even start your own ATV club to host your own club forum and gallery.  Registration is fast and you can even login with social network accounts to sync your profiles and content.

fierogary

1997 Suzuki LT 80 Does Not Turn Freely

Recommended Posts

ve a 1997 suzuki lt80 and when i try to turn it's as if the brakes are applied.  it does not turn freely....i dont what to do to correct this...please help with suggestions...thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites


ve a 1997 suzuki lt80 and when i try to turn it's as if the brakes are applied.  it does not turn freely....i dont what to do to correct this...please help with suggestions...thank you
What do you mean turn? Like starting or rolling.

Sent from my SM-N920V using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topic moved to Suzuki ATV forum and added full atv and issue into topic title.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When you go straight it’s free spinning but when you goto turn it slows fast and seems to bind and hard to go.  On a straight away it’s fine 

Share this post


Link to post
Share on other sites


Lube your bearings. Check your cable routing

Sent from my SM-N920V using Tapatalk

Are your tie rods straight

Sent from my SM-N920V using Tapatalk

Are your tie rods straight

Sent from my SM-N920V using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like the break line going down to the wheels is wrapped around something.  When you turn it puts pressure on the break line.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Forum Topics

    • By JacobSlabach
      Hey I have a 97 bayou 300 2x4 (klf300b) that i bought for 1000 last June and sunk another 1000 into it already.  When i went to look at it, the seller had warmed it up before hand (he was riding it when I got there).  it ran good so i bought it and took it home that evening... next morning it wouldn't hardly start.  I discovered the carb was clogged, there was chunks of rust in the fuel valve, the choke lever was missing and other things.  I have since cleaned the carb and replaced the fuel valve and gas lines and cleaned out the gas tank and cap.  
      Enough background on it, the problem is this:  It floods if i push it past half throttle in 4th and 5th gear even going downhill and shifting correctly.  It also has to idle and warm up when you first start it which is really annoying now that its cold...  It also smokes blue smoke for about 15 seconds when started cold-  does not smoke at all once warm but the exhaust still smells like burnt metal.  A friend told me that it didn't have enough compression.  I also found out that the valves are a common cause for low compression on Kawasakis..  I have never adjusted valves before-  the most I've ever got into a engine was a head gasket on a riding mower so I'm new to this.  My goal is to get this bike running and starting cold like a top-  should i tear down and rebuild the top end?  What should i try first?  I tore the carb apart and rebuilt it and fiddled with the air screw and nothing changed.  I also ordered a compression test kit that should be coming in soon.

      Ive also considered just selling it for like $500 and taking the hit-  Id rather not sink too much more into this machine..  lol
    • By CHomp DICKENS
      on my Suzuki atv does not having the right breather box effect performance drastically   
    • By aj ford
      in need of a transmission for my zill. does anybody have one or know somewhere i could order one.  all of the oem web pages ive viewed does not have it available..
    • By aj ford
      in need of a transmission for my zill. does anybody have one or know somewhere i could order one.  all of the oem web pages ive viewed does not have it available..
    • By Ray Roberts
      Hey everyone im new here, i have a problem with my 2001 suzuki quadrunner 500. When i start the bike up it sounds fine but a few seconds later the idle speed just keeps rising to where you cant put it in gear, and if im lucky it will climb down to where i can put it in gear but when i press the gas it immediately want to die. Please help me!
  • Similar Tagged Content

    • By ronald webb
      So where to start my son's LT80 stop running a couple months ago. Naturally I assumed I had a carburetor issues or the peacock valve. After replacing those two items and ensuring I had a spark I started doing my homework thus finding this page. After all the post I have read the next natural thing would be compression I did a compression test today and it was only 60 after spraying WD-40 in it so off comes the cylinder head and The Jug to my surprise the cylinder walls and all the gaskets are pristine so I am totally stumped no idea why I would not have compression when everything looks brand new even the Rings look great any help would be appreciated thanks in advance
    • By Gary Kozdra
      I rebuilt the top end, rebuilt the carb, and replaced the reed. Starts, runs and idles but has no power.  Cant barely move itself with no one on it. Air filter ok. Sounds like its bogged down with throttle open. Compression test showed 140 psi. Plug looks good. Gaskets look good. Im lost. Any suggestions??????
    • By evlsnke
      loud clicking, snapping noise under load when accelerating.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×